2017. december 21.

TÚRÓS CSILLAGOK

túrós-sós csillagok

A nagy karácsonyi bejgli sütés közepette született egy kis sós rágcsa is, természetesen csillagalakzatban, hogy megadjam a stílusát. Persze, lehet stanglinak is elkészíteni, de szerintem nagyon helyesek ezek a csillagok.

A nem igazán szép képek oka, hogy még mindig beteg a fotómasinám 😿

Hozzávalók

50 dkg liszt
50 dkg túró
25 dkg vaj vagy margarin
4 k.k. só
1 k.k. bors
1 tojás
1/2 zacskó sütőpor


tetejére

1 tojás a lekenéshez
reszelt sajt (füstölt)
fehér szezám
fekete szezám



Elkészítés

A hozzávalókat (hidegen) gyúrd össze. Minden mehet bele egyszerre.
Könnyű dolgozni a tésztával, hamar összeáll.
Természetesen lehet ízesíteni még zöld fűszerekkel, csilivel, köménnyel....bármivel, amit szeretsz.
Amikor összeáll a tészta, nem kell tovább nyomorgatni, hanem mehet bele egy zacskóba és a hűtőben pihenni. 1-2 óra elég neki, de akkor sem történik semmi katasztrófa, ha másnap készíted el.
A kipihent tésztát lazán gyűrd át, majd lisztezett felületen nyújtsd 3-4 mm vastagságúra és szaggasd ki neked tetsző formákra, vagy csíkozd fel egy éles késsel stanglinak.
Sütőpapírral takart tepsikre pakolgasd, kend le a felvert tojással és szórd meg sajttal, szezámmal vagy köménnyel.
180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben süssed aranybarnára, nálam ez k.b. 14 perc volt, de sütőnként változhat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...