sous vide őszibarack tányérdesszert |
Boldogság a köbön, mivel egy hétig nálam volt ez a csoda szerkezet, tesztelgettem.
Rengeteg tervet szőttem erre a hétre - gondoltam, hogy minden időmet a szuvidolásra áldozom, de a dolgok úgy alakultak, hogy jóval kevesebb terv valósult meg, mint szerettem volna.
Tudtam, hogy a húsok és zöldségek mellé desszertet is fogok készíteni, nem hagyhattam ki ezt a lehetőséget.
Íme a a tökéletes desszert, ami olyan lett, mint a legédesebb álom. Úgy érzem ez az a desszert, amit a nap 24 órájában folyamatosan enni tudnék, és sosem lenne elég,
Tudtam, hogy a húsok és zöldségek mellé desszertet is fogok készíteni, nem hagyhattam ki ezt a lehetőséget.
Íme a a tökéletes desszert, ami olyan lett, mint a legédesebb álom. Úgy érzem ez az a desszert, amit a nap 24 órájában folyamatosan enni tudnék, és sosem lenne elég,
Egyik nap részt vettem egy borvacsorán, ahol a felszolgált túrós desszert megihletett. Tudtam, hogy őszibarackot fogok szuvidolni, ami önmagában is isteni, de valamit szerettem volna mellé, ami nem fagyi, így jött a túró mousse ötlete.
Végül lett belőle tányér és pohárdesszert is, mivel képtelen voltam dönteni a kettő között.
sous vide őszibarack pohárdesszert |
Hozzávalók
3 adag
3 kemény őszibarack
szirup
1 dl víz
1 dl cukor
1 k.k. citromsav
2 ág friss bazsalikom
túró mousse
15 dkg túró
2 dl habtejszín
1-2 e.k. vaníliás cukor
1 k.k. vaníliapaszta
1 citrom reszelt héja
1 e.k. tejföl
5 dkg marcipán
5 dkg marcipán
1,5 e.k. zselatin fix
barackpüré
2 őszibarack
1 e.k. cukor
pár csepp citrom
tálaláshoz
szeletelt mandula v.
Amaretti keksz
mentalevelek
tálaláshoz
szeletelt mandula v.
Amaretti keksz
mentalevelek
Elkészítés
Először a szirupot készítjük el. A vizet összeforraljuk a cukorral és mentával. Amikor kezd sűrűsödni levesszük a tűzről, hozzákeverünk citromsavat és pár darab friss mentalevelet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt leszűrjük.
Ekkor zacskóba tesszük és bedobjuk a mélyhűtőbe. Nem kell teljesen megfagyasztani, csak az a cél, hogy kissé megkásásodjon. Erre azért van szükség, mert vákumozás közben a híg folyadékot kiszívná a gép ( így a vákumozó tönkremenne és nem maradna szirup a zacskóban, ami csodásan átjárja a barackokat).
A kemény barackokat négybe vágjuk, kivesszük a magokat. Nem kell meghámozni, mivel a szuvidolás végeztével gyönyörűen lejön a héj.
Kivesszük a szirupot tartalmazó zacskót a fagyasztóból és beletesszük a barackokat, majd levákumozzuk.
A Sous Vide készüléken beállítjuk a hőmérsékletet 84 fokra az időt pedig 30 percre, megvárjuk amíg eléri a megfelelő hőmérsékletet és betesszük a barackkal megpakolt zacskót.
A püréhez tisztítsuk meg a barackokat, kockázzuk fel, hintsük meg cukorral, facsarjunk rá citromlevet és dobjuk a tűzre addig, hogy a cukor felolvadjon. Ekkor turmixoljuk össze és egy szűrű segítségével passzírozzuk át. Amennyiben nagyon híg egy kevés zselatinnal v. keményítővel húzzuk be.
Amíg fürdőzik, addig elkészítjük a mousse-t.
A túrót egy tálkába tesszük, adunk hozzá 1 e.k. tejfölt, reszelt citromhéjat, ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot v. édesítőt, 1-2 csepp citromlevet és alaposan elkeverjük.
A tejszínt (30 %) kemény habbá verjük.
A marcipánt belereszeljük a túróba, hozzáadjuk a zselatin fixet és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és hűtőbe tesszük. Én a fagyasztóba tettem, hogy jó hideg legyen tálaláskor, de nem szabad megfagyasztani.
Az elkészült barackokat egy tálba öntjük az értékes sziruppal együtt.
A jó hideg túróhabot kiadagoljuk. Én nyomózsákba tettem, de nagyon nagy lyukú fejet kell használni, hogy a túródarabok ne akadjanak el. Lehet kanál segítségével galuskákat is formálni belőle.rabokat.
Tányérra helyezzük a halmokat, mellé a barackgerezdeket, amiknek a héját már eltávolítottuk.
A tányér közepére öntünk a püréből, a túróra is kanalazunk belőle, majd a szirupot is köré locsoljuk, szeletelt mandulával megszórjuk.
A pohárdesszert összeállítása. Felszeleteljük a barackokat.
