2017. október 14.

NARANCSOS KEKSZEK

narancsos kekszek

A legegyszerűbb dolgok egyike a keksz sütés. Pár hétköznapi alapanyag kell csak hozzá és hamar elkészül. Az ízesítésnek és a formáknak csak a fantáziánk szab határt. Volt itthon narancs és valami édes nassolni valóra vágytunk, hát ez készült. Még be akartam mártani csokoládéba, de  ez elmaradt, majd legközelebb.
Nálam kerül bele 1 öntet Grand Marnier, de ha nincs otthon, ez senkit se tartson vissza az elkészítésétől, mehet bele narancsszörp, narancsaroma, narancsvíz....bármi ami erősít a narancsos ízt.
Azt a fontos szabályt azonban nem szabad elfelejteni, hogyha szép formájú kekszeket szeretnénk kapni, akkor mindig le kell hűteni a tésztát sütés előtt. 
Régen sokszor megjártam, hogy nagyon finom volt a végeredmény, de teljesen eltorzult a formája a sütőben. A receptekhez nem mindig írták oda ezt a nagyon lényeges dolgot és én meg nem értettem, hogy mi a baj. Végül kiderült a rejtély, aztán örökre megtanultam a leckét. 


Hozzávalók

30 dkg liszt
20 dkg vaj/ margarin
10 dkg cukor
1/4 k.k. só
1 narancs reszelt héja 🍊
1/2 narancs leve
2 e.k. grand Marnier 


Elkészítés

Egy tálba, vagy aprítógépbe mérd ki a lisztet.
Kockázd bele a hideg vajat, add hozzá a cukrot, sót, reszeld bele a narancshéjat, majd facsarj bele kevés narancslevet (mindig lehet pótolni a mennyiséget, ha kevésnek bizonyul), löttyintsd bele a narancslikőrt vagy szörpöt és gyorsan dolgozd össze a tésztát. Az aprítóban nagyon egyszerű, pár pulzáló nyomás és kész.
Amikor elmorzsolódott a vaj, borítsd egy tiszta felületre és gyúrd készre. Itt kell adni még hozzá a narancsléből, ha nem akar összeállni a tészta.
Ahogy összeáll, már kész is, nem szabad sokáig gyömöszölni. Érdemes ekkor elfelezni a tésztát-könnyebb lesz fél adagokkal dolgozni. Zacskózd be és helyezd a hűtőbe 1-2 órára.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsd vékonyra (2-3 mm). Szaggasd ki tetszőleges formákra és pakold sütőpapírral takart tepsire. 
A legjobb ilyenkor még fél órára a hűtőbe visszadugni, így a tepsire felpakolva és a hűtőből egyenesen mehet a 170 fok, légkeverésre állított sütőbe.
5-6 perc alatt elkészül. Túlsütni sem szabad, mert akkor is torzul a forma.
Az elkészült kekszek még puhák, ne mozgasd őket, amire kihűlnek tökéletesen omlósak lesznek.


narancsos kekszek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...