2017. február 20.

CITROMKRÉMES MÁKOS PITE VÉRNARANCCSAL BOLONDÍTVA

mákos-citromkrémes pite

Névnapi torta helyett készült ez a pite egy mákimádónak.
A múltkor sütöttem egy nagyon klassz citromkrémes kockát és az adta az ötletet, hogy a mákot összevariáljam ezzel a fantasztikus krémmel. A végeredmény magáért beszélt. Isteni a sűrű mák ezzel a bársonyos savanykás krémmel felturbózva. Rekord idő alatt elfogyott, érdemes kipróbálni.


Hozzávalók

tészta

28 dkg liszt
14 dkg vaj
1 csipet só
2 e.k. cukor
1 citrom reszelt héja
2-3 e.k. hideg ásványvíz

máktöltelék

35 dkg darált mák
10 dkg cukor vagy ízlés szerint
1 t.k. fahéj
1/2 narancs reszelt héja és leve
1 citrom reszelt héja
k.b. 1 dl víz
2 e.k. darált háztartási keksz

citromkrém

4 db. tojás
1,5 dl citromlé 🍋
1-2 vérnarancs leve 
2 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
4-5 e.k. cukor
2 e.k. liszt
2 e.k. keményítő

díszítés

porcukor
darált mák
1 vérnarancs gerezdekre vágva


Elkészítés

A tészta hozzávalóit tedd egy tálba és gyors mozdulatokkal dolgozd össze, ha kezd összeállni, akkor borítsd deszkára és készíts belőle egy gombócot.
Ügyelj arra, hogy a hozzávalók hidegek legyenek és gyorsan dolgozzál, mert csak akkor kapsz omlós végeredményt.
Tedd egy fóliába és a hűtőben pihentesd legalább 1 órát.
A mákot a cukorral és az ízesítőkkel együtt tedd egy fazékba, facsard rá a narancslevet és pótold kevéske vízzel, de csak annyival, hogy össze lehessen főzni, sűrű végeredményre van szükség. Hagy kihűlni.
Egy piteformát vajazzál és lisztezzél ki.
A kipihent tésztát két folpack között nyújtsd vékonyra, majd béleld ki a piteformát vele, jusson tészta a peremre is.
A sütőt melegítsd elő 180 fok légkeverésre.
A tésztára egyengesd el a mákot( ügyesebben, mint én tettem) és told be a forró sütőbe, legalább 15 percre. Amikor halovány színt kezd kapni a tészta pereme, akkor már kiveheted.
Amíg sül az alap, addig készítsd el a citromkrémet.
4 tojást törj fel, add hozzá a cukrot és a reszelt héjakat, majd egy elektromos habverővel, alaposan keverd ki.
A citromok levét facsard egy pohárba, ha nincs narancsod akkor 2 dl. citromlére lesz szükséged, ha van narancsod, akkor törekedj arra, hogy a citromból legyen több. Nálam 1.5   dl volt a citromlé, és 1,5 vérnarancs leve adta ki a 2 dl folyadékot.
A tojásos keverékhez öntsd a kifacsart leveket, adj hozzá 2 evőkanál lisztet és 2 evőkanál keményítőt és a géppel keverd simára.
Az elősütött pitére óvatosan öntsd rá a folyékony citruskrémet, a sütő hőmérsékletét vedd le 160 fokra és süsd még 15 percet a süteményt.
Hagyd kihűlni az elkészült pitét, majd porcukorral és mákkal szórd meg és egy vérnaranccsal dekoráld fel.





mákos-citromkrémes pite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat