2018. december 1.

BATÁTÁS NUDLI GORGONZOLÁVAL, FÜSTÖLT SONKÁVAL ÉS RUKKOLÁVAL

Nudli édesburgonyából, gorgonzolával

Volt fél kiló édesburgonyám itthon és ez lett belőle az ebéd :)
Bevallom, nem tartozik a kedvenc alapanyagaim közé, de ügyesen ízesítve nagyon finom ételeket lehet belőle varázsolni, ráadásul még egészséges is. Kísérletezzetek vele bátran. 
Lehetett volna gnocchi-nak is formázni, de gyorsabb volt ilyen kis nudlikat sodorni belőle. 
Ízesítése roppant finom, egyszerűségében tökéletes. A kifőtt nudlikat 1 perc alatt az asztalra lehet varázsolni, nincs vele sok cécó.

Hozzávalók

nudli

50 dkg főtt batáta
25 dkg liszt
1 tojássárgája
1 k.k. só

sós, lobogó forró víz

feltét

2 e.k. olíva
10 dkg Feketeerdei sonka
1-2 szál újhagyma
1 marék rukkola
20 dkg gorgonzola
1 t.k. tört chili
kevés só

nudli gorgonzolával, füstölt sonkával és rukkolával

Elkészítés

Először is tisztítsd meg az édesburgonyát, kockázd fel, majd főzd puhára a sós vízben.
A megfőtt batátát szűrd le és hagyd teljesen lecsepegni és szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Egy villával pépesítsd egyneműre.
Adj hozzá kis sót, 1 tojássárgáját és 25 dkg lisztet. Gyúrd össze. Úgy vettem észre, hogy  több lisztet vesz fel, mint a sima burgonya.
Ezért, ha szükséges még adj hozzá. Nem szabad sokáig gyűrni, amikor összeáll, akkor már kész is.
Az elkészült tésztát, folyamatosan lisztezett felületen kell tartani és dolgozni vele, mert kissé ragacsos.
Vágd 4 részre. Minden darabot sodorj egy hosszú kukaccá, majd vágd 1 centis darabkákra.
Lisztezett felületen, a darabkákat sodort kis kukacokká, vagy bármilyen neked tetsző alakzatra.
Forralj sós vizet egy fazékban. Az elkészült nudlikat főzd ki benne. Nagyon hamar elkészül, 1-1,5 perc alatt már a felszínen ficánkolnak a kis kukacok.
Szűrőlapáttal szedd ki az elkészült nudlikat.
Közben egy nagy serpenyőben hevíts fel olívát.
A sonkát csíkozd fel és süsd ropogósra az olajban.
Szedd ki egy tálkára a ropogós sonkát.
A visszamaradt zsiradékra szedd a kifőtt nudlit. Dobálj rá egy vékony karikákra szeletelt újhagymát, morzsold rá a sajtot, szórd meg a chili-vel. 1-2 percig hagyd összepirulni. Legvégül mehet rá a sonka és a friss rukkola, de ekkor már ne égjen alatta a tűz. 
Azonnal tálald.

batáta nudli, gorgonzolával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...