Pepperkake (mézeskalács helyett) |
Elképesztő, hogy az évek folyamán mit küzdöttem a mézeskalács készítéssel. Kipróbáltam ezer módon, de mindig megkeményedett kivéve, ha nagyon vastagra csináltam. 1-2 hete készítettem, és akkor megfogadtam, hogy soha többé.
Nem igazán szoktam más tollával ékeskedni, de most azt teszem:) A napokban megláttam ezt a receptet trollanyu oldalán és úgy döntöttem, hogy adok még egy esélyt ennek a karácsonyi csemegének. Volt itthon minden hozzá, hát gyorsan össze is raktam a tésztát. Milyen jól tettem! Isteni ez a recept. Nagyon lágy, könnyen formázható a tészta. Hidegen és melegen is omlós marad a süti. Az íze tökéletes, teljesen lenyűgözött. Egy életre elmentettem ezt a receptet. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Nem kell bele tojás sem, és ugyanúgy lehet díszíteni, mint a hagyományos mézeskalácsot és még finom is!
Ezeket nagyon vékonyra kéne sütni, de én picikét vastagabbra hagytam, hogy a mi mézeskalácsunk illúziója meglegyen.
Nekem nem igazán volt időm és türelmem díszítgetni, de így natúron is szépek szerintem.
Hozzávalók
25 dkg vaj
12,5 dkg cukorszirup (+ méz)
1,5 dl tejszín
20 dkg cukor
50 dkg liszt
2 tk szódabikarbóna
1/2 tk őrölt bors
2 tk fahéj
1/2 tk gyömbér
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1 tojássárgája a lekenéshez.
Elkészítés
Először is én készítettem egy cukorszirupot. 1 csésze cukrot 1 csésze vízzel, addig főztem, amíg picit sűrűsödni kezdett, ez kb. 10-15 perc. Az üzletekben lehet kapni készen, de nekem most nem volt itthon. Én annyit változtattam a dolgon, hogy a cukorszirup 1/3-át mézzel helyettesítettem.
Egy edénybe tegyük a szirupot, vajat, tejszínt és a cukrot. Addig melegítsük, amíg a vaj és a cukor teljesen felolvad. A lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket vegyítsük össze és adjuk hozzá a vajas főzetet. Alaposan dolgozzuk össze a mixerrel, majd takargassuk be és a hűtőben pihentessük egy napot.
Másnap hagyjuk szobahőmérsékleten 1 órát, majd gyúrjuk össze és nyújtsuk ki, kevés liszt segítségével.
3-4 mm vastagság a megfelelő. Szaggassuk kedvünk szerint.
175 fokos sütőben 10 perc alatt elkészülnek.
Én kísérleteztem picikét. Néhány tetejét lekentem tojássárgájával, néhányat nem. Mind a két megoldás szép végeredményt hoz. A tojással lekenteket cukorgyöngyökkel díszítettem sütés előtt.
Természetesen akinek van kedve és türelme nyugodtan írókázza.
Próbáljátok ki bátran, igazán szenzációs recept!
Köszönöm szépen trollanyu:)
Megpróbáltam az írókázást, de ezt a lehetőséget meghagyom a hozzáértőknek:)
Rengeteg lesz ebből a mennyiségből.
Milyen csodás formák, gyönyörűek lettek! Hiába, Trollanyu nagyon ért hozzá, és most már Te is! ;-)
VálaszTörlésIgen trollanyu nagyon érti:) Én pedig a szép formákkal kompenzálom a díszítés hiányát:) Köszi Zsuzsa!
VálaszTörlésSzépek bizony, így, natúran is!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Gerdi:)
TörlésDe örülök, hogy kipróbáltad:) Annyira szépek lettek,tökéletesesk ajándéknak is. Tényleg nagy ez a mennyiség, amúgy én sem szoktam írókázni:) Magamnak én is vastagabbra szoktam nyújtani, én úgy szeretem:) Köszönöm a kedves szavakat is:)
VálaszTörlésTrollanyu nagyon szépen köszönöm neked ezt a remek receptet! Én is nagyon örülök, hogy kipróbáltam, sőt megtartom. Hihetetlen jó állagú sütikék lettek belőle, nagyon ízlik mindenkinek:)
TörlésNagyon szépek lettek, lehet, hogy így még jobban is tetszenek, mint írókázva! :) Még csak most készülök mézeseket sütni, erősen gondolkodom, hogy kipróbálom ezt a receptet, nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka:)Szerintem próbáld ki ezt a receptet biztos, hogy nem fogod megbánni. Trollanyut egy életre a szívembe zártam ezért a receptért:)))
VálaszTörlésImádom a mézeskalácsot, ezt is ki fogom próbálni. Megéri megosztanod ezen az oldalon is, tuti sokaknak tetszene
VálaszTörlésKedves Orsi! Biztos megérné, de a lájkolós versenyeket nagyon nem szeretem:(
VálaszTörlés