A tulumba egy nagyon egyszerűen elkészíthető török édesség. Hatalmas gúlákba felpakolva árulják és mindenhol kapható. Görögországban is készítik, én ott kóstoltam a töltött változatát is. Ez most a sima, töltetlen a legjobban elterjedt verzió. Alapja a képviselőfánknál használt égetett tészta. Tulajdonképpen egy tolófánkot képzeljünk el, amit nem hempergetünk porcukorba, hanem pár percet mézédes szirupban áztatunk.
Pillanatok alatt elkészül, igaz egy hatalmas kalóriabomba, de mértékkel fogyasztva, egyszer-egyszer megengedhetjük magunknak ezt a kényeztetést.
Hozzávalók
tulumba
20 dkg liszt
2 dl víz
20 dkg vaj
4 tojás
1 csipet só
1 t.k. cukor
szirup
1 bögre víz
1 bögre cukor
1/2 bögre méz
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
pár csepp citromlé
olaj a sütéshez
pirított szeletet mandula a szóráshoz
tulumba |
Elkészítés
tulumba készítése |
A vizet főzd össze a vajjal, ízesítsd a sóval és cukorral.
Amikor felolvadt a vaj a vízben, borítsd bele a lisztet.
Kevergesd és hagyd, hogy egy nagy gombóccá összeálljon.
Tedd félre pár percre, hogy hűljön egy kicsit, majd a tojásokat egyenként dolgozd a tésztába.
Közben készítsd el a szirupot. A hozzávalókat tedd egy fazékba és forrald pár percig, majd tedd félre.
Az elkészült tésztát töltsd egy habzsákba, illesz rá egy nagyon vastag csillagcsövet (legalább 2 cm.).
Olajat hevítsd fel és nyomogassál bele 5-6 cm-es csíkokat a tésztából.
Az olaj ne legyen túlságosan forró, inkább takarékon legyen a láng, inkább lassabban süljenek, ne hirtelen.
Az aranybarnára sült tulumbákat szedd papírra, majd dobáld a szirupba.
Hagyd benne 10 percet, majd szedd tálra.
Egy kis sziruppal még locsolgasd meg.
A mandulát pirítsd le egy serpenyőben, majd szórd a szirupos tulumbákra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése