2013. szeptember 10.

PALÓCLEVES BOGRÁCSBAN KÉSZÍTVE

Palócleves


Nekem nem a nagy kedvencem ez a leves, de közkívánatra ez került a bográcsba.
Hatalmas adag leves készült, én csak azt láttam, hogy szorgosan járkál mindenki a bográcshoz és igen hamar kiürült.
Bárány nem volt kéznél, így sertéslapocka képviselte a húst, de ez senkit sem zavart.
Most leírom, nálam hogyan készült.
Sajnos már majdnem beesteledett, mire a fotóalanynak szánt adag fotózásához kezdtem, ezért elég satnya minőségben készültek el a képek, de ezt nézzétek el nekem, a leves viszont finom volt. 
(A hozzávalók 10 főre bőségesek.)


Hozzávalók

10 dkg kolozsvári szalonna
1,5 kg sertéslapocka
1 kg zöldbab
3 sárgarépa
2 fehérrépa
4 nagy vöröshagyma
1 kg krumpli
2 paradicsom
2 paprika
4 dl tejföl
1,5 evőkanál liszt
1 evőkanál pirospaprika
kömény
1 k.k erős paprika
bors
1 csokor petrezselyem
víz


Elkészítés

A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára pirítjuk.
Amikor kiengedte a zsírt rárakjuk a felaprított hagymát.
Amikor üveges a hagyma jöhet a 1,5.-2 centis kockákra vágott hús, amit megszórunk a köménnyel, a felkockázott paprika és paradicsom is mehet bele, és fehéredésig pirítjuk a húst.
 Felöntjük 2 liter vízzel és jöhetnek a fűszerek is. 
Amikor puhulni kezd a  lapocka belezúdítjuk a  szintén felkockázott zöldségeket, bőséges vízzel felöntjük és készre főzzük.
(a burgonyát kicsit később adtam a leveshez, mert újkrumplim volt és nem akartam, hogy szétessen)
A lisztet simára keverjük a liszttel és hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. 10 percig összeforraljuk. 
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel és citromot kínálunk mellé.
Én még szerettem volna csipetkét főzni bele, de nagyon kicsúsztam az időből  :(

Palócleves


4 megjegyzés:

  1. Jó nagy adagot főztél, nagyon guszta lett, és bográcsban készítve biztosan még finomabb is! :) Nálunk egyébként nagy kedvenc, jöhet bármikor bármekkora mennyiségben! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kihasználtuk a szép időt hétvégén :) A bogrács sokat tud dobni az ételeken :)

      Törlés
  2. Nekem is nagy kedvencem:) Ebből nem is érdemes kis adagot főzni szerintem és bográcsban még sokkal finomabb lehet az íze. Szerencsések, akik ehettek belőle:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...