2013. szeptember 30.

TONHALSALÁTA

Tonhalsaláta

Egyszerű, gyors, finom és laktató :) Nálunk ez egy ebéd volt. Bőségesen elég volt, sőt maradt is belőle, mert nem fért már a pocakba. Aki fogyózik, ne készítsen mellé pirítóst.
Szoktam majonézes változatban is készíteni, de ez most a könnyedebb verzió. 

Hozzávalók
(2 adag)

1/2 tölgysaláta
3 szál újhagyma
pár szem koktélparadicsom
1/2 kápia paprika
1/2 kígyóuborka
4-5 szem magozott olívabogyó
1 tonhalkonzerv
1/2 citrom leve
1 öntet olívaolaj
2-3 evőkanál fehér balzsamecetkrém
pici só
tarka bors
fejenként 1-1 főtt tojás
friss petrezselyem
pirítós


Elkészítés

A salátát tépkedjük szét, a többi zöldséget vágjuk apró kockákra.
A tojásokat főzzük meg.
A kenyereket pirítsuk meg.
A felaprított zöldségeket locsoljuk meg a citromlével, olívával és a fehér balzsamecetkrémmel, majd lazán keverjük meg.
Osszuk szét tálkákba.
A halat halmozzuk a  zöldségek tetejére, rakjuk körbe a tojásszeletekkel, sózzuk, borsozzuk, friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk.




2013. szeptember 28.

SONKÁS CAMEMBERT-ES RÓZSÁK (GYORS VENDÉGVÁRÓ)

Sonkás camembert-es rózsák

Megint egy roppant egyszerű és villámgyors vendégváró finomságot hoztam, ami szerintem még látványos is.
Régi jó barátomat hívtam segítségül a bolti leveles tésztát. Mondanom sem kell, hogy nem csalódtam benne, hozta a jól bevált remek formáját :) 10 perc alatt összeállítottam és mehetett a sütőbe.

Hozzávalók 16 db

2 csomag friss kinyújtott leveles tészta
16 szelet Feketeerdei sonka
16 szelet Camembert
1 tojás a lekenéshez
szezámmag a szóráshoz.



Elkészítés

A részletes leírást megtaláljátok itt, az almarózsánál.
Lehet készíteni fagyasztottból is, de azt ki kell engedni és nyújtani is kell, ezért egyszerűbb a friss már szép vékony téglalappá nyújtott tésztával dolgozni.
Vágjuk 4-5 cm vastag csíkokra.  Nekem 8 csíkom lett 1 lapból.
Minden csíkra fektessünk végig egy vékony szelet füstölt sonkát. 
A sajtot pedig tegyük arra a végére, ahonnan tekerni fogjuk.
Tekerjük fel a tésztát a sajttól kiindulva. Amikor kész, nyomogassuk össze az illesztést és a tészta alját, hogy a sajt ne tudjon kifolyni.
Egyenként kenegessük le a felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal és helyezzük szilikon muffin-sütőbe.
Így nem tudnak felborulni sütés közben és nem is tapadnak le.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt elkészül.
   



2013. szeptember 27.

ZÖLDPAPRIKÁS, HAGYMÁS PULYKA WOKBAN ELKÉSZÍTVE RIZZSEL TÁLALVA

Wokban készült zöldpaprikás pulyka

A gyerekem szobája szétverve, kipakolva, teljes megújulás alatt. Ezért úszik az egész lakás. Se időm, se energiám hatalmas főzéseket csapni, de enni kell. 20 percnél több időt sajnálok a főzésre szánni és a nagy bevásárlás is aktuális lenne már. Így született ez a nagyon gyorsan és kevés alapanyagból elkészíthető étel. Mit mondjak a fáradt férfi nép úgy zabálta, hogy öröm volt nézni és még a gyereknek is ízlett, pedig alaposan csípett.
Érdemes kipróbálni, főleg azoknak akik szeretik a kicsit csípősebb ételeket.

