2015. július 31.

TÚRÓTORTA VÖRÖSBOROS MEGGYSZÓSSZAL

Túrótorta

Sajt és túrótorta őrületben szenvedünk. Remélem nem bánjátok, mert annyira finomak, főleg a friss gyümölcsökkel. Nagyon egyszerű elkészíteni, viszont a végeredmény hibátlan. 

Hozzávalók

1 kg túró
2-3 evőkanál tejföl
6 tojás
15-20 dkg vaníliás cukor
1,5 citrom vagy lime  reszelt héja
1 t.k. vaníliapaszta

30 dkg liszt
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál hideg víz

1 kg meggy
1 t.k. fahéj
1 t.k. őrölt szegfűszeg
2-3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
1 dl vörösbor
1,5 t.k. keményítő


Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyorsan dolgozzuk össze. A vaj és a víz legyen hideg.
Először próbáljuk meg a vajat, lisztet és a cukrot összegyúrni, ha nem akarja az igazságot adjunk hozzá 1-2 kanál hideg vizet. A reszelt citromhéj remekül feldobja, ne sajnáljuk belőle.
Tegyük fóliába. majd a hűtőbe. Előző nap is elkészíthetjük, minél tovább van a hűtőben, annál könnyebb lesz vele a munka.
A túrót tegyük egy tálba és törjük össze amennyire csak tudjuk. A tejföl segítségével szinte krémesre lehet keverni.
A tojásokat válasszuk szét. A cukrot osszuk el a sárgája és a fehérje között, majd verjük kemény habbá a fehérjét, és keverjük fehéredésig a sárgáját.
Keverjük a széttört túróhoz a sárgáját, keverjük el, majd egy lapát segítségével a fehérjét is keverjük el benne. Sok-sok  vaníliával és reszelt citromhéjjal ízesítsük.
A cukrot pedig mindenki ízlésének megfelelően adagolja hozzá.
A lehűtött tésztát nyújtsuk vékonyra és béleljük ki vele a kivajazott és lisztezett 23 centis tortaformát. A tészta elegendő a szélére peremet készíteni is. Ha elszakad nyomkodjuk össze, nem fog látszódni a végeredményen.
Töltsük bele az elkészített tölteléket, ütögessük a pulthoz, hogy egyenletes legyen a felülete és a légbuborékok távozzanak.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra tegyük be a tortát, majd 10 perc elteltével 160 fokra vegyük vissza a hőmérsékletet és legalább 40 percig süssük még. Akkor jó, ha szép barna a teteje, a belseje szilárd, de remeg a torta, ha megmozgatjuk,
A hőfokok légkeveréssel értendők.
A meggyet magozzuk ki.
Tegyük egy lábasba, cukrozzuk, fűszerezzük és forraljuk fel.
A vörösbort keverjük el 1,5 t.k. keményítővel és adjuk a forrásban lévő meggyhez. Amikor behúzza a levét, már jó is. Nem szabad szétfőzni a meggyet.
A tortát hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
Szerintem úgy a legfinomabb, ha a teljesen kihűlt tortát a forró meggyszósszal adjuk, de hidegen is isteni.


2015. július 30.

CSIRKECOMBOK BOROS MUSTÁRMÁRTÁSBAN SÜTVE


Egy próbát biztos, hogy megér! 
Egyszer néztem a tévében egy Jamie főzőműsort és onnan szedtem az ötletet, hogy félig teszem szósszal az edényt és úgy sütöm ropogósra a húst. Jól működik, egyszerű így elkészíteni, a szószokat pedig mindig kedvünkre variálhatjuk.

Hozzávalók

1 kg csirkecomb
bors
oregánó

szósz

1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál dijoni mustár
2 dl tejszín
1 k.k. cukor
1 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring
1 dl fehér bor
1 csipet chili
bors 


Elkészítés

A combokat vágjuk ketté, majd vagdossuk be, hogy könnyebben átsüljenek.
Sózzuk, borsozzuk, hintsük meg oregánóval és rozmaringgal és hagyjuk állni 10 percet.
Egy serpenyőben hevítsünk fel kevéske olajat és minden oldalát hirtelen pirítsuk ropogósra a comboknak. (nem baj, hogy nyers a belseje, mert megy a sütőbe)
Szedjük egy tálra.
A serpenyőt ne mossuk el, hanem tegyük bele a mustárokat, reszeljünk bele 1 kis fokhagymát, 1-2 percet kevergetve pirítsuk, majd öntsük fel tejszínnel, fűszerezzük, a rozmaringot ne sajnáljuk belőle. Picike cukrot is keverjünk el benne, hogy a mustár és a bor savasságát kompenzáljuk, majd öntsük fel borral, forraljunk rajta egyet és kész.
Öntsük a szószt egy cserépedénybe, majd helyezzük rá a combokat és tegyük hideg sütőbe. a hőmérsékletet állítsuk 160 fokra és süssük fél óráig, majd emeljük fel a hőfokot 200 fokra és pirítsuk 10 percig.
Nálunk zöld fűszeres Jázmin rizs került mellé.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat