2017. február 11.

MÁLNÁS TEJBERIZS

málnás tejberizs

A tejberizs millió formában előkerült már nálam és mindig az éppen elkészült az aktuális kedvenc, így ez a vaníliás-enyhén kókuszos-málnás csoda éppen az imádatunk tárgya.
A múltkor berángatott a gyerek egy cukrászdába, hogy sütizzünk. Hosszas tanakodás után én ettem egy országtortát, a lány pedig egy málnás tejberizs szeletet. Majd közölte, hogy legyek olyan kedves és készítsem el neki itthon is, mert nagyon finom. A torta is megvalósult, de ez  most az egyszerűsített változata, és isteni fonom. Gyorsan elkészül, roppant mutatós és előre borítékolható a siker.
A tejérzékenyek készítsék el kókusztejből és kókusztejszínből, talán úgy még finomabb is.

málnás tejberizs

Hozzávalók

rizs

1 bögre rizs
k.b. 3-4 x mennyiségű tej
1 csipet só
cukor vagy édesítő, ízlés szerint (3 e.k.)
1 citrom/lime  reszelt héja
2 evőkanál kókuszreszelék
1 vaníliarúd
2 dl habtejszín
1 expressz zselatin 

málna

15 dkg fagyasztott vagy friss málna
1,5 e.k. cukor
pár csepp citromlé

Elkészítés

A rizst borítsad egy lábasba, adjad hozzá a kókuszreszeléket és öntsd fel tejjel, hogy jól ellepje. A tej mennyiségét nem mértem ki pontosan, hanem menet közben fokozatosan adagoltam a rizshez.
A vaníliarudat vágd ketté, kapard ki a magjait és tegyed a rizshez, de a rudat is, ne csak a magokat, a rudat majd eltávolítod a legvégén a kihűlt rizsből.
Ne helyettesítsd a vaníliarudat semmivel, ha finom végeredményre vágysz!
A kókuszt sem fogod külön kiérezni, de kell a tökéletes ízélmény miatt.
A citrom héját is reszeld a lábasba, ha esetleg van lime otthon, az még finomabb bele.
Forrald fel, kevergessed közben, majd vedd vissza a lángot és lefedve főzzed tovább. Időnként nézd meg, adjál hozzá tejet, ha kevésnek találod, és édesítsd kedvedre cukorral vagy édesítővel.
20 perc alatt általában jól megpuhul.
Amikor késznek ítéled, zárd el alatta a lángot és hagyd lefedve a rizst.
Közben a málna 2/3 részét is tedd egy kis edénybe.
Adj hozzá cukrot és pár csepp citromlevet és forrald össze. Forrald pár percet és hagyd, hogy pár szem málna szétessen, az majd sűrít a pépen, ha kell minimális vizet adhatsz hozzá. 3-4 perc után zárd el a lángot és a maradék egész málnákat óvatosan keverd hozzá.
A lehűlt rizst egy villával lazítsd fel, távolítsd el a rudat belőle.
A tejszínt verd fel az expressz zselatinnal.
Az elkészült habot keverd el a tejberizzsel.
Kanalazzál a málnából a pohár aljára, majd tedd tele a rizzsel, a tetejét pedig bőséggel locsold meg az elkészült málnával.
Hűtőben hagyd összeérni, de langyosan is nagyon finom, akár azonnal is fogyasztható.


málnás tejberizs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...