Hozzávalók

80 dkg pulykamell
3 hegyes erős
2 nagy fej vöröshagyma
1 dl világos szójaszósz
1 t.k. kínai ötfűszer - keverék
1 púpos t.k. étkezési keményítő
1/2 t.k. szárított gyömbér
1 t.k. cukor
pár csepp citromlé
2-3 e.k. víz
2 e.k. étolaj
1 bögre Jazmin rizs
2 bögre víz



Elkészítés

A pulykát vágjuk nagyon picike darabokra. 1 x 0,5 cm.
Tegyük egy tálba, szórjuk meg a kínai  ötfűszer - keverékkel, gyömbérrel és a keményítővel, majd öntsük rá a világos szójaszószt. Hagyjuk egy kicsit állni.
Közben egy lábasba tegyünk egy kanál étolajat, borítsuk bele a rizs. Kevergessük és amikor fehéredik öntsük rá a vizet. Adjunk hozzá 1 teáskanál sót, majd fedjük le és kis lángon hagyjuk puhulni. 
Az egyik hagymát szintén aprítsuk nagyon apróra.
A másik hagymát vágjuk félbe és szeleteljük vékony félkörökre.
A hegyes erőset csíkozzuk fel, a magját szedjük ki és vágjunk picike négyzeteket belőle.
Kevés olajat hevítsünk a wokban, tegyük rá az apró hagymát.
Amikor üveges a hagyma tegyük hozzá a húst a páclével együtt és alaposan pirítsuk össze. Nagyon hamar elkészül. Amikor a hús minden oldalról kifehéredett adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Mehet bele a hagyma és a zöldpaprika. Én ekkor tettem bele a cukrot és pár csepp citromot.
2-3 percet pirítsuk együtt és kész.
Sót nem adtam hozzá, mert a szójaszósz eleget tartalmaz.
Amikorra elkészül a hús, addigra a rizs is megpuhul.
Snidlinggel és paprikával díszítettem.

Wokban készült zöldpaprikás pulyka


2013. szeptember 26.

MANGO LASSI

Mango lassi

Ez egy nagyon finom indiai itóka, gondolom sokaknak nem ismeretlen. Egy titka van, hogy érett, édes mangóból kell elkészíteni, ami ugye nem olyan egyszerű, mivel nehéz a beszerzése. Most nagy szerencsém volt, mert hatalmas, érett és csodás zamatú mangókat sikeredett vásárolnom. Különben ha nincs friss mangó, akkor konzervből is elkészíthető.
A Kolosy téren volt egy picike indiai büfé, szerintem a legkisebb üzlet volt, ahova valaha is betértem.
Munka után sokszor beestem oda, hogy hozzak a családnak valami finom vacsorát, ilyenkor a gyerek mindig szólt, hogy nehogy elfelejtsem a mangó lassi-t. Természetesen az üzlet végleg bezárt - mint minden jó dolog- azóta itthon készül ez finomság. 

Hozzávalók

2 érett mangó
6 dl. natúr joghurt
1-2 evőkanál méz
2 csepp lime


Elkészítés

A mangót tisztítsuk meg és kockázzuk fel. Tegyük turmixba a joghurttal és mézzel együtt és alaposan habosítsuk fel.
Fontos, hogy hűtsük be előtte a mangót és a joghurtot is.
Aki szereti picike lime lével vagy kardámommal még megbolondíthatja.
Jéghidegen fogyasszuk.

Mango lassi


2013. szeptember 24.

