2014. január 18.

FORRÓ, BALZSAMOS BURGONYASALÁTA PIRÍTOTT MAGVAKKAL

forró burgonyasaláta, pirított magvakkal

A legújabb szerelem ez a saláta :) Önmagában, vagy köretként tökélete. Annyira ízletes, ropogós, hogy nem lehet belőle eleget készíteni. Ráadásul semmi extra dolog nem szükségeltetik hozzá, viszont a végeredmény roppant izgalmas és finom.
Lányomnak van egy helyes kis barátnője, aki a hagyományos ételekhez szokott és idegenkedik az újdonságoktól, de ezt a salátát az utolsó falatig megette és dicsérte.

Hozzávalók

1/2 kg kifliburgonya ( valamilyen salátának való burgonya)
1/2 jégsaláta
pár szem koktélparadicsom
pár szem olajbogyó
1 marék magkeverék (tökmag, napraforgó, fekete szezámmag)

Öntet

2 dl balzsamecet
1 e.k. dijoni mustár
1 e.k. cukor
1 e.k. méz
pár csepp lime
1 k.k. bors
1 k.k. Cayenne bors (csili is tökéletes)
extra szűz olíva
3 gerezd fokhagyma
1 t.k. szárított oregánó
kevés só


Elkészítés 

A burgonyát főzzük meg héjastól, sós vízben.
A jégsalátát csíkozzuk fel vékonyan.
A fokhagymákat reszeljük le.
A magvakat pirítsuk meg egy száraz serpenyőben.
Egy serpenyőbe öntsük a balzsamecetet, adjuk hozzá a cukrot és a mézet és kezdjük el forralni. Tegyük bele a mustárt, a fűszereket és a reszelt fokhagymát. Egy habverő segítségével keverjük egyneművé. Addig főzzük, amíg szép fényes, sötét sűrű krémet kapunk. Ez olyan 5-6 percet igényel nagy lángon forralva. Kóstoljuk meg, ha kell egy kis citrom vagy lime lével frissítsük az ízét. Öntsünk hozzá egy öntet extra szűz olívát és keverjük el.
Közben a megfőtt burgonyát tisztítsuk meg, sózzuk, szeleteljük vaskosabb karikákra és a még meleg burgonyákat dobjuk a tűzforró mártásba. Keverjük óvatosan össze, hogy mindenhol bevonja ez a sűrű máz. A tüzet zárjuk el. Dobjuk rá a jégsalátát, lazán ezzel is forgassuk össze és azonnal tálaljuk.
Szórjuk meg a még meleg magvakkal. Pár szem paradicsommal és olajbogyóval kínáljuk.


FORRÓ, BALZSAMOS BURGONYASALÁTA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat