2014. január 22.

GOMBA FANATIKUS PITE RÉTESTÉSZTÁBAN


Volt itthon némi gombám és sajtom. Törtem a fejem, hogy mi a fenét lehet készíteni ebből a kettősből, aztán a tettek mezejére léptem. Remek lett a végeredmény, de tényleg csakis gomba-fanatikusoknak ajánlom. Önmagában, gazdagon meglocsolva tejföllel  hidegen és melegen is finom, de egy szelet rostonsült húshoz is el tudom képzelni. Én az aktuális kedvencemet fogyasztottam mellé a jalapeno paprikával ízesített olajbogyót.

Hozzávalók

18 centis tortaformához
50 dkg csiperke
1 marék fagyasztott vargánya
1/2 marék szárított vargánya
2 paradicsom
15 dkg olvadós sajt
1 nagy fej vöröshagyma
1/2 szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1 t.k. szárított oregánó
1 t.k fekete bors
1/2 t.k. szárított csili
kevés kakukkfű
kevés bazsalikom
1 e.k. balzsamecet
1/2 csomag kézzel nyújtott réteslap
1 e.k. liszt
1 e.k. vaj
2 dl tej
2 e.k. reszelt parmezán
1 kis pohár tejföl
1 tojás
vaj a kenegetéshez
szarvasgombaolaj


Elkészítés

Nem kell megijedni a rengeteg alapanyagtól. Ezek voltak itthon, mindenki variálja a kamrája tartalmának megfelelően.
Először is tisztítsunk meg mindent.
A v.hagymát vágjuk apró kockákra, a paradicsomot szintén. A gombát szeleteljük vékonyra, a pórét is vékony karikákra.
A szárított vargányát áztassuk be 1 dl forró vízbe.
Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívát, fonnyasszuk meg benne a hagymát és szórjunk rá szárított oregánót.
Majd adjuk hozzá a gombát, a fagyasztott vargányát és a szárított vargányát, a pórét és a fűszereket.
Kevergessük és várjuk amíg a gomba kiengedi, majd elfövi a levét. Ekkor öntsük fel a szárított vargánya áztatólevével, forraljunk rajta egyet. Vegyük le a tűzről és keverjük el benne a felkockázott paradicsomot és a felaprított petrezselymet.
Közben készítsük el a besamelmártást.
Egy e.k. vajat olvasszunk fel, adjunk hozzá 1 e.k. lisztet, majd öntsük fel apránként a tejjel, keverjük csomómentesre és forraljuk össze. Végül sózzuk és tegyük bele a parmezánt.
A kissé lehűlt gombához keverjük a nagyobb kockákra vágott sajtot, majd az elkészült besamelmártás és egy egész tojást. Jól keverjük el egymással.
Érdemes ekkor kóstolni, ha kell sózzuk és borsozzuk.
Egy tortaformát béleljünk ki a réteslapokkal, amiket olvasztott vajjal átkenegettünk. Úgy tegyük a lapokat, hogy túlnyúljanak a formán. Én kettévágtam a őket.
Töltsük meg a töltelékkel, majd hajtsuk vissza a lapokat és még vagy 3 réteget tegyünk a tetejére és nyomkodjuk le az oldalán.
Vastagon kenjük le a tetejét tejföllel, kevés olívával locsoljuk meg és egy sütőlemezre helyezve a formát 200 fokos sütőben süssük szép barnára.
A formából gyönyörűen kicsúszik, de szeletelni nem lehet szépen forrón, csak h már kihűlt egy kissé.
Tálaláskor csöpögtessünk rá pár csepp szarvasgombaolajat a szeletek tetejére és öntsük nyakon tejföllel.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...