KÁPOSZTÁS BÁRÁNYLEVES ( avagy a maradék báránysült újrahasznosítása)

Káposztás bárányleves
Előző bejegyzésben szerepelt egy nagyon finom rozmaringos báránysült. Ami isteni volt, de kifogott rajtunk, mert hatalmas adag készült belőle. Nekem pedig van egy borzasztó  rossz szokásom, hogy semmi húst nem eszek meg ami egyszer megsült, majd kihűlt, főleg újra melegítve. Az egész környezetemet megbotránkoztatom ezzel, de egyszerűen olyan mellékízt érzek amit nem kívánok senkinek. 
Pocsékolni nem szeretek, a húsdarab pedig a hűtőben figyelt egy vödör savanyú káposzta társaságában, így egyértelmű volt, hogy káposztalevesként fogja befejezni a pályafutását.
 Sokáig főztem, rendesen fűszereztem és még én is jóízűen tudtam lakmározni belőle.  
Természetesen friss húsból is ugyanígy elkészíthető, sőt talán még finomabb is, csak akkor a hús lepirításával kezdjük.

Hozzávalók

50 dkg savanyú káposzta
30-40 dkg báránycomb
1 paradicsom
1 kisebb doboz tejföl
1 evőkanál liszt ( elhagyható)
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
kevés zellerzöld
1 ág friss rozmaring
1 evőkanál pirospaprika
2 t.k só
1,5 t.k. kömény
1/2 t.k. csilipehely
1 t.k. majoránna
pici zsiradék
k.k. bors
2 l. víz
1 t.k cukor v. édesítő


Elkészítés

A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
Kevés zsiradékon üvegesre dinszteljük,  hozzáadjuk a köményt és a babérleveleket.
A káposztát beáztatjuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd az üveges  hagymára tesszük és együtt pirítjuk.
4-5 perc elteltével hozzátesszük a 2 centis kockákra vágott húst, befűszerezzük ( a paradicsomot és zeller-zöldet tegyük egészben hozzá, tálalás előtt majd kivehető) és felöntjük annyi vízzel, ami  bőségesen ellepi.
Legalább fél órát forraljuk, ha kell pótoljuk az elpárolgott vizet.
Pici cukrot vagy édesítőt adjunk hozzá, hogy a savanyúságát ellensúlyozzuk.
A tejfölt elkeverjük a liszttel ( persze a liszt kihagyható), majd hőkiegyenlítünk és behabarjuk vele a levest.
Még 5 percet forraljuk, megkóstoljuk, ha kell még sózzuk.
Tejföllel,  friss petrezselyemmel és puha kenyérrel  tálaljuk.
A tárkony is remekül illik hozzá, aki szereti a rozmaringot cserélje le rá.


Káposztás bárányleves


2013. szeptember 22.

ROZMARINGOS BÁRÁNYSÜLT HÁZI PITÁVAL ÉS PARADICSOMBA TÖLTÖTT PADLIZSÁNKRÉMMEL


Nem mondhatnám, hogy gyakran készül bárány a konyhámban, de hébe-hóba előfordul. 
Fő oka, hogy mostanában elég ritkán keveredek be a belvárosba, a kedvenc hentesemhez Sezgin-hez.
Ez itt most egy kicsit a reklám helye, de azt hiszem Sezgin bőven rászolgált erre. Mosolygós, kedves, mindent türelemmel elmagyaráz az áruja pedig mindig kifogástalan. A csodás húsokon kívül török joghurtot, pitát, teákat (amivel gyakorta meg is kínál), csodás fűszereket.....szoktam még itt vásárolni.
Nos a báránycomb is innen került az asztalunkra.

Hozzávalók

Kicsontozott báránycomb
nekem 1,5 kg volt
Fejenként 1 szép érett paradicsom
Padlizsánkrém

Pác a bárányhoz

1 citrom leve
3 ág friss rozmaring
1 dl olíva
1 t.k. csilipehely
1 evőkanál dijoni mustár
3-4 gerezd fokhagyma
1 t.k oregánó
1/2 t.k. Cayenne bors

