2016. február 28.

FONOTT CSÍKOS KALÁCS

foszlós csíkos kalács

A recept szinte teljesen megegyezik a foszlós fonott kalács receptjével, csak az összeállítása más.
Nekem nagyon tetszik a végeredmény mintázata, mert minden szelet más és más mintát mutat. Imádom, ha egy kis játékosság belekerül az ételekbe.
Egyszerűen elkészíthető, csak kell egy kis türelem hozzá, de megéri a fáradtságot.
Annyit csesztem, el rajta, hogy sütés előtt bevagdostam picit a tetejét és ment a sütőbe. Persze keleszteni kellett volna még így is, hogy szépen megnyíljanak a vágások. Ennyi baj legyen, semmit sem rontott a kalács élvezeti értékén, mivel az állaga tökéletes lett, az az igazi könnyű és foszlós.

Hozzávalók

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaó
10 dkg vaj
1 evőkanál étolaj
1 k.k. só
1 egész tojás
1 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja

foszlós, csíkos kalács

Elkészítés

A tejet langyosítsuk fel, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá 1 evőkanál cukrot és hagyjuk szépen felfutni.
A lisztet szitáljuk egy tálba. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a reszelt héjakat és a tojásokat.
A vajat olvasszuk fel.
Öntsük a liszt közebébe a felfutott élesztőt és az olvasztott vajat, majd dagasszuk ki.
Borítsuk deszkára és gyúrjuk fényes, rugalmas tésztává.
Felezzük el a tésztát.
Az egyik felét gombócóljuk ki és tegyük lisztezett tálba és zárjuk le fóliával.
A kakaót tegyük abba a tálkába, amiben a vajat olvasztottuk és adjunk hozzá még kevés olajat és addig keverjük, amíg sűrű masszát kapunk.
A kimaradt féladag tésztába dolgozzuk bele a kakaós masszát. Enyhén lisztezzünk alá, hogy ne ragadjon és pár perc szorgos gyúrás után csodásan egynemű kakaószínre vált a tészta.
Ezt is gombócóljuk és tegyük tálba, fóliázzuk le és hagyjuk a duplájára kelni. Minimum 1 órát ne zargassuk.


A megkelt gombócokat harmadoljuk.
Legyen 3 fehér és 3 kakaós gombóckánk.
Az egyik fehéret nyújtsuk vékony téglaalappá, maja az egyik kakaósat.
A fehérre helyezzük a kakaós téglaalapot és sodrófával még dolgozzuk át, majd tekerjük fel és sodorgassuk hosszú hurkává.
Ezt ismételjük meg az összes tésztával. A végén 3 kukacot kell, hogy kapjunk.
Fogjuk össze a kukacok egyik végét és fonjuk össze.
A végeit hajtogassuk alá és tegyük egy koporsóformába kelni.
Takarjuk le és 1 órát hagyjuk még pihenni.
Kenjük le a tetejét a maradék tojásfehérjével, majd tejjel is.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és légkeveréssel süssük 30-35 percet.
20 perc után érdemes visszavenni a hőfokot 170 fokra, hogy ne égjen meg a teteje.
Az elkészült kalácsot vékonyan kenjük át tejjel, hogy még fényesebb legyen.



foszlós csíkos kalács 

2016. február 25.

FOSZLÓS, FONOTT KALÁCS

foszlós fonott kalács

Mit tesz egy anya, ha beteg a lánya és kalácsot kíván, mindent eldob és rohan a konyhába és már keleszt is. Ilyen hirtelen kívánságból született ez a kalácska. Semmi extra nem került bele, csak bedagasztottam egy jó kis kelt tésztát és megformáztam. Isteni finom és igazán jó állagú kalácska lett. Húsvétkor majd ismétlem :)

Hozzávalók

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál cukor
1 k.k. só
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg vaj
2,5-3 dl tej

Fonott kalács

Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 kanál cukrot és hagyjuk szépen felhabzani.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a tojásokat, olvasztott vajat, sót, cukrot és reszelt citromhéjat, öntsük rá a felfutott élesztőt és dagasszuk ki. Nem túl kemény, fényes és rugalmas tészta a cél.
A kidagasztott tésztát tegyük vissza a kilisztezett tálba, fedjük le fóliával és 2 órát pihentessük.
A duplájára kelt tésztát lazán gyúrjuk át és osszuk 3 egyenlő részre. 
A gombóckákat egyenként sodorjuk ki hosszúkás csíkokra (2-3 cm vastag).
A három csíkot fogjuk össze az egyik végén és fonjuk össze. A fonás végén dolgozzuk a fonat alá a végeket, tegyük át egy kivajazott formába és hagyjuk megint pihenni legalább fél órát.
A sütőt melegítsük elő 180 fok légkeverésre.
A kalács tetejét kenjük le a maradék tojásfehérjével, majd egy kis tejjel és tegyük a sütőbe.
A kalács nagyságától függ, de olyan 35 perc alatt szépen megsül.
A teteje, ha nagyon sötétedne, akkor takarjuk le, vagy én visszavettem a hőmérsékletet 170 fokra a sütés vége előtt 10 perccel.
Az elkészült kalácsot még melegen kenjük át egy kis tejjel, hogy szép fényes legyen.
Tipp: Az összes tejet ne dolgozzuk egyszerre a tésztába, először csak 2,5 decit gyúrjunk bele, aztán majd a tészta eldönti menet közben, hogy igényli-e a többit. 


foszlós, fonott kalács




2016. február 24.

ROTI JALA vagyis a HÁLÓS PALACSINTA

Roti jala, azaz a hálós palacsinta

Szembejött velem egy recept, itt. Elnézegettem a fotót és tudtam, hogy valahol már láttam, de elolvastam a leírást és tudtam, hogy valami nem stimmel vele, mert ha követjük a leírást és a szokásos módon kisütjük, akkor képtelenség ezt a végeredményt produkálni. Aztán vettem a fáradtságot szétnéztem a neten és összeraktam a képet. Ez a maláj palacsinta, amit egy kis kurkumával szokás szép sárgára színezni és sósan vagy édesen is fogyasztható, megtölthető vagy csak köretként is működik. 
A recept megtetszett, mert joghurtot használ kókusztej helyett és ezért nagyon érdekes lesz az íze, így maradtam az általam talált receptnél, csak a kivitelezését alakítottam át.
Az elkészítéshez szükség lesz egy speciális eszközre, ami nálam egy fél literes műanyag flakon volt, aminek a tetejét egy felforrósított villával kiszúrtam.

roti jala célszerszám

A kivitelezést lehet gyakorolgatni, ha van türelmünk, csodás szabályos hálókat tudunk  kialakítani, de én maradtam a nálam bevált módszernél, ahogy esik úgy puffan alapon.
A színe azért nem sárga, mert édesre készítettem és teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből, ami eleve barnás, így nem sárgítottam.
A szósz pedig citromos-narancsos vajkaramell volt. Szerintem csodás, látványos, egyszerűen elkészíthető a végeredmény és nagyon finom.

Hozzávalók

1 csésze liszt (nálam teljes kiőrlésű)
1 csésze natúr joghurt
1 tojás
1 evőkanál cukor (nálam vaníliás)
1 evőkanál olaj
1/2 k.k. só
3/4 csésze forrásban lévő víz
1/2 t.k. szódabikarbóna
1 k.k. kurkuma (nálam ez most kimaradt)
olaj a serpenyő kenegetéséhez

szósz

6 evőkanál cukor
1 k.k. víz
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
3-4 evőkanál vaj

a kisült roti jala

Elkészítés

Vegyünk elő egy tálat.
Készítsünk elő egy kancsót és egy szűrőt.
Forraljunk vizet a vízforralóban.
A tálba öntsük az 1 bögre lisztet és az 1 bögre joghurtot. Üssük hozzá a tojást, adjuk hozzá a sót és a cukrot és egy habverővel keverjük teljesen csomómentesre.
A felforrt vízből mérjünk ki 3/4 bögrét, tegyük bele a szódabikarbónát és öntsük a lisztes keverékhez és keverjük krémesre.
Egy szűrűn szűrjük át, hogy simán kijöjjön majd a tészta az apró lyukakon.
Öntsük a flakonba.
Egy tapadásmentes serpenyőt forrósítsunk fel, kenegessük ki vékonyan olajjal és körkörös mozdulatokkal adagoljuk a tésztát a serpenyőbe. Kedvünkre játszadozhatunk a mintákkal.
Közepes lángos süssük. Ugyanúgy fordítsuk meg, mint a rendes palacsintát, csak óvatosabban, mert könnyen szakadhat a tészta.
Nagyon gyorsan megsül.
serpenyőben

sül a már megfordított roti jala

Az elkészüléskor érdemes azonnal feltekerni mert, ha egymásra halmozzuk, mint a hagyományos palacsintát, akkor könnyen összegubancolódhat.
Öntet
1 korty víz kíséretében tegyük tűzre a a cukrot és karamellízáljuk. Amikor elérte a szép színét, adjuk hozzá a kifacsart citrom és narancslevet, hagyjuk megint összeforrni, majd keverjük el benne a vajat.
Azonnal tunkoljuk bele a feltekert palacsintákat és rögtön fogyasszuk.

Tipp: természetesen a hagyományos módon is kisüthetjük és tölthetjük a palacsintákat, de próbáljuk ezt a joghurtos változatot.







2016. február 21.

FÜSTÖS, CSÍPŐS BRASSÓI

füstös, csípős brassói

Megint a névválasztással volt a legnagyobb problémám, aztán jobb ötlet híján maradt a füstös brassói, végül is olyan brassói szerűség a végeredmény.
A lényege az volt, hogy chili paprikával elkevert füstölt paprikába pácoltam a csirkemelleket mielőtt a serpenyőbe tettem. Igazán füstös, csípős és paprikás lett a végeredmény, amihez nagyon jól passzolt az édes zöldborsó. Végül úgy alakult a dolog, hogy ebből az alapból kétféle étel is készült, hozom majd a másikat is.
Ezzel a recepttel viszont megszületett a 600. bejegyzésem. Amikor elkezdtem írni a blogot, úgy gondoltam, hogy gyorsabban születnek majd az írások, de Isten malmai lassabban őrölnek, mint terveztem, de szép komótosan egyszer majd csak elérem az ezret is. 

Hozzávalók

1 csirkemell
2 evőkanál füstölt paprika
1 t.k. chili
1 kg burgonya
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
25 dkg zöldborsó
kevés olaj
1 k.k. bors
1 t.k. majoránna
petrezselyem a tálaláshoz
víz a krumpli főzéséhez
bő olaj a krumpli sütéséhez

FÜSTÖS, CSÍPŐS BRASSÓI

Elkészítés

A paprikákat keverjük össze egy tálkában pici olajjal és dörzsöljük be vele a szeletelt húst.
Tegyük pár órára a hűtőbe.
A hagymát kevéske olajon dinszteljük meg.
A pácolt húst kockázzuk fel és tegyük a hagymára.
Minden oldalról süssük pár percet, majd kockázzuk fel hozzá a paradicsomot.
Fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával és 2 gerezd fokhagymával, majd zúdítsuk hozzá a zöldborsót. Ha a paradicsom nem enged elég levet, akkor kevéske kis vízzel húzzuk fel, hogy gyorsabban puhuljon a hús és ne égjen meg a paprika. Kevergessük el, ha puha a hús, akkor zárjuk el alatta gázt.
A burgonyákat tisztítsuk és kockázzuk.
Sós vízben főzzük majdnem puhára.
Forrósítsunk olajat.
Szűrjük le a főtt burgonyát és adagonként süssük ropogósra az olajban.
Szűrőlapáttal szedjük a húsra.
Nagy lángon forgassuk össze és közben adjuk hozzá a maradék reszelt fokhagymát és frissen őrölt borsot.
Petrezselyemmel megszórva azonnal tálaljuk.


2016. február 17.

MOGYORÓS ÉS MÁKOS-MARCIPÁNOS CSAVART KOSZORÚK


mogyorós csavart koszorú

van már egy gyönyörűséges csavart diós koszorú a blogon, de most megvariáltam a tésztát és a tölteléket is. A régebbi verziónál rengeteg töltelék kiszóródott a feltekeréskor és szerintem ezek a kalácsok akkor a legfinomabbak, ha sok a töltet bennük és szaftosak. Nos, ez most kiválóan sikerült. Minden bennmaradt, amit rátettem a tésztára és a tészta is nagyon könnyű a sok bortól, amit belegyúrtam.
A képek sajnos nem a legszebbek, de gyorsan kellett fotóznom.


Hozzávalók
2 koszorú

40 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
0.5 dl tej
2 dl fehérbor
1 csipet só
6 dkg vaj
0,5 dl étolaj
1 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja

töltelék

20 dkg darált, cukrozott mák
15 dkg marcipánmassza
1 t.k fahéj
1 citrom reszelt héja
25-30 dkg darált, cukrozott mogyoró
1 dl forró tej

így készült

Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, amihez adunk kevés cukrot.
 A lisztet és a többi hozzávalót tegyük egy nagy tálba a felfuttatott élesztővel együtt és gyúrjunk belőle egy rugalmas, fényes tésztát.
Pihentessük 1 órát , majd vágjuk ketté. (Itt annyit megjegyeznék, hogy érdemes előző nap elkészíteni a tésztát, lefóliázni és a hűtőben hagyni lassan kelni. Sokkal könnyebb a tésztával bánni, ha hidegen kelesztjük.)
Gyúrjuk át és nyújtsuk 3 mm vékony téglaalappá.
A töltelékeket tegyük 1-1 tálba, forraljuk fel a tejet és apránként adjuk a keverékekhez. A mákhoz reszeljük le a marcipánt egy reszelőn és keverjük el a mákkal. A lényege az, hogy nagyon sűrű legyen a massza, hogy jól a tésztához tudjon majd ragadni.
A kinyújtott tésztán igazgassuk el a masszát, a kezünkkel nyomogassuk el egyenletesen, majd tekerjük fel, mint a bejglit.
A megtöltött hurkát hosszában vágjuk ketté, fordítsuk háttal egymásnak és csavarjuk meg koszorúnak. A két végét óvatosan dolgozzuk össze az illesztésnél, a legjobb, ha visszahajtjuk a koszorú alá.
A tetejét kenegessük le tojásfehérjével és a tepsin hagyjuk fél órát kelni. A mogyorósat én megszórtam kevés szeletelt mogyoróval, de ez elhagyható.
180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben süssük aranybarnára, ez olyan 25 perc volt.

Tipp: Érdemes egy konzervdobozt a sütemény közepébe állítani sütés előtt, hogy szép szabályos maradjon az formája.
A mákos - marcipános bejglinél pedig érdemes megfordítani az arányokat, hogy a marcipán legyen több, mert az én változatomban a mák túlságosan dominált.




2016. február 14.

MÁKOS LINZEREK CITROMOS SAJTKRÉMMEL TÖLTVE


Semmi extra nem került ebbe a tésztába, csak a jól bevált diós linzertészta dióját darált mákra cseréltem. A töltelék már érdekesebb, mert citromos sajtkrém került bele lekvár helyett. Azért ez, mert nagyon szeretem és nálunk sokkal jobban bevált, mint a lemon curd, de mindenki töltse saját ízlésének megfelelően.

