2014. június 25.

TÚRÓGOMBÓC


Most egy nagyon egyszerű és közkedvelt desszertet hozok. Több változata szerepel már a blogon, a mákban forgatott túrógombóc meggyöntettel, a sárgabarackkal töltött túrógombóc és a narancsos-mandulás túrógombóc. Ezek gyakran elkészülnek kis konyhámban, viszont a gyerek most prézliben forgatott gombóckákra vágyott, így azt kapott.
Nagyon picike csavart azért kapott, tálaláskor reszelt citromhéjjal és darált grillázzsal lett meghintve.
Gyors, egyszerű és nagyon finom, nehéz vele hibázni.


Hozzávalók

1/2 kg tehéntúró
3 egész tojás
2 evőkanál vaníliás cukor
10 dkg búzadara
1/2 k.k. szódabikarbóna

15 dkg zsemlemorzsa
1 dl étolaj
1 t.k. cukor
tejföl
reszelt citromhéj
őrölt grillázs

Elkészítés

A túrót öntsük egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót, a búzadarát és kevés reszelt citromhéjat. A szódabikarbóna elhagyható, de szerintem könnyebbé, levegősebbé teszi a gombócokat. Alaposan keverjük el, hagyjuk  állni legalább 10 percet.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, amibe a prézlit beleszórjuk és óvatosan, sűrűn kevergetve pirítsuk meg. ( ez megint az én hülyeségem-szoktam hozzáadni kevés cukrot ami menet közben kissé megkaramellizálódik, de ezt tényleg nem fontos utánam csinálni :) 
Vizes kézzel formázzunk belőle nekünk szimpatikus méretű gombócokat.
Forraljunk egy fazékban vizet és amikor lobog óvatosan tegyük bele a gombócokat és vegyük kisebbre a lángot mert, ha nagyon zubog a víz, könnyen szétesnek a gombócok.
Főzzük addig, amíg feljönnek a felszínre. Szűrólapáttal vegyük ki a vízből az elkészült gombóckákat és egyből a pirított prézlire szedjük. A legegyszerűbb, ha megrázzuk a serpenyőt és addig rázogatjuk, amíg a gombócokat minden oldalról bevonja.
Tányérra szedjük az elkészült gombócokat, tejföllel gazdagon meglocsoljuk, porcukorral meghintjük, friss citromhéjat reszelünk rá és porított grillázzsal is megspékeljük.

Jó étvágyat :)




8 megjegyzés:

  1. Egyszerűen nagyszerű! Neked sem megy ám a főzés csavar nélkül:-) De mesterien csűröd-csavarod ám a recepteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gerdi, imádok csűrni-csavarni :)

      Törlés
  2. Jöhet bármikor. Főleg egy tartalmas leves után. Kikevert édes tejföllel maga a mennyország... :o))

    VálaszTörlés
  3. Húh, ezt nagyon szeretem! Mondjuk ki nem? Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Tudod, hogy még sosem készítettem? Pedig imádom, úgy mint Illéskrisz - édes tejföllel... :-P :-)

    VálaszTörlés
  5. Akkor nosza!! Nagyon gyorsan elkészül és finom :) Egy titka van, hogy nem szabad sok grízt hozzáadni, mert megkeményíti.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...