Rozmaringos báránysült

A bárány elkészítése

Nekem most kicsontozott bárányhúsom volt, de a csontosat is ugyanígy kell elkészíteni.
A pác hozzávalóit keverjük el alaposan ( a fokhagymát zúzzuk szét).
A húsról a faggyút távolítsuk el.
A páccal jól dörzsöljük be, öntsük rá a maradékot és legalább egy napra tegyük a hűtőbe.
24 óra után, pihentessük egy órát a konyhában.
Sütés előtt sózzuk be, szépen göngyöljük fel a húst és kötözzük össze egy spárgával, mint a kötözött sonkát.
Tegyük egy hőálló tálba  és öntsük rá a pácot, adjunk hozzá 1-2 ág friss rozmaringot, majd alufóliával zárjuk le és 160-170 fokos sütőben süssük legalább 2 órát, majd vegyük le a fóliát a hőt emeljük 200 fokra és süssük még 20 percet. Szeletelés előtt pihentessük 20 percet és szabadítsuk meg a kötözőtől.


A pita hozzávalói

50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
3 dl langyos víz
1 csapott evőkanál só
1 t.k. cukor
3 evőkanál  extra szűz olíva

Pita elkészítése

Az élesztőt futhassuk fel a langyos, cukros vízben.
Amikor felhabzott adjuk a liszthez és sózzuk meg, majd dagasszuk ki a tésztát. Ezt tehetjük kézzel vagy horoggal vagy dagasztógéppel is. Én kézzel csináltam, remekül lehet közben relaxálni. Amikor benyomjuk a tésztát és szépen visszaugrik, na akkor a jó. Pihentessük fél órát, majd lazán gyúrjuk át és csípjünk le kis gombócokat.
A gombócokat nyújtsuk ki vékony körökre és egy forró serpenyőben süssük meg. Amikor hólyagosodni kezd a tészta, akkor fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük meg.
Nem kell alá zsiradék.
Én k.b.12 cm átmérőjű korongokat nyújtottam, de természetesen lehet nagyobbakra is. Úgy emlékszem 12 db. pitám lett.

Rozmaringos báránysült házi pitával


A padlizsánkrém leírását ITT találjátok meg.

A paradicsomok tetejét levágtam és egy kiskanál segítségével a magjait kivájtam és ide töltöttem be a padlizsánkrémet, majd a kalapot visszahelyeztem a paradicsom tetejére.
A bárányt felszeleteltem és a pecsenyelével alaposan meglocsoltam. A pitákat négybe vágtam, a paradicsomot a tányér közepére tettem és felkarikázott lila hagymával megszórtam.




2013. szeptember 21.

KAKAÓS MARCIPÁNOS KEKSZ ASZALT SÁRGABARACKKAL


Ezt hívják úgy, hogy meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt :) Tegnap megpillantottam Trollanyunál és már el is készítettem. ITT olvashatod az eredeti receptet. Picit kénytelen voltam variálni az összetevőkön, mert csak 20 dkg marcipánom volt itthon, csokicseppek pedig egyáltalán nem, de nagyon finom omlós sütiket sikerült így is készítenem.

Hozzávalók

30 dkg liszt
20 dkg marcipán (puha)
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál cukor
2 t.k. sütőpor
10 dkg vaj
2 tojás
1 dl joghurt
3 evőkanál aprított aszalt sárgabarack
1 db keserű mandula
8 dkg olvasztott fehér csokoládé

Marcipános keksz

Elkészítés

A lisztet, kakaót és sütőport elkevertem egy tálban.
A marcipánt, joghurtot, tojásokat, vajat és a cukrot egy késes aprítógépben összedolgoztam. Ez egy kicsit maszatolós, de pár perc alatt szépen elkeverednek. Ezek után a lisztes keveréket apránként hozzáadtam.
1 keserű mandulát belereszeltem, hogy fokozzam a marcipán ízét.
A sárgabarackokat késsel apróra vágtam és a masszához kevertem, de ezt már egy szilikon lapra kiborítva kézzel lazán beledolgoztam.
Nyugodtan lehet diót, mogyorót, mandulát a tésztához adni, nekem nem volt kedvem megtörögetni.
2 nagy gáztepsit sütőpapírral kibéleltem.
A masszából kis gombócokat formáztam a kezemmel és ezeket a tepsire pakoltam, majd egy pohár talpával lelapítottam őket.
170 fokra előmelegített sütőben 13 perc alatt készre sütöttem.
A tepsin hagytam kihűlni őket, majd olvasztottam fehér csokoládét és egy szilikon keverő segítségével rácsorgattam a sütikre.
Nekem 23 db. kekszem lett, de lehet kisebbekre formázni, mert alaposan megdagadnak sütés közben, akkor 30 db. simán kijön ebből a mennyiségből.