Hozzávalók

30 dkg liszt
10 dkg darált mák
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csipet só
1 tojássárga
1 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja

Krém

20 dkg krémsajt
2 evőkanál vaníliás cukor
2 dl felvert tejszín
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál citromlé

5 dkg fehér csokoládé a díszítéshez

mákos linzer

Elkészítés

A tészta alapanyagai legyenek hidegek.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a felkockázott vajat, cukrot,1 csipet sót és a reszelt héjakat. gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Tojás nélkül is összeáll, de könnyebb, ha ütünk hozzá egyet.
Tegyük fóliába és hűtsük 1-2 órát.
A kipihent és lehűlt tésztát felezzük el. Az egyik felét tegyük vissza hűtőbe, a másikat pedig nyújtsuk ki 2 mm vékonyra. Kedvünkre való formákkal szúrjuk ki a tésztát és sütőpapírral takart tepsikre pakoljuk.
A kiszaggatott tésztát érdemes sütés előtt megint visszahűteni.
180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 8 perc alatt süssük készre.
A töltelékhez a szoba hőmérsékletű krémsajtot tegyük egy tálba. Cukorral, citromlével és citromhéjjal keverjük simára.
A tejszínt verjük kemény habbá és keverjük a sajthoz.
A kihűlt linzereket kenjük meg vastagon a krémmel és óvatosan nyomjuk össze a tetejével.
A csokit olvasszuk fel és az elkészült sütikre csorgassuk egy kanállal.
Hűvös helyen tároljuk. A sajt és a tejszín miatt nem lehet hetekig eltartani, de 3-4 napot simán kibír. Másnap a legfinomabb.


mákos linzer citromkrémmel


2016. február 10.

RED VELVET KEKSZEK (pöfeteg)


red velvet kekszek

Red velvet őrületemnek egy újabb gyöngyszemét hozom, csodás kekszek formájában. Roppant egyszerűen és gyorsan elkészíthető és nagyon finom.
A csokoládés pöfeteg receptet vettem alapul - természetesen kisebb változtatásokkal és az elkészítés módja is ugyanúgy történik. 
A végeredmény pedig egy csodás színű és ízű, kívül roppanós, belül puha keksz.
Tökéletes gasztroajándék egy szép dobozba téve, akár Valentin napra vagy bármilyen alkalomra.

Hozzávalók

15 dkg fehér csokoládé
1 tojás
3 evőkanál nádcukor
8 dkg vaj
15 dkg liszt
2 cl. eperlikőr
1 t.k. sütőpor
1 t.k. kakaó
1 csipet só
1 csipet piros ételfesték
1 t.k. ecet
porcukor a forgatáshoz

red velvet pöfeteg keksz
A keksz elkészítése

A csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett.
A vajat szintén olvasszuk meg. Rájöttem, hogy olvasztott vajjal sokkal gyorsabban kikeverhető a tészta és nagyon szép sima is lesz.
A felolvasztott vajat keverjük ki a nádcukorral, majd a tojással és az olvasztott csokoládéval, legvégül pedig adjuk hozzá a piros ételfestéket és az ecetet. ( érdemes jobb minőségű festéket vásárolni, ami drágább, mint a folyékony löttyök, amit mindenhol láthatunk, viszont tényleg olyan minimális mennyiség szükségeltetik belőle, hogy évekig elegendő lehet egy picike kiszerelés)
A lisztet keverjük el a sóval, sütőporral és a kakaóval és szitáljuk a masszához.
Egy spatulával keverjük simára, fóliázzuk le és legalább 1-2 órát pihentessük a hűtőben.
A megdermedt masszából gömbölyítsünk kis golyókat, amiket helyezzünk egy sütőpapírral fedett tepsire.
A golyókat hempergessük meg porcukorban és figyeljünk arra, hogy elég hely legyen köztük a tepsin, mert sütés közben teljesen szétterülnek.
175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 9-10 perc alatt süssük készre.
Még melegen szitáljuk meg kevés porcukorral.
Nagyon puhák a sütőből kivéve, ne ijedjünk meg, 2-3 perc múlva már óvatosan rácsra tudjuk pakolászni. 


red velvet kekszek

2016. február 9.

