Sous Vide oldalas |
Rájöttem, hogy az oldalas FINOM.
Szoktam készíteni, de nem tartozott soha a kedvenceim közé-egészen idáig.
Roppant egyszerű elkészíteni, csak egy kicsit hosszadalmas. Érdemes éjjel betenni a masinába és másnap délben 3 perc alatt kész az ínycsiklandó ebéd.
Hihetetlen, hogy mennyire ízes, omlós és szaftos lett.
Kétféle módon készítettem ezt egyszerűen besóztam és fűszereztem a másik adagot sóoldatban áztattam szuvidolás előtt, majd hozom azt is.
sous vide oldalas |
Hozzávalók
1 szép nagy darab oldalas
2 e.k. dijoni mustár
1 t.k. egész kömény
só
bors
3 ág friss oregánó
1 t.k. koriandermag őrölve
1/2 t.k. Cayenne bors
3 gerezd fokhagyma
Burgonyapüré
1 kg burgonya
1-1,5 dl langyos tej v. tejszín
10 dkg vaj
só, fehér bors
picike szerecsendió
Elkészítés
Az oldalast vágjuk 25 dekás darabokra, sózzuk, borsozzuk, kenjük be a mustárral és helyezzük a tasakba. A fokhagymát szeleteljük és az oregánóval együtt tegyük a hús mellé. Hintsük meg a köménnyel és a korianderrel.(a kömény maradhat egészben, de a koriandert zúzzuk szét)
Vákomozzuk le. A masinát állítsuk be 78 fokra és 12 órára.
Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, tegyük be a zacskókat és hagyjuk 12 órát fürdőzni. (én éjfél körül tettem bele, így másnap ebédre elkészült)
12 óra elteltével vegyük ki a zacskóból, tegyük egy deszkára, hintsük meg durva szemű sóval. Egy serpenyőben hevítsünk picike olajat, hagyjuk teljesen felhevülni, majd a húst minden oldalán 1-1 percig kérgesítsük.
Sous Vide céklás sárgarépa
sous vide sárgarépa és cékla |
Természetesen a zöldségek szuvidolását sem hagyhattam ki a repertoáromból. Így a köret egy része is ezzel a módszerrel készült. A végeredmény magáért beszélt. Ilyen egyszerű, hétköznapi alapanyagokból különleges 5 csillagos kaja született. Külön-külön is finom, de együtt zseniális volt. A zöldségek ropogósak maradtak és nagyon ízesek lettek.
Hozzávalók
2 cékla
4 sárgarépa
1 ág friss rozmaring
friss oregánó
1 t.k. koriandermag
1/4 t.k. szárított chili
3 e.k. fehér balzsamecetkrém
2 gerezd fokhagyma
1/2 t.k. kömény
1/4 citrom leve
só
bors
picike extra szűz olíva
1 e.k. balzsamecet
Elkészítés
Vágjuk nagyobb darabokra a céklát és a répát. Tegyük a zacskóba. A koriandermagokat törjük össze. A fokhagymát és a többi ízesítőt szintén helyezzük a zacskóba és vegyítsük el. Citrommal és a fehér balzsamecettel locsoljuk meg, majd vákumozzuk le a zacskót.
A Sous Vide gépen állítsuk be a hőmérsékletet 82 fokra és 3/4 órát fürdőztessük benne a tasakot.
Az elkészült zöldséget borítsuk egy serpenyőbe, csepegtessünk rá picike olívát, löttyintsünk rá kevés balzsamecetet, sózzuk meg és nagy hőfokon addig hevítsük, amíg az összes folyadék elpárolog a serpenyőből. Ekkorra egy fényes máz fogja bevonni a zöldségeket.
sous vide sárgarépa céklával |
A burgonyapüréhez a burgonyát főzzük puhára sós vízben.
A megfőtt krumplit tisztítsuk meg és pürésítsük, de közben adagoljuk hozzá a tejszínt és a vajat is. Ízesítsük sóval, picike borssal és rezelt szerecsendióval. Keverjük krémesre.
Már meg sem lepődöm az elkészítés módszerén:-) Csuda finomat hoztál össze megint. Az oldalast szeretjük, főleg Férjem. Én most inkább a zöldséget kóstolnám meg, irtó jól néz ki!
VálaszTörlésKöszi Gerdi, nagyon fini volt :)
TörlésLehet, hogy így én is szeretném az oldalast? Beugorhatok ebédre...? :-)
VálaszTörlésBiztos vagyok benne, hogy szeretnéd :) Gyere, van még a fagyasztóban 1-2 tasakkal :)
TörlésNagyon szuper ez a masina... Gondolom, hogy így az ételek ízei jobban érvényesülnek. Nagyon guszta! Szívesen megkóstolnám ezzel a folyamattal készült ételeket...
VálaszTörlésBizony, sokkal ízesebbek az ételek ezzel a kütyüvel, szenzációs :)
Törlés