A pohár aljára kanalazunk a püréből, rámorzsolunk kekszet, majd barackot, arra halmozzuk a túrót, megint keksz... és ezt a rétegezést folytatjuk.
Legvégén meglocsoljuk a sziruppal és mentával díszítjük.
Talán a pohárdesszert ízlett a legjobban, mert a marcipán és az Amaretti keksz remekül kiegészítették egymást.
A hideg habos túró, a meleg, zamatos barackokkal, amiket diszkréten átjárt a friss menta aromája és a háttérben enyhén kiérződik a mandula. Ez maga a mennyország!
Sajnos a képek nem igazán adják vissza az élményt, de a fotózásra és a tálalgatásra maradt a legkevesebb időm, nézzétek el nekem.
Először a szirupot készítjük el. A vizet összeforraljuk a cukorral és mentával. Amikor kezd sűrűsödni levesszük a tűzről, hozzákeverünk citromsavat és pár darab friss mentalevelet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt leszűrjük.
Ekkor zacskóba tesszük és bedobjuk a mélyhűtőbe. Nem kell teljesen megfagyasztani, csak az a cél, hogy kissé megkásásodjon. Erre azért van szükség, mert vákumozás közben a híg folyadékot kiszívná a gép ( így a vákumozó tönkremenne és nem maradna szirup a zacskóban, ami csodásan átjárja a barackokat).
A kemény barackokat négybe vágjuk, kivesszük a magokat. Nem kell meghámozni, mivel a szuvidolás végeztével gyönyörűen lejön a héj.
Kivesszük a szirupot tartalmazó zacskót a fagyasztóból és beletesszük a barackokat, majd levákumozzuk.
A Sous Vide készüléken beállítjuk a hőmérsékletet 84 fokra az időt pedig 30 percre, megvárjuk amíg eléri a megfelelő hőmérsékletet és betesszük a barackkal megpakolt zacskót.
A püréhez tisztítsuk meg a barackokat, kockázzuk fel, hintsük meg cukorral, facsarjunk rá citromlevet és dobjuk a tűzre addig, hogy a cukor felolvadjon. Ekkor turmixoljuk össze és egy szűrű segítségével passzírozzuk át. Amennyiben nagyon híg egy kevés zselatinnal v. keményítővel húzzuk be.
Amíg fürdőzik, addig elkészítjük a mousse-t.
levákumozott barack |
a megfelelő hőfok |
fürdőznek a barackok |
szuvidolás után a barackok |
A túrót egy tálkába tesszük, adunk hozzá 1 e.k. tejfölt, reszelt citromhéjat, ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukrot v. édesítőt, 1-2 csepp citromlevet és alaposan elkeverjük.
A tejszínt (30 %) kemény habbá verjük.
A marcipánt belereszeljük a túróba, hozzáadjuk a zselatin fixet és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és hűtőbe tesszük. Én a fagyasztóba tettem, hogy jó hideg legyen tálaláskor, de nem szabad megfagyasztani.
Az elkészült barackokat egy tálba öntjük az értékes sziruppal együtt.
A jó hideg túróhabot kiadagoljuk. Én nyomózsákba tettem, de nagyon nagy lyukú fejet kell használni, hogy a túródarabok ne akadjanak el. Lehet kanál segítségével galuskákat is formálni belőle.rabokat.
Tányérra helyezzük a halmokat, mellé a barackgerezdeket, amiknek a héját már eltávolítottuk.
A tányér közepére öntünk a püréből, a túróra is kanalazunk belőle, majd a szirupot is köré locsoljuk, szeletelt mandulával megszórjuk.
A pohárdesszert összeállítása. Felszeleteljük a barackokat.
A pohár aljára kanalazunk a püréből, rámorzsolunk kekszet, majd barackot, arra halmozzuk a túrót, megint keksz... és ezt a rétegezést folytatjuk.
Legvégén meglocsoljuk a sziruppal és mentával díszítjük.
Talán a pohárdesszert ízlett a legjobban, mert a marcipán és az Amaretti keksz remekül kiegészítették egymást.
A hideg habos túró, a meleg, zamatos barackokkal, amiket diszkréten átjárt a friss menta aromája és a háttérben enyhén kiérződik a mandula. Ez maga a mennyország!
Sajnos a képek nem igazán adják vissza az élményt, de a fotózásra és a tálalgatásra maradt a legkevesebb időm, nézzétek el nekem.
Teljesen meg tudlak érteni, hogy folyamatosan ennéd. Csodás színek, ízek... az őszibarack a kedvenc gyümölcsöm amúgy is. Csatlakozhatok?
VálaszTörlésNaná, hogy csatlakozhatsz :) Senkit sem szeretnék megfosztani ettől az élménytől :)
VálaszTörlésAzt a mindenit! Nagyon macerásnak tűnik, de irtó finom lehet!
VálaszTörlésEz igaz Pixie :) Nem az a dobjunk gyorsan össze valamit kategória, de tényleg nagyon finom :)
Törlés