2013. szeptember 6.

BANÁNOS KÓKUSZOS TEJES PITE GYÜMÖLCSÖZÖNNEL BORÍTVA


Van már egy banános tejes pite a blogon, ami nagyon ízlett mindenkinek, de ez egy kicsit más és szerintem veri az előbb említett verziót.
Én tényleg gyümölcsőrületben szenvedek az idén :)
Sínylődött itthon 4 banán, 1 kókuszdió, pár szilva és maradék szederlekvár, aztán megszületett az agyamban ez a süti, amit gyorsan meg is valósítottam. Nagyon jó ötletnek bizonyult, mert mindenki imádta.

Hozzávalók

1,1 liter tej
2 dl gríz + 1 evőkanál
12 dkg vaj
3 egész tojás
4 evőkanál cukor + 1 evőkanál
4 érett banán
1 kókuszdió
6 szem szilva
4 evőkanál szederlekvár
1 lime leve
1/2 dl víz
picike fahéj
pár szem szőlő, szilva  és kókusz a díszítéshez



Elkészítés

A kókuszdiót reszeljük le, ha nincs otthon, akkor kókuszreszeléket használjunk egy marékkal
A tejet és a vajat tegyük egy fazékba és melegítsük össze. Amikor a vaj elolvadt, öntsük bele a kókuszt,a grízt és a cukrot.Kevergessük ameddig besűrűsödik.
A banánokat egy villával pépesítsük. Nagyon érett banánokat használjunk, mert azok ízesebbek, ha nem elég érett a banán, akkor több cukrot kell hozzáadni.
A tojásokat verjük habosra.
Amikor a tej kezd sűrűsödni vegyük le a tűzről és alaposan keverjük el benne a banánt, majd a tojásokat.
Én adtam még 1 kiskanál kókuszaromát hozzá, mert a friss kókusznak nem olyan intenzív az íze.
Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. Tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy kis lábasba kockázzuk bele a szilvát. Adjunk hozzá cukrot, fahéjat és egy lime levét. Lassú tűzön 1-2 percig kevergessük, majd öntsünk rá kevés vizet és kanalazzunk hozzá 4 evőkanál sűrű szederlekvárt. Melegítsük össze, ha nagyon sűrű lenne, akkor még hígítsuk vízzel. A legvégén tegyünk hozzá 1 evőkanál grízt, keverjük meg és vegyük le a tűzről. Lehet ebből a lekváros rétegből nagyobb adagot is készíteni, nekem 3-4 milliméteres lett a sütés végére, de látványosabb, ha vastagabb, akkor duplázzuk meg a mennyiségeket.
Ez idő alatt már megbőrösödött annyira a massza a tepsiben, hogy nyugodtan rákenhetjük ezt a réteget is. Egyenletesen simítsuk el a tetejét és tegyük a meleg sütőbe.
40 perc alatt gyönyörűen megsül.
A sütit hagyjuk langyosra hűlni és csak akkor vegyük ki a tepsiből. A kihűlt pitét gyönyörűen lehet szeletelni.
Gyümölcsökkel díszítsük.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat