2014. január 26.

CSILIS- ROZMARINGOS TARJA STEAK BALZSAMOS SÜTŐTÖKÖS BURGONYÁVAL

Csilis tarja steak balzsamos sütőtökös burgonyával

Ennél az ételnél a köret lett a szívem csücske. Persze a hús is kiválóra sikeredett, de a köret.... !!!!
Nem vagyok egy nagy sütőtök rajongó. Megeszem, de tudnék élni nélküle, persze azért veszek néha napján. A piacon lehetett kapni, szépen feldarabolva és annyira gyönyörű színe volt, hogy nem tudtam otthagyni.
Előkészítettem a húst és jött az ötletelés, mi legyen mellé. Ekkor támadt a gondolat, hogy összesütöm krumplival és hagymával. Meg is tettem, a fűszerekkel is bőkezűen bántam és oda meg vissza vagyok tőle.  A füstölt paprika megalkotóját hálával fogom üldözni életem végéig. Még szerencse, hogy van ez a blog és gyorsan leírom, mert nem biztos, hogy reprodukálni tudnám legközelebb.
Kétlem, hogy bárki is elkészítené, mert igen hajmeresztőnek tűnhet a leírása, pedig harmonikus volt, csípős, kissé édeskés beütéssel, de a lime frissítette... Azt hiszem az utóbbi idők legsikeresebb kreációja.

Hozzávalók

1 kg tarja
1 t.k. őrölt csili
1 ág friss rozmaring
őrölt kömény
1 k.k. füstölt paprika
2 gerezd fokhagyma
1/2 k.k. Cayenne bors
1/2 k.k. fekete bors
1 lime leve

köret

70 dkg kifliburgonya
25-30 dkg kaliforniai sütőtök
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ág friss rozmaring
1/2 k.k. szárított rozmaring
1/2 k.k. füstölt paprika
1 k.k. csilipehely
2 e.k. fehér balzsamecetkrém
1/2 lime leve
1-2 t.k. só
1/2 k.k. Cayenne bors
1/2 t.k. fekete bors
picike szárított oregánó
2 e.k. olíva


Elkészítés

A húst szeleteljük fel. A tarjából mindig hatalmas nyitott szeleteket készítek, mert sütés közben összeugrik és így jobban mutat.
Vagdossuk be 1-2 helyen a széleit, nyomkodjunk bele pár rozmaringlevelet és 2  folpack között ütögessük vékonyra.
A száraz fűszereket keverjük össze és dörzsöljük be vele a szeleteket. Nyomjuk ki a lime levét, reszeljük bele a fokhagymát és ezzel a keverékkel is locsoljuk be a húst, majd hagyjuk állni legalább fél órát.
Sütés előtt sózzuk meg és nagyon forró serpenyőben picike olajon alaposan süssük át, ha teszünk rá egy nehezéket nem pöndörödik fel a széle.
A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk vastagabb karikákra és sós vízben főzzük elő. 
A sütőtököt vágjuk 1 centis kockákra. A fokhagymákat szeleteljük vékony karikákra, a hagymát pedig vágjuk durvára.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olívaolajat. A hagymát süssük üvegesre, majd adjuk hozzá a csilipelyhet, az előfőzött krumplit és a sütőtököt. Nagy lángon pirítsuk, közben szórjuk rá az összes fűszert és a szeletelt fokhagymát is. Sózzuk meg. Amikor kezd pirulgatni a burgonya és a sütőtök és már mindenki a konyhában tolong az illatok miatt, öntsük nyakon fehér balzsamecetkrémmel. Óvatosan keverjük el, hogy mindent borítson be a fényes máz, majd legvégül tegyük fel a koronát a lime levével.

Tipp. Nagy, tapadásmentes serpenyő  ideális az elkészítéséhez.
A sütőtök típusától függ az elkészítési idő, a kaliforniai hamar puhul, ezért nem kell előfőzni. A kifliburgonya nem fő szét, ezért szintén ideális ebbe a köretbe.
Akkor dolgoztunk jól, ha gyönyörű, aranyló, üde színű köretet kaptunk.
Végig nagy lángon pirítsuk, hiszen a krumplit már előfőztük.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat