2017. február 12.

MÁLNÁS TEJBERIZS TORTA

málnás tejberizs torta

Az előző bejegyzésemnél említettem, hogy a málnás tejberizs tortaként is elkészült. Íme a végeredmény. Természetesen isteni finom, nem sajnáltam a málnazselét sem a tetejéről. Talán annyi "hibája" lett, hogy a rizst elég lazára hagytam, lehetett volna keményebb, hogy szebben lehessen szeletelni, de szerintem így krémesebben finomabb, mint tömörebben. Aki a masszívabb állagra esküszik, tegyen + 1 csomag zselatint a rizshez.
Amennyiben nem akarsz sütögetni, akkor kekszalapot is készíthetsz a tortának, az lényegesen leegyszerűsíti a folyamatot.

Hozzávalók

tejberizs

1 nagy bögre rizs
7-8 dl tej
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
2 e.k. kókuszreszelék
4 e.k. cukor ( ízlés szerint)
2 dl habtejszín
1 csomag expressz zselatin

málnazselé

35 dkg málna
2 e.k. cukor (ízlés szerint)
4 lapzselatin
2-3 e.k. víz

alap

1 tojás
5 dkg liszt
0.3 dl étolaj
0.3 dl tej
1 e.k. cukor
1 t.k. kakaó
1 t.k sütőpor


Elkészítés

Kezd az alappal.
A cukrot verd habosra a tojással, majd add hozzá a tejet és olajat, majd keverd el a sütőporral és kakaóval vegyített liszttel.
Egy 20 centis kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral és pár perc(6-8) alatt süssed meg a lapot. Vagy 20 dkg összetört, kakaós zabkekszet keverj el 8 dkg olvasztott vajjal és ezzel a masszával béleld ki a forma alját.
A rizst öntsd egy lábasba a tej 2/3 részével. Ízesítsd vaníliarúddal, ( vágd ketté, kapard ki a magokat, tedd a rizshez és a rudat is) reszelt citromhéjjal, a kókuszreszelékkel és cukorral, majd forrald fel, ha már forr vedd vissza a lángot, fedővel zárd le a tetejét és vedd kicsire a lángot. Időnként kevergesd meg, ha kell pótold a tejet. Jó 20 perc alatt elkészül. Lefedve  hagyd a fazékba, majd egy villával lazítsd fel. A rudat pedig távolítsd el az elkészült tejberizsből. Nem árt megkóstolni, ha kell még édesítsd melegen. Amennyiben félsz, hogy laza lett a rizs, ekkor tudsz hozzáadni zselatint, elkeversz 1 tasak expressz zselatint a langyosra hűlt tejberizsben.
A jéghideg tejszínt verd kemény habbá az 1 zacskó expressz zselatinnal, majd óvatosan keverd a szoba-hőmérsékletűre hűlt rizshez.
A málna 2/3 részét tedd egy lábasba, szórd meg cukorral, adj hozzá 1-2 evőkanál vizet, majd forrald össze.
Közben a zselatinlapokat áztasd hideg vízbe.
2-3 perc forralás után, nyomkod ki a zselatint és keverd el a málnaszószban, ekkor már nem kell főzni. Majd add hozzá a maradék egész málnaszemeket és tedd hűvös helyre hűlni.
Állítsd össze a tortát. Az alapra kanalazd a tejberizst, egyenletesen oszlasd el, majd a dermedőfélben lévő, de még nem megkötött zselatinos málnát is borítsd a rizs tetejére.
Az elkészült tortát told pár órára a hűtőbe, hogy szépen kidermedjen.
Egy éles késsel vágd körbe a tortát mielőtt eltávolítod a kapcsos formát vagy egy sárkánnyal melegítsd körbe, én ezt a módszert szoktam választani, ezért lett egy kicsit maszatos a zselatinos réted széle, de akit ez zavar, nyugodtan letörölgetheti egy papírtörlővel.

málnás tejberizs torta



Tipp: Kókusztejből és kókusztejszínből is elkészítheted, ha tejérzékeny vagy.
Zabkekszből is finom alapot tudsz készíteni, akkor nem kell sütni sem.
A vaníliarudat ne helyettesítsd semmivel sem, mert nem fogod elérni az igazi finom végeredményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...