Marcipános keksz

Ez volt a 333. bejegyzésem a blogon :)

2013. szeptember 18.

KÉKSAJTTAL ÉS SONKÁVAL GRILLEZETT FÜGE BALZSAMECETKRÉMMEL TÁLALVA

Grillezett füge

Sajnos az idén nem kényeztetett el a természet a fügeáldással, de azért valamennyi akadt a konyhámban.
Ez egy nagyon egyszerű de annál  finomabb fogás. Készíthetjük reggelire vagy csak úgy,  mondjuk nekem ez volt az ebédem :)

Hozzávalók

Fejenként 2-3 db füge ( nem túlérett)
5-6 dkg kéksajt
Annyi szelet Feketeerdei füstölt sonka, ahány fügét készítünk
picike só
kevés durvára vágott tarka bors
epres balzsamecetkrém a tálaláshoz
pár szem szőlő a tálaláshoz
friss bazsalikom


Elkészítés

A fügéket metsszük be keresztben a tetejükön, de ne vágjuk végig.
1,5 centis kockára vágott kéksajtott ültessünk a füge belsejébe.
A vékony sonkát hajtsuk félbe hosszában és ezzel tekerjük körbe a fügék alját (ha kell, akkor fogvájóval tűzzük össze).
Sütőpapírral kibélelt tepsibe ültessük őket, mivel az érettebb fügék levet fognak ereszteni és a tepsihez ragadnának..
Kevés sóval és borssal hintsük meg, majd előmelegített 185 fokos alsó-felső grill pozícióban süssük 5-6 percet.
Tálaláshoz epres balzsamecetkrémmel öntsük nyakon, szórjuk meg friss bazsalikommal és friss szőlőszemekkel.
Jó étvágyat :)

Grillezett füge

2013. szeptember 15.

TEJFÖLÖS CSODABOGÁR SZŐLŐVEL ( Blogkóstoló 11.)

Tejfölös csodabogár

Egyik kedvenc játékom a Blogkóstoló, amelynek háziasszonya Dina a "tortakirálynő" a Dina világa című blog szerzője, számomra  ismeretlen blogot sorsolt a Vea receptgyűjteményét. Örültem, mert tanulmányozhattam és rengeteg finomságra bukkantam. Én egy egyszerű, de jópofa nevű sütit választottam, aminek az íze és állaga nem okozott csalódást, de menet közben a színes tortadara nagy része köddé vált benne. Veának nagyon szépen bepettyezte a tésztát. Ennek ellenére jó választás volt és köszönöm a receptet.
Én kicsit változtattam, kevesebb cukorral, viszont háromféle szőlővel és citromosan sütöttem meg. A darából is kevesebb került bele, mert csak egy zacsival vettem - lehet, hogy ez volt a baj.

Az eredeti receptet ITT olvashatjátok.

Tejfölös csodabogár

Hozzávalók

20 dkg liszt
20 dkg cukor (nyírfa)
2 egész tojás
1 cs. sütőpor
1 tejföl (375 gramm)
3 dkg tortadara
1 citrom reszelt héja
1 marék különböző szőlő



Elkészítés

A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd a tejföllel is. Reszeljük bele a citrom héját.
A lisztet keverjük el a sütőporral, majd adjuk a tojásos keverékhez.
Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. ( én hőlégkeveréssel sütöttem, ezért pár perc után levettem 165 fokra, mert úgy láttam, hogy nagyon sül.)
A tortadarát a legvégén keverjük csak a tésztába és szórjuk meg félbevágott szőlővel.
40 perc alatt  süssük készre.
Vaníliás porcukorral és színes tortadarával megszórva és friss szőlővel kínáljuk.
Már langyosan szépen lehet szeletelni.



