szilvás chili szósz házilag |
Ez annyira, de annyira finom lett!!!
Rengeteg chili szószt használok, így nem volt kérdés, hogy az 5 darab hatalmas japánszilvámból ez fog készülni. Tavaly főztem szilva csatnit és akkor már eldőlt, hogy a hagyományos lekvárokon túl is bőven van lehetőség a szilvában.
Tésztákhoz, húsokhoz és zöldségekhez is remek kiegészítő lehet ez az öntet
Hozzávalók
35 dkg szilva
5 db chilipaprika
1/2 dl balzsamecet
6 e.k. cukor
2 ág friss rozmaring
1 babérlevél
1 csipet só
friss kakukkfű
pár csepp citromlé
3 gerezd fokhagyma
kevés frissen őrölt tarka bors
1,5 dl víz
1 e.k. dzsemfix
Elkészítés
A szilvákat kockázzuk fel.
A chili-t magozzuk ki és szintén vágjuk apró kockákra.
Egy lábasba öntsük a gyümölcsöket és cukrozzuk le. Hagyjuk állni addig, amíg egy kis levet ereszt.
Lassú tűzön kezdjük el főzni. Adjuk hozzá az ízesítőket. Persze a fűszereket mindenki variálhatja saját kedvére.
Adjunk hozzá vizet és forraljuk 4-5 percet és turmixoljuk össze.
Tegyük vissza a tűzre, majd a dzsemfix-el is forraljuk össze.
A forró szószt öntsük sterilizált kis üvegekbe, zárjuk le, majd fejtetőre állítva hagyjuk pár percet.
Tipp: nekem simán elállnak így az eltett ételek, ritkán 1-1 üveg megbuggyan, aki biztosra akar menni, dunsztolja ki, akkor biztos, hogy semmi baj nem történhet.
Tipp: nekem simán elállnak így az eltett ételek, ritkán 1-1 üveg megbuggyan, aki biztosra akar menni, dunsztolja ki, akkor biztos, hogy semmi baj nem történhet.
Én meg leragadtam a szilvával kapcsolatban a lekvárnál... De ez a csípős szósz irtó fincsi lehet, szeretjük csípőssé tenni az ételeket! Csábító fotókat készítettél róla!
VálaszTörlésKöszi Gerdi, nagyon finom lett :)
TörlésIzgalmasan hangzik. Tele a fa szilvával... Veszek chilit... :o)
VálaszTörlésHelyes :) Van az oldalamon egy szilva csatni azt is szívből ajánlom kipróbálásra :)
TörlésIsteni!!!
VálaszTörlésÖrülök Katika :)
Törlés