2012. december 4.

SAJTTAL TÖLTÖTT HÚSGOLYÓK FOKHAGYMÁS TEJBEN SÜLT SAJTOS BURGONYÁVAL SZILVA CSATNIVAL BOLONDÍTVA


Roppant egyszerű, teljesen hétköznapi alapanyagokból készült, de így együtt valami szenzációs volt! Boldogan burkolta mindenki és igen hamar elfogyott. Lányom kérte, hogy a lehető leghamarabb ismételjük. 
Írhatnám, hogy fasírt krumplival, de azért egy kis csavarral. 

Hozzávalók

60 dkg sertés marha darált vegyesen
25 dkg szikkadt kenyér
1 tojás
só, bors
piros paprika
majoránna
4+4 gerezd fokhagyma
sajtok kb. 25- 30 dkg (legjobb vegyesen)
prézli a forgatáshoz
60 dkg burgonya
2 dl tej
pici szerecsendió
olaj a sütéshez
szilva csatni


Elkészítés

Azért használom vegyesen a marhát és a sertést, mert így sokkal jobb az íze. A kenyeret beáztatjuk, kinyomkodjuk és egy tálba morzsoljuk. Hozzáadjuk a darált húst, beleütünk egy tojást, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, a fokhagymákat lereszeljük és alaposan összedolgozzuk. Nem vittem túlzásba a fűszerezést, mert a marha megadja az ízét, csak arra vigyázzunk, hogy ne legyen sótlan. A sajt felét 1 cm-s kockákra vágjuk. Pici húsmasszát a tenyerünkbe lapogatunk, a közepébe teszünk egy sajtdarabot és gombócot formázunk belőle. Gondosan dolgozzuk össze, mert a sajt könnyen kiszökik belőle! A gombócokat egyenként a morzsába forgatjuk és bő olajban rozsdabarnára sütjük. A morzsa ropogósra pirul, a sajt pedig szétfolyik a belsejében.
A burgonyát meghámozzuk és vékony szeletekre karikázzuk. Hőálló tálkába rakosgatjuk. Soronként sózzuk és meghintjük reszelt sajttal. A tejbe reszelünk fokhagymát, összekeverjük, adunk hozzá egy csipet szerecsendiót és leöntjük a burgonyát. Elég a felső réteg burgonyáig önteni, nem kell, hogy ellepje. A tetejét alaposan megpakoljuk reszelt sajttal és 180 fokos sütőben szép barnára pirítjuk. A tetején ropog a sajt, a krumpli belül puha, krémes lesz.
Mi szilva csatnival fogyasztottuk, és valami isteni volt együtt,  de aki nem szereti természetesen hagyja ki, önmagában is finom.
A szilva csatni receptje ITT olvasható!


12 megjegyzés:

  1. Ez tényleg remek étel! Engem a sajtos, tejjel leöntött sült krumpli "fogott meg", ezt biztos kipróbálom!
    Nem kell fólia a tál tetejére?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Marisz! Én nem fóliáztam, mivel a krumplit nagyon vékonyra karikáztam, talán a legegyszerűbb legyalulni. Amiért ennyire vékonyka, teljesen megpuhul. Mondjuk én hőlégkeveréses sütőben sütöttem. Ha nem vagy biztos benne, akkor az első 10-15 percben lefedheted, majd maximumon megpirítod.

    VálaszTörlés
  3. Lehet, hogy egszerű, de ettől a kis csavartol teljesn ünnepi lett. Karácsonykor is simán el tudnám képzelni, bár nekem csak gyömbéres almacsatnim van, nem tudom azzal milyen lenne.

    VálaszTörlés
  4. Tudod Trollanyu először én is almából akartam csinálni valamit mellé, csak eszembe ötlött a szilva csatnim. Szerintem biztos nagyon finom lehet hozzá a gyömbéres alma is. Én is simán el tudnám képzelni karácsonykor is, csak akkor kicsit szebben tálalva:)

    VálaszTörlés
  5. De guszta , nálunk is nagyon mennek a húsgolyók, szoktam fele marhából, fele sertésből is gyúrni. Nagyon fincsi lehet ez a szilva csatni!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Erika. Az az igazság, hogy ez a szilva csatni tényleg valami isteni lett, még én is elcsodálkoztam rajta:)

      Törlés
  6. Nagyon jól hangzik, nem is csodálom, hogy ismétlésre ítéltetett! :) Elfogadnám szívesen a képen látható adagot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebből is küldök neked Hanka:))) Igen ismételni kell, de nem szabad rajta semmit sem változtatnom. Még szerencse, hogy leírtam ide:))

      Törlés
  7. De jól hangzik!!! A krumpli nagy kedvencünk, de így még nem készült. No de hétvégén fog:-) Talán épp sajtos húsgolyóval...

    VálaszTörlés
  8. Örülök Gerdi,ha kipróbálod.Szerintem nem fogod megbánni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, elkészítettem:-) Nagyon-nagyon finom lett! Házi Erős Pistát tettem még pluszba a krumplira, és pulykafasírtot sütöttem hozzá. De husi nélkül is nagyon finom tud lenni. Ezután is fog készülni, gyors vacsinak is tökéletes. Köszönöm a receptet!

      Törlés
    2. Nagyon örülök Gerdi, hogy elkészítetted és még ízlett is:) Sőt még meg is osztottad velem:) Olyan egyszerű és finom, mi is imádjuk. Boldog vagyok, hogy tudtad használni a receptet!!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...