mézes puszedlik aszalt gyümölccsel |
Az úgy volt, hogy Sasó kihúzott a kakiból. Lesütött egy nagy bödön mézeskalácsot egy jótékonysági eseményre - helyettem. A mézesek pedig annyira finomak voltak, hogy csuda. Itt is millió köszönet a nagylelkű segítségért Erika :)
Aztán beszéltünk és mondta, hogy isteni puszedliket is sütött. A blogján még meg sem írta, de nekem már átküldte a receptet, én pedig gyorsan elkészítettem, mert életem legfinomabb mézeskalácsa után, biztos voltam a puszedli sikerében is.
Közben már ő is feltette a blogjára, itt olvasható.
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 tojássárgája
1 tojás
22 dkg méz
175 g. tejföl
8 dkg zsír
1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg aszalt sárgabarack
2 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg porcukor
1,5 centis friss gyömbér
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál kakaó
máz
2 tojásfehérje
annyi porcukor amennyit felvesz
Elkészítés
A mézet a zsírral olvasszuk össze, majd keverjük hozzá a tojásokat és a tejfölt.
A lisztet keverjük el a szódabikarbónával, kakaóval, porcukorral és a mézeskalács fűszerrel. Reszeljük hozzá a narancs héját és a gyömbért.
A sárgabarackot vágjuk nagyon apróra és szintén kutyuljuk a lisztes keverékhez.
Végül öntsük hozzá a mézes elegyet. Kevergessük, de szerintem egyszerűbb kézzel egy kicsit összedolgozni. Igaz, hogy ragacsos és lágy a tészta, de ez senkit se zavarjon. Takarjuk le fóliával és pihentessük pár órát a hűtőben, de nem árt neki, ha 1 napot hűsöl.
A kidermedt tésztából gyúrjunk egyforma golyókat. Az én kezem valami miatt a 17 grammos golyókra állt rá, így rengeteg apró puszedli készült, legalább 70.
A golyókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 175 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt süssük készre a puszedliket.
Melegen még puhák, így hagyjuk kihűlni őket.
A mázhoz gyengén verjük fel a fehérjét és adagoljuk hozzá a porcukrot k.b.15 dekát, de ezt a mennyiséget mindenki variálhatja, hogy mennyire sűrű mázat szeretne.
Mártogassuk a puszedliket a mázba és hagyjuk kiszáradni őket. A leggyorsabb, ha langyos sütőben, aminek résnyire nyitott az ajtaja pár órát pihentetjük.
Amikor még ragad a máz némelyiket megszórhatjuk kakaóval, porcukorral vagy csokoládéval.
Dobozban eláll sokáig, akár ajándéknak is kiváló :)
A mázat kevés ételfestékkel színezni is lehet, vagy csokoládéba mártani.
Dobozban eláll sokáig, akár ajándéknak is kiváló :)
A mázat kevés ételfestékkel színezni is lehet, vagy csokoládéba mártani.
örülök, hogy ízlett és sikere van nálatok is! :)
VálaszTörlésA mézeskalács pedig azért volt olyan finom, mert jó szívvel sütöttem :)
Az biztos, hogy belesütötted a szívedet is :) Örök hálám, köszönöm szépen :)
Törlésmézeskalács már kész, akkor legyen puszedli is :) de imádok karácsonyra készülődni. idpben el kell kezdeni, mert nem lesz idő mindenre... ha ti is sokat süttök/főztök, és lesz használt sütőolaj, gyűjtsétek össze, és vigyétek el a kijelölt Mol töltőállomásra. jó dolog, hogy ne a lefolyóba öntsük...http://glurl.co/b-olaj
VálaszTörlésSzuper, le is csaptam a receptre! Bár nem ígérem, hogy el is készül most karácsonyra, mert annyi minden várat még magára...
VálaszTörlésJó lesz jövőre is :)
TörlésMik ezek a formás gyönyörűségek itt kérem szépen? Én is kaphatok?? :-)))
VálaszTörlésNaná, hogy kaphatsz :) Nagyon finom és puha :)
TörlésMeghitt, szép Karácsonyt kívánok Nektek!
VálaszTörlésNagyon köszönöm Gabriella, Nektek is :)
TörlésBékés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka, Nektek is viszont kívánom :)
Törlés