2014. július 5.

SVÉD PUNCSROLÁD

svéd puncsrolád

Megint blogkóstoltam. Ági a Tetovált lány  konyhájából Ildi Kokkit sorsolta nekem, akinél szinte elvesztem a rengeteg csodás édesség között. Ebben a melegben sütni nem volt kedvem, de emlékeztem erre a remek receptre- ami  nem kívánt sütőt- és egy ideje már terveim között szerepelt az elkészítése. Így eljött a megfelelő pillanat a kivitelezésre. 
Az IKEA-ban zöld színben kapható, de én úgy gondoltam tökéletes lesz piros és natúr színben is, mivel csak ilyen marcipánom volt itthon.
Egy jó tanács, hogy 30 fok feletti kánikulában kerüljük a csokizást, jobban járunk! Hiába hűtöttem le, ahogy kivettem a hűtőből és próbáltam a fotózáshoz elrendezni, máris maszatoltam vele, pedig olyan szépre sikeredtek, sajnos a képeken ez már nem látszik.
Jó kis recept, gyorsan és egyszerűen elkészíthető és sokkal finomabb, mint a boltokban kapható változat.

Eredeti recept ITT olvasható.


A recept hozzávalói

2 tojásból piskóta
2 tojás
2 e.k. cukor
2 e.k. liszt
2 e.k. víz
1 csipet szódabikarbóna

2 e.k. kakaó
3 e.k. cukor
1 e.k. rumaroma vagy rum
5 dkg vaj
1 narancs reszelt héja
1 k.k. vaníliapaszta
2 e.k. darált háztartási keksz

20 dkg marcipán
10 dkg étcsokoládé

A sütemény elkészítése



Először is süssük meg a piskótát.
2 tojást a cukorral verjük kifehéredésig, közben adjuk hozzá a 2 kanál hideg vizet. Amikor fényes és kemény lesz szitáljuk bele a lisztet egy csipet szódabikarbónával. Óvatosan keverjük el a masszában, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon süssük készre.
A kihűlt, pihentetett piskótát  morzsoljuk egy tálba.
Töltelék.
A vajat keverjük el a cukorral, rummal, vaníliával, reszelt narancshéjjal és a kakaóval. Amikor  egynemű a keverék, adjuk hozzá a széttépkedett piskótát.
Nekem nagyon lágy lett, ezért adtam  még hozzá 2 e.k. darált háztartási kekszet.
A masszát tegyük hűtőbe, hogy könnyebben lehessen formázni.
A marcipánt gyúrjuk át és kevés porcukorral nyújtsuk vékonyra (2 folpack között a legegyszerűbb).
A lehűlt  masszából sodorjunk, 1-1,5 cm vastag kukacokat, ezeket helyezzük a marcipánra és burkoljuk be vele.
A beburkolt rudakat vágjuk egyforma nagyságú darabokra.
Nem árt, megint hűteni.
Olvasszunk fel csokoládét vízgőz felett és mártsuk bele a a roládok egyik végét, hagyjuk megszilárdulni a csokoládét és a másik végüket is mártsuk csokiba.
Szilikonos zsírpapíron hagyjuk megkötni, de a hűtőbe téve 3 perc alatt megtörténik.
Köszönöm a receptet Ildikónak, nagyon finom volt :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat