majonézes lencsesaláta |
A lencsét imádom. Millió féle lencse létezik és az elkészítési módjának is számos változata létezik. Szilveszterkor elmaradhatatlan nálunk a lencseleves és a vörös lencse saláta. Engem viszont a változatosság gyönyörködtet, ezért a malacsült egyik körete a majonézes lencsesaláta volt.
Remek saláta- nemcsak szilveszterkor, önmagában vagy köretként egyaránt finomságos. Amennyiben csak salátaként fogyasztod, akkor érdemes pár karika főtt
virslit is hozzákeverni. Ebbe most nem tettem, mert sült húst fogyasztottunk mellé.
Hozzávalók
25 dkg lencse
1 dl majonéz
3 dl tejföl
1 e.k. dijoni mustár
3 gerezd fokhagyma
1 t.k. cukor
6 centis póréhagyma
1 t.k. ecetes torma
só
bors
1 k.k. chili pehely
1 köteg petrezselyem
főzőlé
4 babérlevél
1 e.k. só
4-5 gerezd fokhagyma
víz
Elkészítés
Az átmosott lencsét(nálam most barna lencse) tedd egy fazékba, öntsd fel vízzel, ízesítsd fokhagymával, babérral és sóval, majd főzd puhára. Ez a lencse 10 perc alatt puha lett, de fajtájától függ a főzési idő, tehát ellenőrizd az állapotát.
Szűrd le és hagyd kicsit hűlni.
Készítsd el az öntetet. A majonézt tedd egy tálba, add hozzá a tejfölt, cukrot, dijoni mustárt, borsot, chilit, tormát, reszeld hozzá a fokhagymákt és keverd simára.
A pórét vágd apró kockákra,
A lencsét és a pórét add az öntethez és alaposan keverd el.
A petrezselymet is aprítsd és végül ezt is vegyítsd el a salátában.
Fóliázd le és a hűtőben hagyd pár órát állni, hogy az ízek összeérjenek.
Hidegen tálald.
Amennyiben virslit is szeretnél hozzátenni, akkor főzd meg, karikázd fel és a legvégén add a lencséhez.
Jó étvágyat!
majonézes lencsesaláta |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése