2016. szeptember 28.

SÜTŐBEN SÜLT SZILVALEKVÁR

sütőben sült szilvalekvár

Még mindig félkész a konyhám, de ez az apróság nem tántorít el attól, hogy időnként bevessem magam oda és valamit készítsek. Egy gasztromániásnak a legnagyobb büntetés a több hónapnyi konyha-megvonás, úgyhogy döntöttem, ha félkész is, de használni fogom :)
Ez a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb lekvárja, szinte magától elkészül, igazán nincs sok tennivaló vele.

Hozzávalók

5-6 kg szilva
1-2 evőkanál ecet
cukor ízlés szerint

Elkészítés

Vegyük elő a legnagyobb tepsinket, vagy egy hatalmas, lapos lábast.
Az ecettel kenjük át a tepsi oldalát és alját.
Borítsuk bele a szilvát, nyugodtan teljes tele tehetjük.
A szilvát kóstoljuk meg. Amennyiben érett és nem savanykás nem kell cukrot hozzáadni, ha savanykásnak véljük, akkor nyugodtan szórjunk a szilva tetejére cukrot.
Tegyük be a sütőbe, azt állítsuk 150 fokra és 3-4 órára hagyjuk benne a szilvát sülni.
Pontos időt azért nehéz mondani, mert függ a szilva nedvességtartalmától, a levesesebb szilva tovább sül, akár 6 órát is, mire teljesen besűrűsödik. Nekem 4 óra elégséges időnek bizonyult.
Az elkészült lekvárt, steril üvegekbe rakjuk, lezárjuk kupakkal. majd pár percre fejtetőre állítjuk és a spejzba elpakoljuk. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...