2014. július 9.

SOUS VIDE OLDALAS SOUS VIDE ROPPANÓS ZÖLDSÉGEKKEL ÉS BURGONYAPÜRÉVEL

Sous Vide oldalas

Rájöttem, hogy az oldalas FINOM. 
Szoktam készíteni, de nem tartozott soha a kedvenceim közé-egészen idáig.
Roppant egyszerű elkészíteni, csak egy kicsit hosszadalmas. Érdemes éjjel betenni a masinába és másnap délben 3 perc alatt kész az ínycsiklandó ebéd.
Hihetetlen, hogy mennyire ízes, omlós és szaftos lett.
Kétféle módon készítettem ezt egyszerűen besóztam és fűszereztem a másik adagot sóoldatban áztattam szuvidolás  előtt, majd hozom azt is.

sous vide oldalas

Hozzávalók

1 szép nagy darab oldalas
2 e.k. dijoni mustár
1 t.k. egész kömény
bors
3 ág friss oregánó
1 t.k. koriandermag őrölve
1/2 t.k. Cayenne bors
3 gerezd fokhagyma

Burgonyapüré

1 kg burgonya
1-1,5 dl langyos tej v. tejszín
10 dkg vaj
só, fehér bors
picike szerecsendió

Elkészítés


Az oldalast vágjuk 25 dekás darabokra, sózzuk, borsozzuk, kenjük be a mustárral és helyezzük a tasakba. A fokhagymát szeleteljük és az oregánóval együtt tegyük a hús mellé. Hintsük meg a köménnyel és a korianderrel.(a kömény maradhat egészben, de a koriandert zúzzuk szét)
Vákomozzuk le.  A masinát állítsuk be 78 fokra és 12 órára.
Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, tegyük be a zacskókat és hagyjuk 12 órát fürdőzni. (én éjfél körül tettem bele, így másnap ebédre elkészült)
12 óra elteltével vegyük ki a zacskóból, tegyük egy deszkára, hintsük meg durva szemű sóval. Egy serpenyőben hevítsünk picike olajat, hagyjuk teljesen felhevülni, majd a húst minden oldalán 1-1 percig kérgesítsük.


Sous Vide céklás sárgarépa


sous vide sárgarépa és cékla

Természetesen a zöldségek szuvidolását sem hagyhattam ki a repertoáromból. Így a köret egy része is ezzel a módszerrel készült. A végeredmény magáért beszélt. Ilyen egyszerű, hétköznapi alapanyagokból  különleges 5 csillagos kaja született. Külön-külön is finom, de együtt zseniális volt. A zöldségek ropogósak maradtak és nagyon ízesek lettek.

Hozzávalók

2 cékla
4 sárgarépa
1 ág friss rozmaring
friss oregánó
1 t.k. koriandermag
1/4 t.k. szárított chili
3 e.k. fehér balzsamecetkrém
2 gerezd fokhagyma
1/2 t.k. kömény
1/4 citrom leve
bors
picike extra szűz olíva
1 e.k. balzsamecet


Elkészítés


Vágjuk nagyobb darabokra a céklát és a répát. Tegyük a zacskóba. A koriandermagokat törjük össze. A fokhagymát és a többi ízesítőt szintén helyezzük a zacskóba és vegyítsük el. Citrommal és a fehér balzsamecettel locsoljuk meg, majd vákumozzuk le a zacskót.
A Sous Vide gépen állítsuk be a hőmérsékletet 82 fokra és 3/4 órát fürdőztessük benne a tasakot. 
 Az elkészült zöldséget borítsuk egy serpenyőbe, csepegtessünk rá picike olívát, löttyintsünk rá kevés balzsamecetet, sózzuk meg és nagy hőfokon addig hevítsük, amíg az összes folyadék elpárolog a serpenyőből. Ekkorra egy fényes máz fogja bevonni a zöldségeket.

sous vide sárgarépa céklával

A burgonyapüréhez a burgonyát főzzük puhára sós vízben.
A megfőtt krumplit tisztítsuk meg és pürésítsük, de közben adagoljuk hozzá a tejszínt és a vajat is. Ízesítsük sóval, picike borssal és rezelt szerecsendióval. Keverjük krémesre.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat