kivikrém (kiwi curd) |
Pakolásztam pár kivit, mert nem tudtam, hogy mit kezdjek velük. Valami krémet vagy fagyit szerettem volna, de nem volt ötletem a kivitelezésére. Ekkor láttam meg Konyhalál oldalán ezt a kiwi curd receptet. Nem vesztegettem az időt, gyorsan el is készítettem az én verziómat.
Próbáltam megmenteni a színét, ezért adtam hozzá kevés citromsavat, de nem segített a dolgon ez a pici mennyiség. A végén pedig átpasszíroztam, hogy megszabaduljak a magok nagy részétől, de azért maradt benne egy kevés, mert a felhasznált cukor is tele volt apró vaníliamagokkal és a kiviben is voltak picik, amik átszaladtak a szűrűn, de ez a kevés fekete pötty, még jól is mutat szerintem.
Most néztem, hogy ez a 400. bejegyzésem a blogon. Meglepődtem :)
Most néztem, hogy ez a 400. bejegyzésem a blogon. Meglepődtem :)
Hozzávalók
5-6 nagyobb érett kivi
1 lime reszelt héja
1/2 lime leve
1 k.k. étkezési citromsav
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 e.k. méz
2 nagy tojás (kisebből 3)
Elkészítés
A kiviket tisztítsuk meg és vágjuk kockákra.
Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, mézet, citromsavat, lime reszelt héját és a levét. Forraljuk fel. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. Ez 2 perc maximum. Vegyük le a tűzről és botmixerrel turmixoljuk krémesre. Adjuk hozzá a vajat és addig kevergessük, amíg teljesen felolvad benne. Addigra már kihűl annyira, hogy a tojásokat hozzáadhassuk.
Tegyük vissza a tűzre és kis lángon addig főzzük, sűrű kevergetés mellett, amíg pudingszerűen besűrűsödik.
Egy szűrő és fakanál segítségével passzírozzuk át, ez annyira nem fontos, de szebb lesz. Egy-két képen látszik kicsit, a magvas krém.
Tegyük csavaros üvegbe és a hűtőben pár napig eláll.
Tökéletes sütemények töltésére, palacsintába, öntetnek.....
Kissé savanykás az íze, sajnos az élénk zöld színét elveszti hőhatására, pedig minimális ideig főztem. A zöld szít egy kis ételfestékkel vissza lehet hozni, én nem tettem.
Aki édesebben szereti, adjon hozzá több cukrot, érdemes menet közben megkóstolni.
kivikrém (kiwi curd) |
Jó ötlet kiviből krémet készíteni, nagyon finom lehet! :) Gratulálok a bejegyzésszámhoz, cél a félezer! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka :) Nem tudom mennyi a cél, de számomra is megdöbbentő ez a 400.
TörlésKis szorgalmas, finomakat süt, főz, közzétesz, én nem lepődtem meg a 400. számon:-) Csak így tovább!
VálaszTörlésFinom lehet ez a krém, csak úgy simán kikanalazva is:-)
Köszönöm Gerdi :) Úgy látom egyszerre voltunk egymásnál :) Amikor elkezdtem a blogot, az volt a terv, hogy legyen legalább 300 recept fenn. Ez annyira távolinak tűnt akkor és el is feledkeztem róla.
VálaszTörlésÓ, eszembe sem jutott volna kiwiből. Ez mekkora. Tuti kipróbálom, köszi Janka :-)
VálaszTörlésVigyed Marka :) Ma palacsintába töltöttem, nagyon finom volt :)
TörlésA zöldhöz azódabikarbona jobb mint a citromsav. Az a fehérekhwz.
VálaszTörlésKöszönöm, majd kipróbálom :)
Törlés