2013. október 3.

CSÍPŐS JOGHURTBAN PÁCOLT PULYKAMELL KEVERT SALÁTÁVAL ÉS SÜLT BURGONYÁVAL


Csípős joghurtban pácolt pulykamell

Ez is egy jól bevált recept nálunk, igaz nem mostanában készült. Mindenki nagyon szereti. Általában faszénen sütöm meg, de most csak egy tapadásmentes serpenyőben készült el, de így is nagyon finom volt.
A legjobb előző nap bepácolni a húst és megfőzni a héjas burgonyát. Az is egy bevált megoldás, hogy jó nagy adagot készítek a pácolt húsból és kis műanyag tálakban lefagyasztom. Akkor csak pár órával a tálalás előtt kiveszem a fagyóból és csak kisütöm. Amíg sül, összedobom a salátát, a burgonyát betolom a forró sütőbe,  így 10 perc alatt finom vacsi kerülhet az asztalra.

Hozzávalók

Fejenként 15-20 dkg pulykamell ( nálam 1 kg volt )
1 kg burgonya
só, bors
1 t.k rozmaring
2 gerezd fokhagyma

Pác
1 nagy doboz natúr joghurt
1 evőkanál erős Pista
1 evőkanál dijoni mustár
1 t.k. szárított kakukkfű
1 t.k. őrölt bors
1/2 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma

Dresszing a salátához

1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál balzsamecet
1/2 citrom leve
4-5 evőkanál olíva
1 gerezd fokhagyma
pici csilipehely
1,2 t.k. oregánó
1 csokor snidling
pici só és bors

 Saláta

madárbegy
lolo rosso
jégsaláta
koktélparadicsom
uborka
1 csokor petrezselyem
(mindenki kedvére variálhatja az alapanyagokat)


Elkészítés

A húst vágjuk szeletekre.
A pác hozzávalóit egy habverő segítségével keverjük egyneművé.
A szeleteket tegyük a pácba úgy, hogy mindenhol befedje. A legjobb, ha 1-2 napot áll benne.
A burgonyát főzzük meg héjastól sós vízben.
A burgonyát vágjuk négybe, sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal hintsük meg és reszeljük rá a fokhagymát.
Két tapadásmentes serpenyőt tegyünk a tűzre és mind a kettőbe tegyünk 2-2 kanál olajat.
Amikor forrók az egyikben süssük ki a húst a másikban a burgonyát.
Sót direkt nem írtam a húshoz, mert a Pista sóssága bőven elég. Amennyiben valakinek ez nem elég, akkor közvetlen sütés előtt meg lehet hinteni kevés sóval a szeleteket.
A salátához tépkedjük össze a zöldeket, a paradicsomokat egészben, az uborkákat felcsíkozva tegyük egy tálba.
A dresszing hozzávalóit egy habverővel keverjük alaposan el. Természetesen a fokhagymát lereszeljük a snidlinget apróra vágjuk.
Ezzel az öntettel nyakon öntjük a salátát, de csak közvetlenül a tálalás előtt és aprított petrezselyemmel szórjuk meg gazdagon.







8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon kellemes látvány, bioztos finom volt!
    Én is szoktam joghurtban pácolni, úgy tapasztaltam, hogy meggyorsítja hús sütési folyamatát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Marisz a joghurt és a tejföl is annyira megpuhítja a húsokat, hogy szinte nyersen szétesnek, ezért gyorsan átsülnek és jó szaftosak maradnak.

      Törlés
  2. Ó, kérek egy adagot! :) Egyszerűen elkészíthető, mégis ezzel a jó kis fűszeres páccal nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Amikor legközelebb faszénen sütöd, szívesen beugrom vendégségbe! ;-)

    VálaszTörlés
  4. Hú, mi is imádjuk a joghurtos húsokat, a krumpli pedig verhetetlen köret, mindenki kedvence:) Szavesen elfogadnám azt a tányért, pedig jól bevacsoráztam:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szívesen meg is kínálnálak vele Trollanyu :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...