2012. december 17.

MÉZESKALÁCS HELYETT PEPPERKAKE


Pepperkake (mézeskalács helyett)

Elképesztő, hogy az évek folyamán mit küzdöttem a mézeskalács készítéssel. Kipróbáltam ezer módon, de mindig megkeményedett kivéve, ha nagyon vastagra csináltam. 1-2 hete készítettem, és akkor megfogadtam, hogy soha többé. 
Nem igazán szoktam más tollával ékeskedni, de most azt teszem:)  A napokban megláttam ezt a receptet trollanyu oldalán és úgy döntöttem, hogy adok még egy esélyt ennek a karácsonyi csemegének. Volt itthon minden hozzá, hát gyorsan össze is raktam a tésztát. Milyen jól tettem! Isteni ez a recept. Nagyon lágy, könnyen formázható a tészta. Hidegen és melegen is omlós marad a süti. Az íze tökéletes, teljesen lenyűgözött. Egy életre elmentettem ezt a receptet. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Nem kell bele tojás sem, és ugyanúgy lehet díszíteni, mint a hagyományos mézeskalácsot és még finom is!   
Ezeket nagyon vékonyra kéne sütni, de én picikét vastagabbra hagytam, hogy a mi mézeskalácsunk illúziója meglegyen.
Nekem nem igazán volt időm és türelmem díszítgetni, de így natúron is szépek szerintem.

Hozzávalók

25 dkg vaj
12,5 dkg cukorszirup (+ méz)
1,5 dl tejszín
20 dkg cukor
50 dkg liszt
2 tk szódabikarbóna
1/2 tk őrölt bors 
2 tk fahéj
1/2 tk gyömbér
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 tojássárgája a lekenéshez.


Elkészítés


Először is én készítettem egy cukorszirupot. 1 csésze cukrot 1 csésze vízzel, addig főztem, amíg  picit sűrűsödni kezdett, ez kb. 10-15 perc.  Az üzletekben lehet kapni készen, de nekem most nem volt itthon. Én annyit változtattam a dolgon, hogy a cukorszirup 1/3-át mézzel helyettesítettem.
Egy edénybe tegyük a szirupot, vajat, tejszínt és a cukrot. Addig melegítsük, amíg a vaj és a cukor teljesen felolvad. A lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket vegyítsük össze és adjuk hozzá a vajas főzetet. Alaposan dolgozzuk össze a  mixerrel, majd takargassuk be és a hűtőben pihentessük egy napot. 
Másnap hagyjuk szobahőmérsékleten 1 órát, majd gyúrjuk össze és nyújtsuk ki, kevés liszt segítségével.
3-4 mm vastagság a megfelelő. Szaggassuk kedvünk szerint.
175 fokos sütőben 10 perc alatt elkészülnek. 
Én kísérleteztem picikét. Néhány tetejét lekentem tojássárgájával, néhányat nem.  Mind a két megoldás szép végeredményt hoz. A tojással lekenteket cukorgyöngyökkel díszítettem sütés előtt.
Természetesen akinek van kedve és türelme nyugodtan írókázza. 
Próbáljátok ki bátran, igazán szenzációs recept!
Köszönöm szépen trollanyu:)



Megpróbáltam az írókázást, de ezt a lehetőséget meghagyom a hozzáértőknek:)

Pepperkake
Szép dobozokba téve tökéletes ajándékok lehetnek.
Rengeteg lesz ebből a mennyiségből.

10 megjegyzés:

  1. Milyen csodás formák, gyönyörűek lettek! Hiába, Trollanyu nagyon ért hozzá, és most már Te is! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Igen trollanyu nagyon érti:) Én pedig a szép formákkal kompenzálom a díszítés hiányát:) Köszi Zsuzsa!

    VálaszTörlés
  3. Szépek bizony, így, natúran is!

    VálaszTörlés
  4. De örülök, hogy kipróbáltad:) Annyira szépek lettek,tökéletesesk ajándéknak is. Tényleg nagy ez a mennyiség, amúgy én sem szoktam írókázni:) Magamnak én is vastagabbra szoktam nyújtani, én úgy szeretem:) Köszönöm a kedves szavakat is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu nagyon szépen köszönöm neked ezt a remek receptet! Én is nagyon örülök, hogy kipróbáltam, sőt megtartom. Hihetetlen jó állagú sütikék lettek belőle, nagyon ízlik mindenkinek:)

      Törlés
  5. Nagyon szépek lettek, lehet, hogy így még jobban is tetszenek, mint írókázva! :) Még csak most készülök mézeseket sütni, erősen gondolkodom, hogy kipróbálom ezt a receptet, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Hankka:)Szerintem próbáld ki ezt a receptet biztos, hogy nem fogod megbánni. Trollanyut egy életre a szívembe zártam ezért a receptért:)))

    VálaszTörlés
  7. Imádom a mézeskalácsot, ezt is ki fogom próbálni. Megéri megosztanod ezen az oldalon is, tuti sokaknak tetszene

    VálaszTörlés
  8. Kedves Orsi! Biztos megérné, de a lájkolós versenyeket nagyon nem szeretem:(

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...