sárgabaracklekvár |
Minden lekvárt szeretünk, de a házi sárgabaracklekvárnak nincs párja. Ebből szoktam a legtöbbet készíteni és mindig el is fogy.
A legegyszerűbb, ha cukorral felfőzzük, de egy kis csavar ezt a lekvárt is még kívánatosabbá tudja tenni.
A hagyományoson kívül mindig készítek ilyen rumos-fahéjas változatot is, ami minden vele készült süteményt a mennyekbe emel. Egyszerűen imádom.
5 kiló barackból készült nálam és már 2 egyforma üvegem sem volt, így aztán mindenben lekvár került, amit csak találtam és rengeteg lett. A receptet 1 kilóra írom, abból 3 kisebb üvegnyi lesz..
Hozzávalók
1 kg kimagozott sárgabarack
30 dkg cukor (vaníliás)
1 citrom leve v. 1 k.k. citromsav
2 rúd fahéj
üvegenként 3-5 cl rum
1 dzsemfix
Elkészítés
A barackokat magozzuk ki, vágjuk negyedekbe, tegyük egy lábasba és cukrozzuk le.
Egy éjszakát hagyjuk a cukorban állni, majd tegyük a tűzre.
Ekkor adjuk hozzá a citromot és a fahéjat.
Forraljuk fel és kis lángon rotyogtassuk 10-15 percet.
15 perc után botmixerrel pürésítsük, majd megint tegyük a tűzre.
Adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű dzsemfixet, forraljuk össze.
Sterilizált üvegekbe szedjük a még fortyogó lekvárt, mindegyik tetejét locsoljuk meg a rummal, hogy egy záróréteget képezzen a lekvárok tetején.
Zárjuk le a lekvárokat, állítsuk fejtetőre pár percre, majd tegyük a helyükre.
Tipp: a fahéjrudakat nem kell kidobni, hanem tegyük a lekvár mellé, amelyikbe kerül rúd, annak intenzívebb lesz az íze. A lekvárok tetején lévő alkohol megóvja a romlástól, de aki gondolja elkeverheti a lekvárban is.
A cukor nálam vaníliás volt, de nagyon finom a lekvár, ha egy vaníliarudat is belefőzünk.
Mi jobban szeretjük, ha egy kissé savanykás, aki az édesebbet kedveli, tegyen bele több cukrot.
Mi jobban szeretjük, ha egy kissé savanykás, aki az édesebbet kedveli, tegyen bele több cukrot.
A citromot azért teszem bele, mert így megőrzi a szép színét.
Örök kedvenc a sárgabaracklekvár, de még fahéjjal nem próbáltam. Nagyon finom lehet így is, és csodaszép lett a színe! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Okki :) Egy próbát megér, mert tényleg nagyon finom.
TörlésAnnyira bírom,hogy mindenbe teszel egy csipetnyi izgalmat! :)
VálaszTörlésTudod - a változatosság gyönyörködtet :)
TörlésGyönyörű a színe, és nagyon finom lehet a fahéjas ízesítéssel. :) Nálunk is sárgabarackból készül a legtöbb, ezt szeretjük a legjobban! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka :)
Törlés