2017. december 30.

TANGZHONG SAJTKRÉMES CSIGÁK

tangzhong sajtkrémes csigák

Tangzhong iránti vonzalmam továbbra is töretlen 😛
Készült már egy sajtos csiga ezzel a technikával, de éreztem, hogy az még tökéletesítésre szorul. Ezennel jelentem, hogy tökéletesítettem.
Vastag, krémes sajtos réteg került a tésztába, és igazán légies csigucik születtek.
A sajtkrémet megbolondítottam füstölt chipotle chili-vel és sáfránnyal, de ezekhez nem feltétlenül kell ragaszkodni nélkülük, vagy más ízesítőkkel is finom lesz a végeredmény.

tangzhong sajtkrémes csiga

Hozzávalók

tészta

60 dkg liszt
1 csapott evőkanál só
1,6 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 k.k. cukor
2 tojássárgája
6 dkg vaj
20 dkg tangzhong

tangzhong

4 dkg liszt
20 dkg víz

sajtos réteg

4 dkg liszt
2 dl. tej
25 dkg ízes, kemény sajtok vegyesen
2 tojásfehérje
1 t.k. chipotle chili
1 k.k. frissen őrölt bors
10 szál sáfrány
2 e.k. forró víz
1 k.k. só
1-2 csipet szerecsendió

1 tojás a lekenéshez
szezám, sópehely, reszelt sajt a szóráshoz


Elkészítés

Most nem készítettem fázisfotókat, de mindent ugyanúgy készítettem, mint az előző, ilyen jellegű bejegyzéseknél, pl. itt meg lehet nézni a részleteket.

Először a tangzhong: a 4 dkg lisztet csomómentesen keverd el a 20 dkg vízzel egy kis lábasban. Tedd a tűzre és sűrűn kevergetve melegítsd fel 65 fokra.
Amikor barázdákat hagy a fakanál az edényed alján, el is készült. Hagyd teljesen kihűlni.

tészta

Az élesztőt futtasd fel a langyos, cukros tejben.
A lisztet tedd egy egy nagy tálba, add hozzá az összes hozzávalót és a lehűlt tangzhongot is és gyúrd rugalmas tésztává.
Fóliázd le és hagyd a duplájára kelni.

töltelék

A lisztet keverd simára a két tojásfehérjével és a tejjel.
Tedd egy kisebb lábasba és kezd el melegíteni.
A sajtokat reszeld le. Nálam, gouda, cheddar és parmzán került bele. 
Amennyiben teszel hozzá sáfrányt, azt áztasd be pár evőkanál forró vízbe.
Kevergesd a főzetet, közben ízesítsd kedvedre só, bors, szerecsendió, füstölt chili, zöld fűszerek, sáfrány....lehet pirospaprikával is színezni, akkor látványosabb lesz a végeredmény. Mindenki alakítsa a saját ízlésére.
Az egyre sűrűsödő főzetet kevergesd és végül add hozzá a sajtokat.
Amikor teljesen elolvadtak a sajtok, el is készült. Kóstold meg, mert a só mennyiségét a sajtok fajtája befolyásolja, ha kell még sózd meg, mert sótlanul nem lesz finom.
Egy zacskóba szedd bele a sajtkrémet, igazgasd téglalappá és helyezd a hűtőbe fél órára ( a sajt miatt nagyon gyorsan kidermed).

összeállítás

A megkelt tésztát borítsd enyhén lisztezett felületre és nyújtsd ki téglalappá.
Vedd ki a hűtőből a kidermedt sajtos tölteléket, vágd le róla a zacskót és helyezd a tészta közepére. A két végét hajtogasd a masszára, a széleit pedig jól nyomkod össze, hogy a nyújtás során, nehogy kimerészkedjen a töltelék.
Fordítsd el 90 fokkal és nyújtsd ki, amilyen vékonyra csak tudod. Megint hajtogasd, nyújtsd, addig hajtogasd, amíg egy hosszú 20 centi széles csíkot kapsz.
A csíkot vágd 5 centi széles, hosszú háromszögekre. A vastagabb felénél kezdve tekerd fel és helyezd sütőpapírral takart tepsikre.
Kend le felvert tojással, szórd meg fekete szezámmal, vagy reszelt sajttal és szórj még rá sópelyhet.
A sütőt melegítsd elő 175 fok légkeverésre és 20 perc alatt süssed készre a csigákat.

Kiváló sörkorcsolya, vendégváró, vagy uzsonna a gyereknek.

Boldogságos, finomságokban gazdag új esztendőt kívánok!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...