Tejfölös csodabogár

FŐTT - SÜLT CSIRKECOMBOK KÉKSAJTOS RUKKOLA SALÁTÁVAL

Főtt-sült csirkecombok

Én simán leélném az életemet csirkecombok nélkül, de a család imádja, így kénytelen vagyok készíteni, igaz elég ritkán. Gondolkoztam egy általam is szerethető verzión és bejött. Nagyon puha, szaftos volt belül, kívül pedig ropogós és a fűszerezésben sem volt hiány - még nekem is ízlett :)
Közel sem olyan bonyolult, mint ahogy a hosszúra sikeredett összetevők listája sugallná :).


Hozzávalók

Fejenként 2-3 alsó comb
Fejenként 1 hatalmas burgonya

1-2 evőkanál csiliszósz
1 k.k szárított oregánó

2 evőkanál olaj a sütéshez


Főzőlé

2 tyúkhúsleves kockából leves
4 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál szójaszósz
pár szem bors
1 k.k szárított gyömbér

Saláta

2 marék rukkola
pár szem paradicsom
1/2 kígyóuborka
2 evőkanálnyi aprított snidling
10 dkg márványsajt

Öntet

1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál balzsamecet
1/2 dl extra szűz olíva
1/2 lila sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
5-6 levél friss oregánó
csipet só
bors
1/ k.k. szárított csili



Elkészítés

Egy fazékba engedjünk vizet, tegyük bele a csirkecombokat és a főzőlénél leírtakat. Fél óra alatt főzzük jó puhára a húsokat.
A sóval vigyázat, mert a kockák és a szójaszósz is sósak, de ha úgy érezzük, hogy elkél még némi só, akkor pótoljuk.
Hagyjuk a lében langyosra hűlni őket.
Egy szűrő segítségével szedjük papírtörlőre a langyos combokat és szárítgassuk meg.
Közben a burgonyákat vágjuk gerezdekre és azokat is főzzük elő az alaplében, de nem teljesen puhára, hiszen ropogósra fogjuk még sütni őket.
A krumplit is szedjük papírtörlőre és itassuk fel róla a nedvességet.
Egy  tapadásmentes serpenyőben hevítsünk kevéske olajat.
A combokat kenegessük meg kevés csiliszósszal, szórjunk rá oregánót és süssük ropogósra a forró serpenyőben. 2-3 perc elég oldalanként, mert a csiliszósz hamar megkaramellizálódik rajta.
Majd a megszárított burgonyagerezdeket szórjuk meg durva szemű sóval, kevés oregánóval és azokat is süssük át aranysárgára a serpenyőben.
A rukkolát, a felcsíkozott uborkát és a felkockázott paradicsomokat tegyük egy tálba, rá a snidlinget.
Egy kis tálkában keverjük el alaposan az öntet hozzávalóit. A hagymát vágjuk a lehető legapróbbra, a fokhagymát reszeljük.
Ezzel az öntettel  öntsük nyakon az előkészített salátát, de csak közvetlenül a tálalás előtt!
Halmozzuk a tányérra, morzsoljunk rá márványsajtot és helyezzük a tetejére a combokat, nyugodtan facsarhatunk rá egy kis friss citrom vagy lime levét.

Főtt-sült csirkecombok


 , 

2013. szeptember 12.

FEHÉR CSOKOLÁDÉS KÓKUSZOS PILLETORTA RENGETEG SZEDERREL (lisztmentes)

Fehér csokoládés, kókuszos pilletorta szederrel

Amikor elkészítettem a csokoládés pilletortát málnával, már akkor szöget ütött a fejemben a fehér változata, de még nem tudtam hogyan fogom elkövetni.
A rengeteg szeder viszont segített helyére tenni a dolgokat.
Nos álmaimban hófehér volt a torta és tetején ez a csodás színű szeder, de ügye ez képtelenség, mert a fehér csokoládé is sárgás vajszínű, de szerintem így is gyönyörű.
Nekem már az is csoda volt, hogy összeállt és tényleg torta lett belőle. Az már csak hab a tortán, hogy isteni íze lett, ami  igazából annak köszönhető, hogy a fehér csokoládés kókusz gyönyörűen megkaramellizálódott az oldalán és a tetején is.

