Káposztás bárányleves |
Előző bejegyzésben szerepelt egy nagyon finom rozmaringos báránysült. Ami isteni volt, de kifogott rajtunk, mert hatalmas adag készült belőle. Nekem pedig van egy borzasztó rossz szokásom, hogy semmi húst nem eszek meg ami egyszer megsült, majd kihűlt, főleg újra melegítve. Az egész környezetemet megbotránkoztatom ezzel, de egyszerűen olyan mellékízt érzek amit nem kívánok senkinek.
Pocsékolni nem szeretek, a húsdarab pedig a hűtőben figyelt egy vödör savanyú káposzta társaságában, így egyértelmű volt, hogy káposztalevesként fogja befejezni a pályafutását.
Sokáig főztem, rendesen fűszereztem és még én is jóízűen tudtam lakmározni belőle.
Természetesen friss húsból is ugyanígy elkészíthető, sőt talán még finomabb is, csak akkor a hús lepirításával kezdjük.
Hozzávalók
50 dkg savanyú káposzta
30-40 dkg báránycomb
1 paradicsom
1 kisebb doboz tejföl
1 evőkanál liszt ( elhagyható)
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
kevés zellerzöld
1 ág friss rozmaring
1 evőkanál pirospaprika
2 t.k só
2 t.k só
1,5 t.k. kömény
1/2 t.k. csilipehely
1 t.k. majoránna
pici zsiradék
k.k. bors
k.k. bors
2 l. víz
1 t.k cukor v. édesítő
1 t.k cukor v. édesítő
Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
Kevés zsiradékon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a köményt és a babérleveleket.
A káposztát beáztatjuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd az üveges hagymára tesszük és együtt pirítjuk.
4-5 perc elteltével hozzátesszük a 2 centis kockákra vágott húst, befűszerezzük ( a paradicsomot és zeller-zöldet tegyük egészben hozzá, tálalás előtt majd kivehető) és felöntjük annyi vízzel, ami bőségesen ellepi.
Legalább fél órát forraljuk, ha kell pótoljuk az elpárolgott vizet.
Pici cukrot vagy édesítőt adjunk hozzá, hogy a savanyúságát ellensúlyozzuk.
A tejfölt elkeverjük a liszttel ( persze a liszt kihagyható), majd hőkiegyenlítünk és behabarjuk vele a levest.
Még 5 percet forraljuk, megkóstoljuk, ha kell még sózzuk.
Tejföllel, friss petrezselyemmel és puha kenyérrel tálaljuk.
A tárkony is remekül illik hozzá, aki szereti a rozmaringot cserélje le rá.
A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
Kevés zsiradékon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a köményt és a babérleveleket.
A káposztát beáztatjuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd az üveges hagymára tesszük és együtt pirítjuk.
4-5 perc elteltével hozzátesszük a 2 centis kockákra vágott húst, befűszerezzük ( a paradicsomot és zeller-zöldet tegyük egészben hozzá, tálalás előtt majd kivehető) és felöntjük annyi vízzel, ami bőségesen ellepi.
Legalább fél órát forraljuk, ha kell pótoljuk az elpárolgott vizet.
Pici cukrot vagy édesítőt adjunk hozzá, hogy a savanyúságát ellensúlyozzuk.
A tejfölt elkeverjük a liszttel ( persze a liszt kihagyható), majd hőkiegyenlítünk és behabarjuk vele a levest.
Még 5 percet forraljuk, megkóstoljuk, ha kell még sózzuk.
Tejföllel, friss petrezselyemmel és puha kenyérrel tálaljuk.
A tárkony is remekül illik hozzá, aki szereti a rozmaringot cserélje le rá.
Káposztás bárányleves |
Hú ez mennyei lehet, nekem a korhely leves is az egyik kedvencem:) Nálam hétvégén készült bárány raguleves, a sütőben főtt órákig, rég ettem olyan jót.
VálaszTörlésAzt elhiszem, hogy a sütőben sült leves mennyei volt. Sajnos ez ilyen gyorsan elkészített leves volt, de azért szerettük. Cserélhetnénk egy adagot :)
TörlésMicsoda remek újrahasznosítása a sült husinak, nagyon finom levest főztél! :)
VálaszTörlésTényleg jó ötletnek bizonyult, nagyon imádta mindenki :)
Törlés