2014. július 24.

SÁRGABARACKLEKVÁR (RUMMAL, FAHÉJJAL ÉS EGY KIS VANÍLIÁVAL)


sárgabaracklekvár

Minden lekvárt szeretünk, de a házi sárgabaracklekvárnak nincs párja. Ebből szoktam a legtöbbet készíteni és mindig el is fogy.
A legegyszerűbb, ha cukorral felfőzzük, de egy kis csavar ezt a lekvárt is még kívánatosabbá tudja tenni.
A hagyományoson kívül mindig készítek ilyen rumos-fahéjas változatot is, ami minden vele készült süteményt a mennyekbe emel. Egyszerűen imádom.
5 kiló barackból készült nálam és már 2 egyforma üvegem sem volt, így aztán mindenben lekvár került, amit csak találtam és rengeteg lett. A receptet 1 kilóra írom, abból 3 kisebb üvegnyi lesz..

Hozzávalók

1 kg kimagozott sárgabarack
30 dkg cukor (vaníliás)
1 citrom leve v. 1 k.k. citromsav
2 rúd fahéj
üvegenként 3-5 cl rum
1 dzsemfix


Elkészítés

A barackokat magozzuk ki, vágjuk negyedekbe, tegyük egy lábasba és cukrozzuk le.
Egy éjszakát hagyjuk a cukorban állni, majd tegyük a tűzre. 
Ekkor adjuk hozzá a citromot és a fahéjat.
Forraljuk fel és kis lángon rotyogtassuk 10-15 percet.
15 perc után botmixerrel pürésítsük, majd megint tegyük a tűzre.
Adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű dzsemfixet, forraljuk össze.
Sterilizált üvegekbe szedjük a még fortyogó lekvárt, mindegyik tetejét locsoljuk meg a rummal, hogy egy záróréteget képezzen a lekvárok tetején. 
Zárjuk le a lekvárokat, állítsuk fejtetőre pár percre, majd tegyük a helyükre.

Tipp: a fahéjrudakat nem kell kidobni, hanem tegyük a lekvár mellé, amelyikbe kerül rúd, annak intenzívebb lesz az íze. A lekvárok tetején lévő alkohol megóvja a romlástól, de aki gondolja elkeverheti a lekvárban is.
A cukor nálam vaníliás volt, de nagyon finom a lekvár, ha egy vaníliarudat is belefőzünk.
Mi jobban szeretjük, ha egy kissé savanykás, aki az édesebbet kedveli, tegyen bele több cukrot.
A citromot azért teszem bele, mert így megőrzi a szép színét.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...