2017. február 1.

GYÖMBÉRES HÚSGOLYÓK ANANÁSZMÁRTÁSBAN MANDULÁS RIZZSEL



A mai napon szobafogságra ítéltettem, mert fél méteres hó takarja az autómat, az utcát nem takarították le és nincs kedvem kitörni a nyakamat. Szóval, abból kellett gazdálkodnom, amit itthon találtam és egy kicsit perverz ötletem támadt az alapanyagok összeházasításával kapcsolatban. Na, ez nálam nem meglepő, csak nem mindig landol a blogon a végeredmény 😛 De ez most annyira finomra sikeredett, hogy azonnal meg kellett örökítenem. A havat felváltotta az eső, ronda, szürke minden, így teljességgel alkalmatlan az időjárás a fényképezésre is-nem csak a sétálgatásra, de ezen is túltettem magam, és ritka fakó, szürke képeken megörökítettem eme költeményt. Alkalomadtán majd lecsereberélem őket, viszont a receptről fogalmam sem lesz majd akkor, így most megírom, ronda fotó ide vagy oda 🙈



Hozzávalók

húsgolyó

40 dkg darált lapocka
1 gerezd fokhagyma (reszelve)
2-4 centi póréhagyma (apró kocka)
3 cm friss gyömbér( reszelve)
1 t.k. római kömény
1 k.k. bors
2-3 e.k. chili szósz
1 t.k. só
1 t.k. kínai ötfűszer
1 e.k. aprított petrezselyem
1 k.k. Cayenne bors
2-3 e.k. zsemlemorzsa

keményítő a forgatáshoz

olaj a kisütéshez

szósz

4 karika ananász 🍍
2,5 dl ananászlé
1 dl víz
1 k.k. keményítő
5 karika savanyított jalapeno 
1 gerezd fokhagyma
2 centis póréhagyma
2 cm friss gyömbér
1 e.k. chili szósz
1/2 lime leve
1 öntet fehér balzsamecet
kevés só

rizs

1,5 bögre Jázmin rizs
3 bögre víz
1 t.k. só
1 e.k. olaj

2 dkg szeletelt mandula


Elkészítés

Ne riasszon el senkit ez a rengeteg hozzávaló, mindent összeszedtem, ami passzolt a dologhoz. A fűszereket mindenki igazítsa az otthon fellelhetőkhöz.
A húsgolyók hozzávalóit gyúrd össze, majd vizes kézzel formázzál kis gombóckákat (diónyi) belőle. 
Forgasd a keményítőbe, majd süsd barnára az olajban.
A szószhoz az ananászlevet forrald vissza, amíg olyan 2/3-a lesz a kezdeti mennyiségnek, add hozzá a finomra reszelt gyömbért és a felaprított hozzávalókat, a fokhagymát vékony szeletekben. Sózd meg, egy kis lime levet facsarj bele. Majd a keményítőt keverd el a keményítővel és add az alaphoz. Forrald 2 percet, hogy kezdjen visszasűrűsödni.
A golyókat szedd egy tűzálló tálba és öntsd nyakon az ananászos raguval.
200 fokra előmelegített sütőbe told be 10 percre és kész.
A rizst egy kis olajon fehérítsd ki, majd add hozzá a dupla mennyiségű vizet és a sót. Forrald 5 percet, majd fedd le és kis lángon párold puhára.
Egy serpenyőben pirítsd meg a mandulát és az elkészült rizshez keverd el a 2/3 részét.
Tálaláskor a rizsre halmozd a golyókat, kanalazzál rá szószt bőséggel, friss petrezselyemmel vagy korianderrel hintsd meg, majd a maradék ropogós mandulát is szórd a tetejére.
Édes, csípős, ragacsos, isteni finom 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat