diós-almás pite golyó |
Ez is pipa 🍎igy karácsony előtt.
Roppant egyszerű és gyors az elkészítésé. Annyi probléma van vele, hogy sokáig nem eltartható-pár napon belül el kell fogyasztani, de ez nem hiszem, hogy bárkinek is nagy problémát okozna.
Rengeteg recept kering a neten, de én megalkottam a saját almás pite golyó receptemet.
Hozzávalók
20 dkg. lereszelt, megpárolt, lecsepegtetett alma
10 dkg pörkölt darált dió
12 dkg darált háztartási keksz
1/2 citrom leve és reszelt héja
1k.k. fahéj
2-3 szem szegfűszeg
cukor ízlés szerint (kb. 8 dkg)
porcukor a forgatáshoz
Elkészítés
Először is fogj 2 hatalmas almát, vagy 3 közepeset, hámozd meg és egy durva reszelőn reszeld le.
Tedd egy lábasba, reszeld rá a citrom héját, facsard bele a citrom levét, adj hozzá szegfűszeget, fahéjat és cukrot. Forrald fel és 1-2 percet hagyd bugyogni.
Öntsd az almát egy szűrőbe és hagyd ott hűlni és lecsepegni.
Közben pirítsd le a diót, majd kevés cukorral daráld le.
A lehűlt almát keverd el a dióval és kezd el adagolni hozzá a darált kekszet. Annyi kekszet adj hozzá, hogy jól formázható masszát kapj.
Formáz 30 grammos golyókat a masszából és forgasd porcukorba a legvégén.
Kissé savanykásra készítettem a golyókat, hogy elbírja a porcukros forgatást.
Nekem tetszenek ezek a behavazott golyók💗.
Természetesen lehet sokkal édesebbre hangolni a golyókat és darált kekszbe forgatni, vagy cukrozott dióba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése