2014. január 11.

CÉKLÁS KALÁSZKENYÉR ( rózsaszín bagett)

céklás kalászkenyér

Pár hónapja írtam, hogy teljesen rákattantunk erre a kalászkenyérre, mert rengeteg ropogós csücske van és imádjuk. Amikor időm engedi bedagasztok egy-egy adagot, mindenki nagy örömére.
 No, de mindig eljön az a perc, amikor kell egy kis változatosság és ma rózsaszín kenyérre vágytam. Isteni lett, tormás sajtkrémmel még melegében elfogyott. Az egyik rengeteg maggal és durva szemű sóval megszórva, a másik fekete szezámmaggal készült. A mérleg a sok magos változat javára billent.
Kevés céklát tettem a tésztába, nyersen csodás rózsaszín volt, de sütés közben a belseje sárgás színre változik, de így is nagyon finom és mutatós.

Hozzávalók

35 dkg fehér liszt
15 dkg B.L.80 kenyérliszt
1 csapott evőkanál só
2,5 dkg élesztő
1 t.k. cukor
3 e.k. burgonyapehely
5 e.k. céklalé
3 dl víz
1 e.k.extra szűz olíva
1 marék magkeverék
durva szemű só
fekete szezámmag


Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel langyos vízben a cukor segítségével.
A céklát centrifugázzuk ki. Gondolom, hogy a megfőtt leturmixolt cékla is remek alternatíva lehet, ha valakinek nincs centrifugája.
A liszteket öntsük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a sót, burgonyapelyhet, olívát, a céklalevet és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan dagasszuk ki a tésztát.
A kidolgozott tésztát tegyük kelesztőtálba, fóliázzuk le és hagyjuk a duplájára kelni.
A megkelt tésztát borítsuk deszkára, felezzük el. A magokat ekkor lazán gyúrjuk hozzá.
Sodorjunk két hosszú csíkot és ollóval alakítsuk ki a kalászokat. Itt remek leírást találtok a formázásról. Ezt jobb a sütőpapírral bélelt tepsin elvégezni.
A kalászokat kenjük le vízzel és szórjuk meg magvakkal.
210 fokra előmelegített sütőben k.b. 20 perc alatt elkészül. A sütő aljába tegyünk egy tál vizet.

Sütés előtti gyönyörű szín

Céklás kalászkenyér



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat