2014. július 8.

HÁZI MEGGYES RÉTES EGYSZERŰ, NYÚJTOTT RÉTESTÉSZTÁBÓL

házi rétestésztából meggyes rétes

Volt egy kedves barátom (aki sajnos már nincs köztünk) és az ő anyukája készített ilyen házi rétestésztát. Egyszerűen imádtam és mindig ezt rendeltem, ha náluk jártam. A receptet tőle kaptam, de mindig találtam kifogást, hogy miért nem készítem el, de most a temérdek meggyem okot adott a kipróbálásra.
Azt nem értem, hogy miért vártam ilyen sokáig, hiszen a világ legegyszerűbb tésztája és nagyon gyorsan összerakható.
A tölteléket mindenki a saját kedvére variálhatja, nálam most adott volt a meggy.
Higgyétek el nekem, ha egyszer rászánjátok magatokat soha többé nem fogtok szenvedni a gyorsan száradó bolti verzióval. Az adagot érdemes megduplázni, akkor 6 rúd rétest kapunk és biztos, hogy pillanatok alatt elfogy.

Hozzávalók

3 adag tésztához

25 dkg liszt
1 tojás
10 dkg zsíros tejföl
1 csipet só
1/2 e.k. ecet 
5 dkg zsír (nálam kacsazsír)

Töltelék

 k.b. 80 dkg magozott megy, vagy lecsepegtetett befőtt
cukor ízlés szerint
rudanként 3 e.k. búzadara
kevés őrölt szegfűszeg és fahéj
zsír a lekenéshez
porcukor a tálaláshoz


Elkészítés

A meggyet magozzuk ki és a kimagozott meggyet cukrozzuk le és hagyjuk állni egy kicsit.
A tészta hozzávalóit tegyük egy tálba és dolgozzuk össze. Nagyon gyorsan összeáll a tészta. Majd tegyük deszkára és dolgozzuk ki alaposan.
A kidolgozott tésztát nyújtsuk hosszúkásra és vastagon kenjük le fagyos zsírral.
Tekerjük fel,  és fóliával letakarva pihentessük a hűtőben fél órát. (az sem baj, ha egy napot pihen így is úgy is tökéletes)


A pihenés után vágjuk 3 egyenlő részre.
A deszkát és a tésztát vékonyan hintsük meg liszttel és nyújtsuk ki a lehető legvékonyabbra. Nagyon szépen nyúlik és átlátszóra kinyújtható.
A kinyújtott tésztát hintsük meg darával. A meggyet csepegtessük le (nem kell nyomkodni, a dara majd felszívja a felesleges levet).
Hintsük meg  cukorral, a fűszerekkel és a darával, keverjük el és szórjuk a tésztára.
A szokásos módon tekerjük fel, a végeit hajtsuk alá, a tetejét kenjük le zsírral. Ezt a műveletet csináljuk meg minden adag tésztával.
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük aranyra.
Az elkészült réteseket hintsük meg porcukorral és recés késsel szeleteljük fel.
Igazi, ropogós réteseket kapunk végeredményül. 
Tipp: ha a baracklekvárt felmelegítjük pici vízzel és egy ecset segítségével lekenjük a rétest, akkor szép, fényes mázt kapunk.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...