2018. december 2.

MÉZES PUSZEDLI (2)

mézes puszedli

Advent vasárnap alkalmából mézes puszedlit sütöttünk. Van már egy hasonló recept az oldalon, de az aszalványokkal készült. Szerintem ez a recept tökéletes,
nagyon finom, puha ez a puszedli és rengeteg kijön ebből a mennyiségből. A dekorálásának csak a képzelet és az idő szab határokat. Nálam cukormáz, lüszterpor és étcsokoládé szolgált most a díszítésre. Órákig el lehet vele bíbelődni. Nagyjából a felével végeztem ma, majd holnap folytatom. 
Lehet precízebben, szebben is dekorálni őket, de megint türelmetlen voltam 😄
Szerintem remek gasztroajándék lehet karácsonyra, legalábbis  ezek már ebből a célból készülnek.

Hozzávalók

60 dkg liszt
2 tojássárgája
1 egész tojás
22 dkg méz
175 g. tejföl
80 g. vaj
1 t.k. szódabikarbóna
1 e.k. kakaó
1 t.k. sütőpor
1 csipet só
12 dkg porcukor
3 t.k. mézeskalács fűszerkeverék
4 cm friss gyömbér reszelve
1 narancs reszelt héja

díszítés

2 fehérje
15 dkg porcukor
10 dkg étcsokoládé
lüszterpor
cukorgyöngyök
cukorpelyhek..... 


Elkészítés

A mézet és a vajat olvaszd össze.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fűszer-keveréket, sót, porcukrot és kakaót keverd össze egy tálban.
A langyosra hűlt vajas mézbe reszeld bele a gyömbért és a narancshéjat. Add hozzá a tojásokat és a tejfölt is, majd keverd egyneműre.
Végül add a lisztes keverékhez a mézes elegyet és alaposan keverd össze.
Sűrű és ragacsos a massza, nehéz keverni, ezért beolajozott kézzel szoktam összedolgozni.
Fóliázd le és tedd hidegre 2-3 órára.
A kidermedt tésztából készíts egyforma kis golyókat, tedd sütőpapírral bélelt tepsikre.
 17-18 grammos golyócskákat szoktam készíteni.
Most viszont félgömb alakú szilikonformákba tuszkoltam a gombócokat, de abba csak 13 grammos golyócskák fértek el, így még több apró, kis puszedli született.
175 fokon, előmelegített sütőben 8 perc alatt süsd készre.
A sütőből kivéve még nagyon lágyak, de ahogy hűl, úgy szilárdul.
A kihűlt puszedliket díszítsd cukormázzal, vagy mártsd étcsokoládéba, esetleg színezett fehér csokoládéba, dekoráld cukorgyöngyökkel, csokoládélapocskákkal....
A cukormázhoz a 2 tojásfehérjét keverd el porcukorral. A porcukor mennyisége attól függ, hogy milyen sűrű masszát szeretnél. Először szitálj bele 10 dkg porcukrot, majd apránként még adagolj hozzá, ha szükséges.
A talpánál villára szúrom, megmártom, hagyom lecsepegni, majd egy másik villával leemelem és segítségével tálcára teszem száradni.
A még nedves bevonatot tudod díszíteni, ahogy megszárad, fixálódik  dekoráció is.
1-2 óra alatt megszárad a bevonat, ekkor tudod egy ecset segítségével felvinni a lüszterport.
Ízre, az étcsokoládéba mártott a legfinomabb.


mézes puszedli

mézes puszedli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...