Hozzávalók

20 dkg fehér csokoládé
17 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 evőkanál sűrített tej
2,5 evőkanál darált kókuszreszelék
4 egész tojás
1.3 dl habtejszín

3 marék szeder
1/2 lime leve
2 evőkanál cukor
1 t.k. keményítő

Fehér csokoládés kókuszos pilletorta szederrel

Elkészítés

Tegyük egy tálba a vajat, cukrot, és a csokoládét majd vízgőz felett olvasszuk meg.
A Lidl vagy Aldi által forgalmazott fehér csokoládék biztos, hogy jók, a Boci nem alkalmas.
A kókuszreszeléket daráljuk meg egy kávédarálóban.  
A tojásokat verjük elektromos habverővel fehéredésig.
Ha felolvadt a csokoládé, akkor vegyük le a tálat és keverjük bele a ledarált kókuszt is és a sűrített tejet is.
Egy 18 centis tortaformát béleljünk ki sütőpapírral alul és oldalt is. ( én be szoktam kenni olajjal a formát és úgy könnyen rátapad)
Én 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, majd 10 perc után levettem 165 fokra a hőmérsékletet és 40 perc alatt készre sütöttem ( tűpróba).
Érdemes egy kis tepsit alátenni, mert nagyon híg a tészta és nekem szivárgott egy kicsit.
1 marék szedret tegyünk lábasba, adjuk hozzá az 1-2 evőkanál cukrot, 1/2 lime vagy citrom levét, picike vizet és forraljuk össze. Amikor megpuhult a szeder 1 kiskanál keményítővel sűrítsük be, majd egy szűrőn passzírozzuk át.
Az elkészült tortát hűtsük ki és ezután vegyük csak ki a formából. A tetejét kenjük meg a szederkrémmel, majd pakoljuk tele friss szederrel.
Kevés darált kókuszt keverjünk el porcukorral és ezzel szórjuk meg a tortát.
Alaposan lehűtve a maradék szósszal tálalva fogyasszuk.

Nem tettem bele lisztet és imádkoztam, hogy sikerüljön. Aki fél így elkészíteni az adjon hozzá 1-2 evőkanál keményítővel elkevert lisztet. Majd kipróbálom úgy is.

Fehér csokoládés kókuszos pilletorta szederrel


2013. szeptember 11.

GARNÉLÁS FEKETE TAGLIATELLE

Garnélás fekete tagliatelle

Lányommal az egyik nagy kedvencünk. Általában tintahallal készítem, néha kagylóval, de most garnéla került rá. Egy hibát elkövettem, hogy nem tisztítottam meg a rákokat a páncéljuktól és ezt neheztelte a gyerek, de úgy voltam vele, hogy dolgozzon meg ő is egy kicsit a finom falatokért és különben is így sokkal mutatósabb. A vége az lett, hogy így is én pucoltam meg az összeset :) Ettől eltekintve szerintem ez a világ legfinomabb tésztája.
A másik hatalmas előnye, hogy 10 perc alatt elkészül.

Hozzávalók (2 adag)

fél csomag (25 dkg) fekete tagliatelle
25 dkg garnéla
2 gerezd fokhagyma
1 citrom
1 csokor petrezselyem
3 evőkanál extra szűz olíva
2 evőkanál vaj
1 öntet fehérbor
1 k.k. durvára vágott tarka bors
1/2 k.k. csili
1 marék koktélparadicsom
pici só

Garnélás fekete tagliatelle

Elkészítés

Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát, de ne  nagyon puhára.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívát a vajjal és pár perc alatt süssük benne rózsaszínre a garnélákat. Közben reszeljük rá a fokhagymát és adjuk hozzá a csilit.
Öntsük fel kevés fehérborral.
A petrezselymet vágjuk apróra a paradicsomokat félbe.
A tésztát szűrjük le és adjuk a rákhoz. Ekkor szórjuk rá a petrezselymet és a felezett paradicsomokat, majd borsozzuk és sózzuk meg, ha szükséges.
Kétszer- háromszor forgassuk össze a serpenyőben és azonnal tálaljuk. Citrommal meglocsolva fogyasszuk.


Garnélás fekete tagliatelle


2013. szeptember 10.

PALÓCLEVES BOGRÁCSBAN KÉSZÍTVE

Palócleves


Nekem nem a nagy kedvencem ez a leves, de közkívánatra ez került a bográcsba.
Hatalmas adag leves készült, én csak azt láttam, hogy szorgosan járkál mindenki a bográcshoz és igen hamar kiürült.
Bárány nem volt kéznél, így sertéslapocka képviselte a húst, de ez senkit sem zavart.
Most leírom, nálam hogyan készült.
Sajnos már majdnem beesteledett, mire a fotóalanynak szánt adag fotózásához kezdtem, ezért elég satnya minőségben készültek el a képek, de ezt nézzétek el nekem, a leves viszont finom volt. 
(A hozzávalók 10 főre bőségesek.)


Hozzávalók

10 dkg kolozsvári szalonna
1,5 kg sertéslapocka
1 kg zöldbab
3 sárgarépa
2 fehérrépa
4 nagy vöröshagyma
1 kg krumpli
2 paradicsom
2 paprika
4 dl tejföl
1,5 evőkanál liszt
1 evőkanál pirospaprika
kömény
1 k.k erős paprika
bors
1 csokor petrezselyem
víz


Elkészítés

A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára pirítjuk.
Amikor kiengedte a zsírt rárakjuk a felaprított hagymát.
Amikor üveges a hagyma jöhet a 1,5.-2 centis kockákra vágott hús, amit megszórunk a köménnyel, a felkockázott paprika és paradicsom is mehet bele, és fehéredésig pirítjuk a húst.
 Felöntjük 2 liter vízzel és jöhetnek a fűszerek is. 
Amikor puhulni kezd a  lapocka belezúdítjuk a  szintén felkockázott zöldségeket, bőséges vízzel felöntjük és készre főzzük.
(a burgonyát kicsit később adtam a leveshez, mert újkrumplim volt és nem akartam, hogy szétessen)
A lisztet simára keverjük a liszttel és hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. 10 percig összeforraljuk. 
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel és citromot kínálunk mellé.
Én még szerettem volna csipetkét főzni bele, de nagyon kicsúsztam az időből  :(

Palócleves


2013. szeptember 9.

BARACK CSATNI



Rém egyszerű és nagyon finom. Isteni kiegészítője lehet mondjuk egy sertésszűznek. Nektarinból készítettem, mert annak keményebb a húsa, így volt mit harapni a végére, szerintem így darabosan az igazi.

Hozzávalók

6 nektarin
3 evőkanál nádcukor
1 lime leve
1 dl balzsamecet
1 t.k. szárított gyömbér
1 t.k. durvára vágott tarka bors
1 csilipaprika
1 t.k. szárított csili
1 t.k Cayenne bors
3-4 szegfűszeg
2 ág friss rozmaring


Elkészítés

A barackokat vágjuk apró kockákra ( fél centi) és dobáljuk egy lábasba. Szórjuk rá a cukrot, öntsük rá a balzsamecetet és a lime levét, adjuk hozzá a fűszereket és forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és főzzük lassú tűzön, addig, amíg szépen besűrűsödik a leve, ez olyan 10 perc. Ekkor érdemes megkóstolni, mert lehet, hogy kíván még egy kis lime levet.
Csavaros üvegekben a hűtőben sokáig eláll.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat