2024. december 4.

TEKERT ZSERBÓ

 

zserbó tekerve


Már elég sokszor szembejött velem ennek a zserbó tekercsnek a receptje, igy itt volt az ideje, hogy elkészítsem. Érdemes tenni vele egy próbát, mert gyorsan elkészül, nincs vele sok macera és jól hozza a megszokott zserbó ízt. 

Hozzávalók

tészta

 40 dkg liszt
10 dkg kacsazsír
1 csomag szárított élesztő
1 db. citrom vagy narancs reszelt héja
1 db. tojás
10 dkg cukor
1 dl. tej (langyos)
1 csipet só

töltelék
 
30 dkg pirított, cukrozott, darát dió
cukor ízlés szerint
1 citrom vagy narancs reszelt héja
25 dkg sárgabaracklekvár

díszítés

10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étolaj
pár szem dió
cukorgyöngy

zserbó feltekerve


Elkészítés

A langyos tejbe tégy egy csipet cukrot és szórd bele az élesztőt.
A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a zsírral.
Majd ad hozzá a cukrot, a reszelt héjat, az élesztős tejet, egy csipet sót és gyúrd össze.
Pihentesd fél órát a tésztát.
A diót pirítsd le, majd a cukorral daráld le. Ízesítsd narancs vagy citromhéjjal, ha gondolod mehet bele egy kis rum is.
A kipihent tésztát felezd el.
Formázd téglalappá és két sütőpapír között nyújtsd nagyon vékony téglalappá.
Kend meg a lekvárral, majd szórd meg gazdagon az ízesített dióval.
Tekerd fel, a két végét nyomogasd össze. A másik tésztával is tedd ugyanezt.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezd el a két rudat.
Villával alaposan szurkáld meg.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Addig hagyd kelni a sütit.
Told a forró sütőbe és 30 percig hagyd sülni.
Az elkészült sütit hagyd egy rácson kihülni.
Olvaszd meg a csokit vízfürdőben, adj hozzá egy evőkanál étolajat. A megolvadt csokoládét kend a kihült rudakra, díszítsd dióval és cukorgyönggyel, vagy ami szimpatikus.
Érdemes legalább 1 napot állni hagyni, utána isteni finom lesz.
Sütés közben nekem sikerült ezt is kirepesztenem, de a csoki ápol és eltakar😋
Jó étvágyat 😀

tekert zserbó


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...