sertésszűz diómártással és diós jázmin rizzsel |
Szeretjük a sertésszüzet. Mindig vastagon hagyva készítem, kár kilapítani és átsütni, nekem az a hús meggyalázása.
A szószokkal rendkívül változatossá lehet tenni. Mustár, vargánya, szarvasgomba, zöld bors.... ezek mind nagyon, de nagyon finomak hozzá. Dióval most próbáltam először, isteni finom lett. A rizsbe nem vittem sok fantáziát, az is diós volt, de a gránátalmával alaposan megbolondítottam. A végeredmény egy rendkívül ízletes, még ünnepi fogásnak is beillő étel lett. Rekord idő alatt fogyott, viszont gyorsan el is készül. Amíg puhul a rizs, addig a mártás és a hús is bőven elkészül, maximum 20 perc.
Hozzávalók
60 dkg sertésszűz
só
bors
chipotle füstölt chili
2-3 e.k. olíva
szósz
1 marék apróra kockázott bacon
5 dkg durvára vágott dióbél
8 cm -es póréhagyma
2 dl habtejszín
1 k.k. dijoni mustár
1 öntet fehérbor
só
bors
petrezselyem
1 csipet chipotle chili
1 k.k. étkezési keményítő
rizs
1 nagy bögre jázmin rizs
5 dkg dióbél
2 e.k. olíva
1 t.k. só
1 k.k. fekete bors
1 e.k. olíva
1/4 gránátalma
petrezselyem
Elkészítés
hús
A szüzet hártyázd le, majd szeleteld 2-3 cm vastag szeletekre.
Sózd, borsozd, hintsd meg a chilvel és pár kanál olíván süsd készre. 2-3 perc elég oldalanként, de tapintással ellenőrizd, hogy átsült-e.
mártás
A bacont 1 evőkanál olíván kezd el zsírjára pirítani, majd add hozzá a durvára vágott dióbelet és legvégül a pórét.
Öntsd fel a fehérborral, forrald össze, majd jöhet a keményítővel vegyitett tejszín.
Ízesítsd kevéske dijoni mustárral, sóval, borssal és a füstölt chilivel.
Óvatosan forrald össze. Ha ne kezd behúzni, el is készült.
rizs
Egy nagyobb, tapadásmentes edénybe tedd az olívát, add hozzá a rizst és a durvára vágott dióbelet. Forgasd össze az olívával 3-4 percet süssed, de kevergesd közben, majd öntsd fel a dupla mennyiségű vízzel. Sózd és forrald fel.
Pár perces forralás után vedd vissza a lángot és fedd le az edényt és hagyd 8 percet lassan főni, majd zárd el a tüzet alatta és lefedve hagyd párolódni 10 percet. Villával forgasd össze a rizst, hintsd meg frissen vágott petrezselyemmel és borssal, majd tálalás előtt a gránátalmával.
tálalás
A rizsből készíts egy fészket a tányérra, öntsd bele a szószt, ültesd rá a húsokat, majd kanalazzál a szószból a hús tetejére is. Szórd meg friss petrezselyemmel és gránátalmával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése