2018. március 1.

PARADICSOMOS MARHARAGU BROKKOLIS BURGONYAFÁNKKAL

paradicsomos marharagu brokkolis burgonyagombóccal

Természetesen cserépedényben sütöttem, mert lehetetlenség ellenállni ennek a fajta elkészítési módnak. Általában borral szoktam felönteni az ilyen ragukat, de most változtattam a szokásomon. Isteni finom, tartalmas étel lett a végeredmény.
A köret szintén hirtelen felindulásból született. Nem igazán méregettem a hozzávalókat, csak érzésre készült.

Hozzávalók

80 dkg marha vastag-lapocka
2 nagyobb sárgarépa
2 brokkoli szára
3 közepes burgonya
1 nagyobb vöröshagyma
1 db. kimagozott chili
1 pohárnyi zöldborsó
3 gerezd fokhagyma
2-3 e.k. olíva
1 hegyes-erős
1 t.k. rozmaring
1 t.k. oregánó
1 k.k. kakukkfű
1 k.k. pirospaprika
3 babérlevél
2,5 dl passata
1,5 dl víz
2 e.k. juharszirup
bors
1 púpos teáskanál kukoricakeményítő

burgonyagombóc

4 közepes burgonya
25 dkg brokkoli
20-25 dkg. liszt
1/2 tasak szárított élesztő
1-2 e-k. tejföl
zsemlemorzsa a forgatáshoz
étolaj a kisütéshez


Elkészítés

A húst kockázd fel 2 x 2 cm. 
Egy serpenyőbe tégy olívát és minden oldalról pirítsd át a húskockákat.
Közben tisztítsd meg a hagymát és vagdosd karikákra.
A burgonyákat mosd meg, azokat is karikázd fel ( a nem szétfővő fajtát).
A megtisztított répákat is legalább 2 cm vastagra szeleteld.
Rétegezd le egy cserépedényben, ha az nincs, akkor egy sütőtál vagy jénai is megfelel, amit majd alufóliával tudsz lefedni.
A körbepirított húst is borítsd a cserépedénye.
Rakd hozzá a szétzúzott fokhagymát és a fűszereket.
A chili magjait távolítsd el, aprítsd fel és mehet a többihez.
Öntsd rá, a 2,5 dl passata-t, majd pótold ki vízzel, adj hozzá 2 k.k. sót és borsot.
Szorosan zárd le az edény tetejét és told a hideg sütőbe.
A hőmérsékletet állítsd 150 fokra és hagyd ott az ételt 3 órára.
A 3 óra leteltével add az ételhez a borsót és a felkarikázott brokkoliszárakat.
A keményítőt keverd csomómentesre picike vízzel és ezt is öntsd az edénybe.
Keverd át, majd told vissza a forró sütőbe, de már fedő nélkül és a hőmérsékletet emeld 200 fokra.
Fél óra a forró sütőben elég arra, hogy a szaft behúzzon és koncentrálódjon. Az elkészült raguba, hajszálvékonyan karikázott hegyes erős paprikát kevertem a színe és zamata miatt.

A gombócokhoz, sós vízben főzd meg egészben a burgonyákat.
A brokkolit aprítógépben aprítsd fel.
A megfőtt krumplit tisztítsd meg, majd krumplitörővel pürésítsd.
Add hozzá a tejfölt és az élesztőt, sózd és borsozd, a lisztet és a ledarált brokkolit is add hozzá, majd gyúrd össze. Amikor összeállt, takard le és hagyd pihenni 30-40 percet.
Formáz gombóckákat belőle, forgasd prézlibe, majd süsd ki olajban.
Az olaj ne legyen nagyon forró és kis lángon, lefedve kezd el sütni, hogy középen se maradjon nyers.

paradicsomos marharagu




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...