MAJONÉZES LILAKÁPOSZTA-SALÁTA NARANCCSAL

majonézes káposztasaláta naranccsal

Nem árt egy kis vitaminbomba, így a tél vége felé.
Ugye azt tudjuk, hogy a nyers káposzta tele van rengeteg vitaminnal és minden lila zöldség rendszeres fogyasztása segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását. Hetente 3 x kéne nyersen fogyasztani és akkor garantált az egészségünk.
Nagyon szeretem a káposztasalátát, lehet az ecetes, majonézes, fehér vagy lila. Ez a fajta az egyik nagy kedvencem, időnként alma és hagyma is kerül bele, most naranccsal és kevés fokhagymával turbóztam fel. Egy szelet hús mellé igazán kiváló köret. 

Hozzávalók

1/2 lila káposzta
1 -2 narancs

1 nagy pohár tejföl
1/2 dl majonéz
1 púpos t.k. dijoni mustár
1 evőkanál méz
1 k.k. bors
1 gerezd fokhagyma

1 liter víz
ecet 
édesítő
1 t.k. kömény



Elkészítés

A káposztát reszeljük le, vagy vékonyan szeleteljük-én ezt a verziót szeretem jobban.
Egy marék sóval sóval keverjük el és 1 éjszakát hagyjuk állni.
A vízből, ecetből, köményből és édesítőből főzzünk egy salátalevet, forraljuk össze.
A káposztát facsarjuk ki, majd öntsük le a forró lével.
Hagyjuk kihűlni.
A tejfölt, mustárt és majonézt alaposan keverjük ki, reszeljünk bele 1 gerezd fokhagymát, borsozzuk és egy púpos evőkanál mézzel édesítsük meg.
Öntsük le a levet a káposztáról és keverjük össze az öntettel.
A narancsokat tisztítsuk meg és a gerezdeket vágjuk félbe és keverjük a salátához.
1 órát legalább hagyjuk a hűtőben összeérni.






2016. február 6.

RED VELVET CHEESECAKE BROWNIE ( vörös bársony brownie)

Red velvet cheesecake brownie

Ennek az amerikai sütinek nem igazán találtam frappáns magyar elnevezést, ezért az eredeti nevén teszem közzé. Az interneten böngészve leltem erre a nagyon mutatós receptre itt, és sokat nem is gondolkoztam azon, hogy elkészítsem-e. Természetesen kicsit változtattam rajta, mert szerintem ehetetlen annyi cukorral, amennyit ír a recept. Ó tudom, sokan fintorognak, hogy ételfesték van benne, de ezzel aztán egyáltalán nem kell foglalkozni - főleg, ha az ember jó minőségűt használ és abból is csak egy csipetnyi szükségeltetik a műremek elkészítéséhez. De akit ez felháborít, az olvasson más bejegyzést.
A végeredmény szép és a lányok szerint nagyon finom is. Nálunk hatalmas sikert aratott és roppant gyorsan el is fogyott. Igazából hidegen kéne fogyasztani, de nem volt ideje megélni ezt a pillanatot még langyosan nyoma veszett.
Remek ötlet lehet Valentin napján egy ilyen saját készítésű sütit ajándékozni.

Hozzávalók

8 evőkanál olvasztott vaj
1/3 bögre cukor
2 nagy tojás
1 csipet só
1 bögre liszt
1 evőkanál kakaó
1 t.k. ecet
1/2 dl tej
késhegynyi piros ételfesték
1/2 vaníliarúd kikapart magja

