2023. december 29.

SÓS KARAMELLÁS GOLYÓK

 

sós karamell golyók

Teljesen begolyóztam karácsony tiszteletére 😀 Több száz golyót készítettem el, viszont az idei év slágere ez  sós karamellás golyócska volt.
Egyszerű elkészíteni, kiadós is a mennyiség és tényleg finom.

Hozzávalók

15 dkg cukor
1 ek. víz
1,5 dl. tejszín
15 dkg. vaj vagy margarin
1 tk. só
kb. 25 dkg darált háztartási keksz

6-8 dkg dióbél
3 ek. cukor

25 dkg. étcsokoládé
2 ek. étolaj






Elkészítés

Karamellízáld meg a cukrot egy picike víz segítségével. Víz nélkül is tökéletes, de szerintem egyenletesebben pirul a cukor, ha iciri piciri vízzel elkeverem.
Amikor elérte a sötét borostyán színt, mehet hozzá a tejszín. Összekapja majd a cukrot, de a szorgos kevergetésnek köszönhetően sima masszát fogsz kapni. 
Miután összeforraltad a tejszínnel, mehet bele a vaj. Keverd simára és tedd félre hűlni.
3 evőkanál cukrot karamellízálj meg, amikor elérte a megfelelő színt, keverd hozzá a dióbelet. Egyet rottyanjon, majd borítsd egy szilikonlapra. amikor kihűlt és teljesen megkeményedett, törd bele egy aprítógépbe és őröld porrá.
A vajas sós karamellt kezd el összekeverni a darált keksszel, gyúrd addig, hogy jól formázható anyagot kapj. Először csak 10-15 dkg. kekszet adj hozzá, majd apránként adagold, amig eléred a megfelelő állagot. Legvégül gyúrd hozzá a diós karamellport.
Készíts belőle kb. 22 grammos golyókat. Tedd a hűtőbe a golyókat 1 órára.
Gőz felett olvaszd meg az étcsokoládét, adj hozzá kevés étolajat. 
Mártsd meg a golyókat a csokiban, szilikonra, vagy sütőpapírral takart sütőlemezre sorakoztasd őket. Mivel lehűtötted őket, gyorsan megköt a csokoládé. Amennyiben siettetnéd a szilárdulást, tedd a hűtőbe 5 percre. Még dermedés előtt szórd meg valamilyen díszítéssel, nálam ez arany cukorgyöngy volt és kevéske parajdi só.



sós karamell golyók



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...