2014. január 10.

KÉPVISELŐFÁNK


Szeretitek? Mert mi imádjuk. Nálunk ugyan kimarad a tejszínhabréteg és porcukor helyett karamell kerül a kalapjára, de azért még képviselőfánknak nevezzük. Málnakrémmel is nagyon finom tud lenni....nem ragozom tovább, maradjunk most ennél a verziónál. 
A tésztát a már jól bejáratott receptem alapján készítettem, a hattyúfánk készült belőle.

Hozzávalók

tészta

2 dl. víz
20 dkg. vaj
20 dkg. liszt
1 csipet só
1 e.k. cukor
4 tojás

krém

1 liter tej
8 tojás
10 dkg liszt
1,5 e.k. keményítő
25 dkg cukor
2 t.k. vaníliapaszta
1 vaníliarúd

teteje

10 dkg cukor
2 e.k. víz
1 t.k. ecet

képviselőfánk

Elkészítés

Egy fazékba öntsünk 2 dl. vizet, adjuk hozzá a felkockázott vajat,( most csak 15 deka vajat tettem hozzá, mert annyi volt itthon és így is jó lett a tészta) egy csipet sót és 2 evőkanál cukrot. Addig melegítsük, amíg a vaj teljesen felolvad.
Mérjünk ki 20 dkg lisztet és egyszerre zúdítsuk a fazékba. Fakanállal keverjük el a vajas vízzel. Addig kevergetjük amíg a massza egy gombóccá áll össze és mindenhol elválik az edény falától.
Ekkor vegyük le a tűzről, kicsit várjunk vele, hogy hűljön, majd a tojásokat egyenként dolgozzuk a tésztába. Elektromos habverővel a legegyszerűbb.
Minden egyes tojást alaposan dolgozzunk a tésztába.
Amikor kész a tészta, töltsük habzsákba és nyomjunk kis halmokat belőle a sütőpapírral  takart sütőlemezre.
180 fokon addig süssük, amíg aranyszínt kap, ez k.b. 12 perc, majd vegyük 150 fokra a hőmérsékletet és még legalább 20-25 percig süssük.
Én mindig úgy ellenőrzöm, hogy megkopogtatom a fánkok alját és ha kong, akkor jó. Ez mindig bejön.
Rácson hűtsük ki.


A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük kemény habbá a cukor harmadával.
A sárgáját gőz felett keverjük ki alaposan a cukorral.
A tejet melegítsük fel egy lábasban a vaníliával.
A kikevert tojássárgájához szitáljuk a lisztet és a keményítőt. Folyamatosan keverjük közben a habverővel, hogy szép sima legyen.1 merőkanál meleg tejjel keverjük el, majd öntsük az egész masszát a felmelegített tejhez és folyamatos kevergetés közepette főzzük legalább 5 percig, amíg szépen besűrűsödik. A pasztát a végén keverjük hozzá, a rudat pedig vegyük ki. Ezt azért bonyolítom meg ennyire, mert nem kapartam ki a magokat, mert nem akartam, hogy pöttyös legyen a krém. Természetesen akit ez nem zavar, az kaparja ki a vaníliamagokat és nem kell még a vaníliapasztával turbózni az ízt.
A még meleg krémben keverjük el a tojásfehérjét. Itt sosem tudom, hogy kéne igazán ezt csinálni, én addig keverem, amíg sima nem lesz. Miközben hűl időnként keverek rajta, hogy sima legyen.
Nekem egy kicsit küzdelmes ez a krém, de nagyon finom. Súgva jegyzem meg, hogy a házi krémes krém is nagyon finom, aki nem akar ezzel küzdeni, használja azt.
A fánkok kalapját vágjuk le.
A langyosra hűlt krémet tegyük csillagcsöves habzsákba és töltsük meg vele a fánkokat.
Egy lábasba tegyük a cukrot kicsi vízzel és karamellízaljuk meg. Én mindig teszek bele 1 teáskanálnyi ecetet. Nem tudom miért, nagyanyámtól így tanultam :),és tökéletesen jól működik a karamell.
A kalapokat merítsük bele egy villa segítségével, majd egy szilikonon hagyjuk megdermedni.
Amikor megkötött a karamell ez pár perc, helyezzük a fánkok tetejére.
Azonnal fogyasztható, de egy kicsi állás után még finomabb.




képviselőfánk


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat