2014. június 30.

RÓZSAZSELÉ ÉS KANDÍROZOTT RÓZSASZÍRMOK

rózsazselé

Ez a finomság legalább 1 hónapja készült, úgyhogy bőven itt az ideje, hogy megosszam veletek.
Roppant egyszerű elkészíteni és isteni finom. Palacsintába, gofrira, fánkra ......no meg millió egy étel megkoronázására alkalmas a zselé. A szirmokkal mesésen lehet desszerteket díszíteni, de nálunk nagy sikere van csak önmagában fogyasztva. 
Először porcukorban forgattam meg a rózsaszirmokat, ahogy a felső képen is látszik, de nem lettek igazán mutatósak. A következő adag már kristálycukorban hempergőzött,  azok sokkal látványosabbra sikeredtek.


Hozzávalók
 rózsazseléhez

10 rózsafej (piros)
1/2 l víz
1 k.k. étkezési citromsav
15-20 dkg cukor
1/2 tasak dzsemfix

Hozzávalók 
 cukrozott rózsaszirmokhoz

hibátlan, kinyílott rózsaszirmok
1 tojásfehérje
kristálycukor
(ecset, szilikonlap)


Elkészítés

rózsazselé

A zseléhez vagy lekvárhoz nem jók a világos szirmok, mert nem lesz szép színe a végeredménynek. Az apróbb futórózsák sem jók, mert elvesztik az ízüket és a ű,  színüket is. Tehát a szép nagy fejű, sötét vörös, hosszú szárú rózsákat részesítsük előnybe. (kipróbáltam rózsaszínből, de csúnya, sárga színe lett)
Szedjük le a szirmokat, tegyük egy tálba és öntsük fel a vízzel. Hagyjuk legalább 3-4 órát ázni, majd adjuk hozzá a cukrot és citromsavat és melegítsük fel. Amikor forrni kezd, azonnal tegyük hozz á a zselésítőt, forraljuk össze és vegyük le a tűzről és szűrjük le, közben alaposan nyomkodjuk ki a rózsákból a nedűt. 
Töltsük üvegekbe, 1-2 egészsége szirmot tegyünk az üvegbe, zárjuk le és fordítsuk a tetejére. 


Elkészítés 

kandírozott rózsaszirmok

Itt minden szín játszik, csak szép egészséges, friss szirmok legyenek.
Válasszunk ketté egy tojást, a fehérjét keverjük el 1-2 csepp vízzel.
Terítsünk ki egy szikikonlapot.
Vegyünk elő egy tiszta ecsetet.
Fektessünk magunk elé egy rózsaszirmot és az ecset segítségével kenjük le a fehérjével, mind a két oldalát.
A cukrot szórjuk egy tálkába és mártsuk meg benne a fehérjével átkent szirmokat.
Fektessük a szilikonra és pár óra alatt hagyjuk kiszáradni őket.
Nálam egy papírtörlővel kibélelt papírdobozban figyelnek.


kandírozott rózsaszirmok


10 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik mind a kettő, talán a kandírozott szirmokhoz kevesebb rózsa is elég ! Lehet hogy majd kipróbálom . Szép lett a blogod új háttere!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Éva, hogy tetszik a blogom új arca :) A kandírozott szirmokhoz, nem kll sok rózsa, és gyorsan elkészülnek :)l

      Törlés
  2. Mesésen hangzik, a kandírozást már próbáltam én is. Az a zselé gyönyörű!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zsuzsám :) Finom nagyon, mert savanykásra készítettem, így egy kicsit rózsás limonádé érzetét kelti :)

      Törlés
  3. Egyik ötlet jobb, mint a másik. Sajna nekem csak futórózsám van piros, az is nagyon a végét járja, legalábbis a virágai. De a kandírozáshoz nekiállhatok, de csak a régóta halogatott vasalás után:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem már kivasaltál és nagyüzemben kandírozol :)

      Törlés
  4. Szia! Kapsz tőlem egy vándordíjat, nézz be a blogomba: http://tuparna-habvero.blogspot.ro/2014/07/vandordij-liebster-award.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...