házi rétestésztából meggyes rétes |
Volt egy kedves barátom (aki sajnos már nincs köztünk) és az ő anyukája készített ilyen házi rétestésztát. Egyszerűen imádtam és mindig ezt rendeltem, ha náluk jártam. A receptet tőle kaptam, de mindig találtam kifogást, hogy miért nem készítem el, de most a temérdek meggyem okot adott a kipróbálásra.
Azt nem értem, hogy miért vártam ilyen sokáig, hiszen a világ legegyszerűbb tésztája és nagyon gyorsan összerakható.
A tölteléket mindenki a saját kedvére variálhatja, nálam most adott volt a meggy.
Higgyétek el nekem, ha egyszer rászánjátok magatokat soha többé nem fogtok szenvedni a gyorsan száradó bolti verzióval. Az adagot érdemes megduplázni, akkor 6 rúd rétest kapunk és biztos, hogy pillanatok alatt elfogy.
Hozzávalók
3 adag tésztához
25 dkg liszt
1 tojás
10 dkg zsíros tejföl
1 csipet só
1/2 e.k. ecet
5 dkg zsír (nálam kacsazsír)
Töltelék
k.b. 80 dkg magozott megy, vagy lecsepegtetett befőtt
cukor ízlés szerint
rudanként 3 e.k. búzadara
kevés őrölt szegfűszeg és fahéj
zsír a lekenéshez
porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A meggyet magozzuk ki és a kimagozott meggyet cukrozzuk le és hagyjuk állni egy kicsit.
A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba és dolgozzuk össze. Nagyon gyorsan összeáll a tészta. Majd tegyük deszkára és dolgozzuk ki alaposan.
A kidolgozott tésztát nyújtsuk hosszúkásra és vastagon kenjük le fagyos zsírral.
Tekerjük fel, és fóliával letakarva pihentessük a hűtőben fél órát. (az sem baj, ha egy napot pihen így is úgy is tökéletes)
A pihenés után vágjuk 3 egyenlő részre.
A deszkát és a tésztát vékonyan hintsük meg liszttel és nyújtsuk ki a lehető legvékonyabbra. Nagyon szépen nyúlik és átlátszóra kinyújtható.
A kinyújtott tésztát hintsük meg darával. A meggyet csepegtessük le (nem kell nyomkodni, a dara majd felszívja a felesleges levet).
Hintsük meg cukorral, a fűszerekkel és a darával, keverjük el és szórjuk a tésztára.
A szokásos módon tekerjük fel, a végeit hajtsuk alá, a tetejét kenjük le zsírral. Ezt a műveletet csináljuk meg minden adag tésztával.
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük aranyra.
Az elkészült réteseket hintsük meg porcukorral és recés késsel szeleteljük fel.
Igazi, ropogós réteseket kapunk végeredményül.
Tipp: ha a baracklekvárt felmelegítjük pici vízzel és egy ecset segítségével lekenjük a rétest, akkor szép, fényes mázt kapunk.
Jaj, de szépséges ez a rétes! Az pedig nem is kétséges, mennyire finom lehet... :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Gabriella, tényleg nagyon finomra sikeredett :)
TörlésMi nyújtott rétesnek ismerjük ezt a tésztát. Nagyon gusztusos a meggyes rétesed!
VálaszTörlésKöszi Marisz! Én is nyújtott rétesként ismerem :)
TörlésA hagyományos rétestésztának nemigen állnék neki, de ez az egyszerű változat nagyon tetszik, ki fogom próbálni. :) Gyönyörűek lettek a réteseid! :)
VálaszTörlésPróbáld ki Hankka, szerintem szeretni fogod :)
TörlésErre a változatra engem is rá tudnál beszélni:-) Nagyon-nagyon szép rétesek lettek belőle!
VálaszTörlésAkkor hajrá Gerdi :) Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul finom is :)
TörlésMég soha nem készítettem igazi, hagyományos rétestésztát, de talán ezt a változatot kipróbálnám. ;) Nem tűnik annyira nehéznek, és biztosan sokkal-sokkal finomabb a rétes mint a bolti lapokkal.
VálaszTörlésNagyon kínálják magukat a rétesek, nagyon guszták lettek! :)
Az igazi húzott rétessel még én sem próbálkoztam, de úgy gondolom, hogy ez a változat nekünk bőven megfelel. Köszi :)
TörlésHasonló receptem van nékem is... Az zsírral készül. Nagyon finom, itthon is imádják. Én a meggyeset a többiek a túrósat... Nagyon guszta lett!!
VálaszTörlésKöszönöm Krisz :) Gondolom rengeteg változata lehet ennek a tésztának is, én még csak ezt próbáltam :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésMeg szeretném kérdezni, hogy a zsírt bele teszed a tésztába? Vagy az 5dkg zsírt kened a tésztára? Köszönöm ��
Lekenéshez használom a zsírt.
Törlés