30 dkg krémsajt
1 tojás
3 evőkanál cukor
1/2 vaníliarúd kikapart magja


Elkészítés

Az olvasztott vajat keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a 2 felvert tojást. A receptben nem szerepelt a tej, de én adtam hozzá, mert picivel több lisztből készítettem és túlságosan sűrűnek találtam a masszát. Tehát keverjük hozzá a tejet is. Csipet sóval és a kakaóval is kevergessük simára, kaparjuk bele a fél vaníliarúd magjait, majd színezzük be pirosra, löttyintsük bele a pici ecetet és legvégül szitáljuk bele a lisztet is .
Nem kell gép hozzá egy kézi habverővel gyönyörűen ki lehet kevergetni a tésztát.
Egy 20 X 20 -as tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Nekem 20 X 28 centis tepsim volt kéznél, ezért ennyire laposak a sütik.
A tepsit vajazzuk ki és fektessük rá a papírt, így könnyen odatapad. A papír lógjon túl a tepsin, hogy könnyen kiemelhessük majd a kész süteményt.
A massza háromnegyed rézét kanalazzuk a tepsibe és simogassuk el.
A szobahőmérsekletű sajtot keverjük simára 1 egész tojással és 2-3 evőkanál cukorral, majd ezt is ízesítsük meg a a vanília másik felével.
Ezt a krémet simítsuk a piros masszára.
A maradék kevéske piros tésztát tegyük a sajt tetejére és egy villával készítsünk örvényeket a két színből. 
A sütőt melegítsük elő 170 fokra és légkeveréssel süssük 30 percet.
Az elkészült sütit, hagyjuk 10 percet pihenni a tepsiben, hogy szilárdabb legyen, csak utána emeljük ki.
Szerintem a vaníliarudat nem szabad kihagyni belőle, mert a vaníliától lett igazán finom.


Vörös bársony brownie 
Red velvet receptek még a blogon:

Red velvet torta
Red velvet palacsinta
Red velvet mini desszertek

2016. február 5.

BAKONYI CSIRKEMELL TÚRÓS CSUSZÁVAL ÉS RETEKSALÁTÁVAL

bakonyi csirkemell, gyorsan

Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom ez a gyors változat. A lányom egyik kedvence. 
A csirkemellet felkockáztam, így 20-25 perc alatt elkészült. Gyors ebédnek vagy vacsorának tökéletes választás.

Hozzávalók

1 kicsontozott csirkemell
30 dkg gomba
1 vöröshagyma
1 nagy pohár tejföl
1 csapott kanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 t.k. pirospaprika
1 t.k. füstölt paprika
1 k.k. majoránna
1 t.k. só
1/2 k.k. bors
1/2 csokor petrezselyem
kevés víz

1 csomag fodros nagy kocka
20 dkg túró
1 kis pohár tejföl

 víz

1 jégcsap retek

2 dl víz
2-3 e.k. ecet
1 e.k. cukor v. édesítő
bors
petrezselyem

bakonyi csirkemell túrós csuszával

Elkészítés

A hagymát tisztítsuk és aprítsuk.
Kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet.
Pirítsuk le, majd adjuk hozzá a fűszereket és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi.
A gombát tisztítsuk és szeleteljük.
Amikor felforrt a ragu, adjuk hozzá a gombát.
Hagyjuk 15 percet rotyogni.
A tejfölt keverjük el a liszttel, majd hőkiegyenlítsünk. Kanalazzunk a tejfölhöz forrásban levő léből és keverjük csomómentesre, ezt ismételjük meg párszor, majd öntsük az ételhez.
Forraljuk össze, kóstoljuk, ha kell még pótoljunk fűszert.
A tésztát főzzük ki sós vízben.
Szűrjük le.
A túró felét a fél tejföllel és kis sóval keverjük el és adjuk a tésztához és kicsit pirítsuk át. A maradék tejfölt és túrót tálaláskor kínáljuk a tetejére.
A retket gyaluljuk le és sózzuk be.
Hagyjuk állni, majd csavarjuk ki a levét.
Ecetből, vízből és cukorból készítsünk levet.
Adjuk a léhez a kifacsart retket, borsozzuk és petrezselyemmel szórjuk meg (kevés chili is jót tesz neki).
Jó étvágyat!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat