Csípős joghurtban pácolt pulykamell |
Ez is egy jól bevált recept nálunk, igaz nem mostanában készült. Mindenki nagyon szereti. Általában faszénen sütöm meg, de most csak egy tapadásmentes serpenyőben készült el, de így is nagyon finom volt.
A legjobb előző nap bepácolni a húst és megfőzni a héjas burgonyát. Az is egy bevált megoldás, hogy jó nagy adagot készítek a pácolt húsból és kis műanyag tálakban lefagyasztom. Akkor csak pár órával a tálalás előtt kiveszem a fagyóból és csak kisütöm. Amíg sül, összedobom a salátát, a burgonyát betolom a forró sütőbe, így 10 perc alatt finom vacsi kerülhet az asztalra.
Hozzávalók
Fejenként 15-20 dkg pulykamell ( nálam 1 kg volt )
1 kg burgonya
só, bors
1 t.k rozmaring
2 gerezd fokhagyma
1 kg burgonya
só, bors
1 t.k rozmaring
2 gerezd fokhagyma
Pác
1 nagy doboz natúr joghurt
1 evőkanál erős Pista
1 evőkanál dijoni mustár
1 t.k. szárított kakukkfű
1 t.k. őrölt bors
1/2 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
Dresszing a salátához
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál balzsamecet
1/2 citrom leve
4-5 evőkanál olíva
1 gerezd fokhagyma
pici csilipehely
1,2 t.k. oregánó
1,2 t.k. oregánó
1 csokor snidling
pici só és bors
Saláta
madárbegy
lolo rosso
jégsaláta
koktélparadicsom
uborka
1 csokor petrezselyem
1 csokor petrezselyem
(mindenki kedvére variálhatja az alapanyagokat)
Elkészítés
A húst vágjuk szeletekre.
A pác hozzávalóit egy habverő segítségével keverjük egyneművé.
A szeleteket tegyük a pácba úgy, hogy mindenhol befedje. A legjobb, ha 1-2 napot áll benne.
A burgonyát főzzük meg héjastól sós vízben.
A burgonyát vágjuk négybe, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal hintsük meg és reszeljük rá a fokhagymát.
Két tapadásmentes serpenyőt tegyünk a tűzre és mind a kettőbe tegyünk 2-2 kanál olajat.
Amikor forrók az egyikben süssük ki a húst a másikban a burgonyát.
Sót direkt nem írtam a húshoz, mert a Pista sóssága bőven elég. Amennyiben valakinek ez nem elég, akkor közvetlen sütés előtt meg lehet hinteni kevés sóval a szeleteket.
A salátához tépkedjük össze a zöldeket, a paradicsomokat egészben, az uborkákat felcsíkozva tegyük egy tálba.
A dresszing hozzávalóit egy habverővel keverjük alaposan el. Természetesen a fokhagymát lereszeljük a snidlinget apróra vágjuk.
Ezzel az öntettel nyakon öntjük a salátát, de csak közvetlenül a tálalás előtt és aprított petrezselyemmel szórjuk meg gazdagon.
Ez nagyon kellemes látvány, bioztos finom volt!
VálaszTörlésÉn is szoktam joghurtban pácolni, úgy tapasztaltam, hogy meggyorsítja hús sütési folyamatát.
Igen Marisz a joghurt és a tejföl is annyira megpuhítja a húsokat, hogy szinte nyersen szétesnek, ezért gyorsan átsülnek és jó szaftosak maradnak.
TörlésÓ, kérek egy adagot! :) Egyszerűen elkészíthető, mégis ezzel a jó kis fűszeres páccal nagyon fincsi lehet! :)
VálaszTörlésAhogy óhajtod Hankka, máris postázom :)
TörlésAmikor legközelebb faszénen sütöd, szívesen beugrom vendégségbe! ;-)
VálaszTörlésAkkor holnap várlak :)
VálaszTörlésHú, mi is imádjuk a joghurtos húsokat, a krumpli pedig verhetetlen köret, mindenki kedvence:) Szavesen elfogadnám azt a tányért, pedig jól bevacsoráztam:)
VálaszTörlésNagyon szívesen meg is kínálnálak vele Trollanyu :)
VálaszTörlés