2017. december 17.

ÜNNEPI PÜSPÖKKENYÉR CSOKIGLAZÚRRAL


A karácsony elengedhetetlen süteménye a gyümölcskenyér. Bevallom, nekem nem a kedvencem, de anyukám imádja, így tudom, hogy jó helyre kerül.
Remekül szuperál, mint gasztroajándék-mivel sokáig eláll.
Könnyen, gyorsan elkészül. Ez alkalommal nyakon öntöttem csokoládéglazúrral, de aki ajándéknak szánja-inkább porcukrozza le, mert úgy egyszerűbb a csomagolás és szállítás.

gyümölcskenyér koszorú, csokoládéglazúrral

Hozzávalók

20 dkg liszt
20 dkg cukor (vaníliás)
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
0,5 dl étolaj
0,5 dl tej
1 narancs reszelt héja
4 db tojás
30 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
(barack, gyömbér, szilva, áfonya, mangó...)
5 dkg pirított, szeletelt mandula
5 dkg étcsokoládé

csokoládéglazúr

5 dkg zselatin
30 ml. víz
7.5 dkg étcsoki
5 dkg sűrített tej
5 dkg glükózszirup
7 dkg cukor
1 t.k. kakaó
1 e.k. víz


Elkészítés

A tojásokat keverd habosra a cukorral.
A lisztet keverd el a sütőporral és a csipet sóval.
Óvatosan öntsd hozzá a tejet és olajat.
Szitáld hozzá a lisztet.
Egy spatulával vegyítsd össze az összetevőket.
Az aszalt gyümölcsöket vágd kisebb darabokra és keverd a masszához.
A mandulapelyhet pirítsd meg serpenyőben és úgy keverd a tésztába.
legvégül a durvára aprított étcsokoládét keverd hozzá.
Egy koszorúformát vékonyan kenj ki olajjal és kanalazd bele a tésztát.
A sütőt melegítsd elő 160 fokra (légkeveréssel) és told a sütőbe k.b. 40 percre a süteményt.Tűpróba ajánlott.
Az elkészült süteményt tedd rácsra és hagyd hűlni, csak azután szedd le a formát róla.
A glazúr felvitele előtt érdemes a hűtőben alaposan lehűteni a gyümölcskenyeret.
Az aszalt gyümölcsökből én a puha változatokat használtam, ezért nem kellett beáztatnom.

csokoládéglazúr

A zselatint áztasd be a 30 ml. vízbe.
A csokoládét törd apróra.
A glükózszirupot, cukrot. 1 kanál vizet és a sűrített tejet tedd egy lábasba és forrald össze. Add hozzá a kakaót és 2 percet hagyd gyöngyözve főni, közben óvatosan kevergesd.
Zárd el a tüzet és dobd bele a csokoládét és a feloldott zselatint. 
Addig kevergesd, amíg szép, fényes masszát kapsz. Végül szűrd át és hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Ez egy elég sűrű bevonat lesz, de nagyon szépen elterül. Esetleg, ha teljesen kihűlne és besűrűsödne, akkor a mikróban visszamelegíthető.

A lehűtött püspökkenyeret állítsd egy rácsra, a rácsot pedig egy lapos tepsibe.
Egy kancsóból öntsd a glazúrt a süteményre.
Hagyd lecsöpögni.
Amikor lecsöpögött, már teheted is a tálalóra.

Azt tapasztaltam, hogy ez a csokis bevonat 1 nap után elég masszívan megköt, nem marad olyan ragacsos, mint a színes. Elvileg elég jól csomagolható és szállítható lesz.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...