Nagyon sajtos tészta |
Írhatnám azt is, hogy álmomban megihletett Heston Blumenthal :)
Egyik éjjel nehezen ment az alvás, így bekapcsoltam a televíziót és bambán révedeztem. Természetesen szakmai továbbképzést tartottam, mert a TV Paprikára meredtem alfa állapotban. Félig alvó állapotban meghallottam, hogy Heston Blumenthal áradozik az általa kikísérletezett szenzációs sajtszószról. Odafigyelni már nem igazán tudtam, de próbáltam memorizálni, amit hallottam. Mindenre nem emlékeztem pontosan, de nem hagyott nyugodni a gondolat, el kellett készítenem.
Nem mondom, hogy tökéletesen lemásoltam a receptjét, de valami nagyon hasonlót sikerült készítenem és isteni finom lett. Nem igazán fotogén szegénykém, de az íze feledteti ezt a kis hiányosságát.
Hozzávalók
3 dl száraz fehérbor (nálam pezsgő volt)
5 dl tyúkhúsleves ( nálam 1 leveskocka)
12 dkg krémsajt
15 dkg vörös cheddar
10 dkg stilton
10 dkg ementáli
10 dkg camembert
10 dkg camembert
1 t.k. fehér szarvasgombakrém
1 evőkanál kukorica keményítő
10 dkg feketeerdei sonka
tarka bors
1 cs. penne (durum)
víz és só a tésztához
1 e.k. olíva
1 cs. penne (durum)
víz és só a tésztához
1 e.k. olíva
Elkészítés
Sót direkt nem írtam a szószhoz, mert a kocka sóssága, bőséggel elég, talán egy leheletnyit sok is.
Igazából bort kéne forralni, de nekem nem volt otthon, csak pezsgőm, így 3 dl pezsgőt forralni kezdtem, addig forraltam, amíg legalább a harmadára apadt.
Tyúkhúslevesből fél literrel ugyanígy teszünk, addig forraljuk, amíg harmadára csökken. Nálam ez az alap 1 leveskockából készült.
A két folyadékot összeöntjük és egy evőkanál keményítővel besűrítjük. (szerintem a levest és a bort nyugodtan lehet az elején egybeönteni és együtt elforralni)
A háromféle sajtot reszeljük le és a tűzről levett folyadékba keverjük el. Tegyünk félre keveset a sütéshez és tálaláshoz. Egy kis habverővel 1-2 perc alatt simára keverhető.
Tegyük hozzá a krémsajtot. Nekem 12 dkg volt itthon, ezért került bele ez a mennyiség, de nagyon szép bársonyos szósz lett a végeredmény, így elégnek bizonyult ez a mennyiség, de mehet bele több is.
Ezzel az összetevővel is keverjük simára.
Én ekkor megkóstoltam és valami nagyon hiányzott belőle, már akartam nyúlni a dijoni mustárért, amikor eszembe ötlött, hogy fehér szarvasgombaolajjal turbózta fel a mester. Én pasztával tettem ugyanezt. Na, ekkor már boldogan nyalogattam. Frissen őrölt tarka borssal még megkoronáztam és roppant elégedett voltam.
A penne tésztát kifőztem, de csak addig, hogy még egy kis főzés nem ártana neki állapotba került.
A Feketeerdei sonkát széttépkedtem és pici olíván megpirítottam.
Hozzáöntöttem a kifőtt tésztát és a tűzön összeforgattam a sonkával, majd az egészet egy hőálló tálba tettem.
Bőséggel megszórtam a tetejét a sajtokkal és sonkával, rázúdítottam a szósz és előmelegített 230 fokos sütőbe toltam.
Amikor szép aranybarna lett a teteje, akkor egy camembert sajtot felcsíkoztam a tetejére dobáltam és még egy percre visszadugtam a sütőbe.
Érdemes egy kevés sajtot és szószt kispórolni menet közben és tálaláskor megspékelni velük a remekművet.
Sót direkt nem írtam a szószhoz, mert a kocka sóssága, bőséggel elég, talán egy leheletnyit sok is.
Igazából bort kéne forralni, de nekem nem volt otthon, csak pezsgőm, így 3 dl pezsgőt forralni kezdtem, addig forraltam, amíg legalább a harmadára apadt.
Tyúkhúslevesből fél literrel ugyanígy teszünk, addig forraljuk, amíg harmadára csökken. Nálam ez az alap 1 leveskockából készült.
A két folyadékot összeöntjük és egy evőkanál keményítővel besűrítjük. (szerintem a levest és a bort nyugodtan lehet az elején egybeönteni és együtt elforralni)
A háromféle sajtot reszeljük le és a tűzről levett folyadékba keverjük el. Tegyünk félre keveset a sütéshez és tálaláshoz. Egy kis habverővel 1-2 perc alatt simára keverhető.
Tegyük hozzá a krémsajtot. Nekem 12 dkg volt itthon, ezért került bele ez a mennyiség, de nagyon szép bársonyos szósz lett a végeredmény, így elégnek bizonyult ez a mennyiség, de mehet bele több is.
Ezzel az összetevővel is keverjük simára.
Én ekkor megkóstoltam és valami nagyon hiányzott belőle, már akartam nyúlni a dijoni mustárért, amikor eszembe ötlött, hogy fehér szarvasgombaolajjal turbózta fel a mester. Én pasztával tettem ugyanezt. Na, ekkor már boldogan nyalogattam. Frissen őrölt tarka borssal még megkoronáztam és roppant elégedett voltam.
A penne tésztát kifőztem, de csak addig, hogy még egy kis főzés nem ártana neki állapotba került.
A Feketeerdei sonkát széttépkedtem és pici olíván megpirítottam.
Hozzáöntöttem a kifőtt tésztát és a tűzön összeforgattam a sonkával, majd az egészet egy hőálló tálba tettem.
Bőséggel megszórtam a tetejét a sajtokkal és sonkával, rázúdítottam a szósz és előmelegített 230 fokos sütőbe toltam.
Amikor szép aranybarna lett a teteje, akkor egy camembert sajtot felcsíkoztam a tetejére dobáltam és még egy percre visszadugtam a sütőbe.
Érdemes egy kevés sajtot és szószt kispórolni menet közben és tálaláskor megspékelni velük a remekművet.
EZ nekem való!!!! Sajtot sajttal tudnék enni, annyira szeretem. :D Nagyon finomat alkottál. :)
VálaszTörlésA sajt kérdéssel én is így vagyok, mint te Okki :) Nos, ebből a kajából egyáltalán nem sajnáltam :)
VálaszTörlésOlyan nincs nálunk, hogy nagyon sajtos valami:) Ebben aztán van anyag, istenien néz ki, ez a Blumenthal tud valamit:)
VálaszTörlésA pasi egy zseni :) Ez a kaja pedig zseniális :)
TörlésÓóóó, remélem hozzád is elhallatszik, mekkorákat nyelek! Mert ez nagyon guszta! Beszerzem a sajtokat és el is készítem :-)
VálaszTörlésKíváncsian várom majd a véleményedet Mariann :) A sajtokat válogasd össze kedvedre, amilyeneket szeretsz :)
TörlésA hozzávalókat elnézve isteni finom lehet, nagyon-nagyon jól hangzik! :)
VálaszTörlésNagyon szerettük Hanka :)
Törlés