retek tzatziki |
A téli időszakban kiváló vitaminforrást biztosít az ázsiaiak kedvelt gyökérzöldsége a jégcsapretek. Mustárolaj tartalma erősíti az immunrendszert. Gyógyír a köhögésre, javítja a veseműködést, segíti a szervezet salaktalanítását......Millió-egy indok szól a fogyasztása mellett, ráadásuk még finom is.
Nálunk a tzatziki egy alapsaláta, rengetegszer készítem, de télen nem szeretem uborkából készíteni, mert drága, mert a fene tudja, hogy milyen szerekkel kezelik ...és különben is sokkal ízletesebb és táplálóbb retekből, ami lehet, akár fekete retek is. Isteni ecetes salátának, vagy majonézes salátának is, mind a kettő gyakori vendég nálam, most azonban tzatzikiként végezte.
Hozzávalók
1 hatalmas jégcsapretek
2 t.k. só
3 dl sűrű tejföl, vagy görög joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. régeni (vad oregánó)
1 öntet extra szűz olíva
1 csipet chipotle chili
1 öntet extra szűz olíva
1 öntet extra szűz olíva
Elkészítés
A retket vékonyan hámozd meg, majd egy nagyobb lyukú (káposzta) reszelőn reszeld egy tálba. Sózd meg, majd hagyd állni 10 percet.
Facsard ki és tedd egy tálba. Reszeld hozzá a fokhagymát, kanalazd hozzá a sűrű tejfölt vagy a lecsepegtetett görög joghurtot.
Alaposan keverd össze, a tetejét szórd meg a vad oregánóval és kevés chili pehellyel, majd locsold meg az extra szűz olívával.
Köretként, mártogatósként, salátaként vagy pirítósra kenve egyaránt megállja a helyét.
retek tzatziki |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése