2017. december 26.

ZSERBÓS BEJGLI

zserbós bejgli

Végre van egy kis időm a bloggal foglalkozni és még a Jézuska is meglepett egy új fényképezővel-boldogság 😇van. Úgyhogy gyorsan gyakoroltam kicsit.
A bejglik töltelékeit folyamatosan variálom, szeretek kísérletezni vele. Az idén csak 16 -ot kellett sütnöm, főleg ajándékba. Ilyenkor mindig gondban vagyok, hogy a mutatósságra vagy a könnyedségére tegyem a hangsúlyt. Mi jobban szeretjük, ha könnyű, laza a töltelék, de akkor kissé ellapul a bejgli, aztán a távolabbi ismerősöknek inkább ilyen masszívabb fajtát készítettem.

Hozzávalók
4 rúd

55 dkg liszt
2 tojás
13 dkg vaj
1 csipet só
3 e.k. cukor +1
1,8 dkg élesztő
2,5 dl tej
1 e.k. étolaj

töltelék

65 dkg dió
20-30 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
3 e.k. rum
1-2 narancs reszelt héja
2 t.k. fahéj
1,5 dl víz
1-2 e.k. darált háztartási keksz (ha szükséges)
1/2 üveg sárgabarack lekvár

1 tojás a lekenéshez

zserbós bejgli

Elkészítés 

A tejet langyosítsd fel, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá 1 kanál cukrot és futtasd fel benne az élesztőt.
A lisztet tedd egy nagy tálba, add hozzá a vaja, cukrot, sót és tojásokat, majd az élesztős tejet és dolgozd rugalmas tésztává. (néha kíván egy kis olajat, néha nem, de én általában löttyintek hozzá egy keveset)
Az elkészült tésztát tedd vissza a tálba, fóliázd le és tedd a hűtőbe pihenni pár órára, de a legjobb, ha 1 napra.
A darált diót tedd egy lábasba, add hozzá a cukrot és apránként a vizet, figyelni kell, hogy mennyit vesz fel, de akkor sem történik tragédia, ha kissé hígabb lesz, mint szeretnénk, mert a darált háztartási keksszel remekül feljavítható az állaga. Nyugodtan elhagyható belőle, csak akkor van rá szükség, ha nagyon híg a töltelék.
Ízesítsd rummal, fahéjjal, reszelt narancshéjjal és lereszelt étcsokoládéval, közben kevergesd. Akkor jó a töltelék, ha masszív, sűrű, megáll a fazékban. Szeretem, ha kevés durvára vágott diódarabka is kerül a masszába.
Hűtsd le a tölteléket is.
A kipihent tésztát vágd 4 egyenlő részre (k.b. 26-27 dkg/db).
Lisztezett felületen nyújtsd 3 mm vastagságú téglalapokká, majd kend le a sárgabarack lekvárral és tedd rá a töltelék 1/4 részét. A legegyszerűbb, ha kézzel ellapogatod  tésztán.
Szorosan tekerd fel, kissé görgesd át, majd a két végén dugdosd vissza a tésztát, nehogy kiszökjön a töltelék. 
Helyezd tepsire, kend le felvert tojással, majd tedd megint 1-2 órára a hűtőbe.
A sütőt melegítsd elő 180 fok légkeverésre.
A bejgliket megint kend át a tojással, hagyd a hidegen 40 percet, majd 1 hurkapálcával szurkáld meg a felületüket.
A forró sütőben 15-25 perc alatt süsd készre. (ez sütő függő, az előző sütőmben 15 perc bőven elég volt neki, most tovább sült, mint 25 perc.


zserbós bejgli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...