2012. december 1.

DIÓS BEJGLI


December havába léptünk, ezért a karácsony pillanatok alatt itt lesz. Ideje a menüket végig gondolnunk. Nálam a bejgli nagyüzemben készül, mert a családban én készítem mindenkinek és az ismerőseim is rendelik. Aki nem rendel, az sem ússza meg, mert ajándékba kap:) Tavaly 58 rúd készült kis konyhámban.  Idáig csak a gesztenyés került fel a blogra, most megérkezett a diós is. Tegnap begyúrtam a tésztát, hogy gyakoroljak egy kicsit a sorozatgyártás előtt:)
Leírom a hozzávalókat, de a tészta receptje és elkészítése fázisfotókkal megtalálható itt. Ezért most nem írom le nagy részletességgel.

Hozzávalók

Tészta
4 rúd

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
0,5 dl rum
25 dkg margarin
3 tojássárgája
8 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás a lekenéshez

Töltelék

40 dkg dió
4-5 evőkanál baracklekvár
15 dkg cukor
2 narancs reszelt héja
0,5 dl rum
1 kk fahéj
1 dl tej

Elkészítés


A tésztát elkészítjük a csokoládés gesztenyés bejglinél leírtak szerint. Azért szeretem ezt a tésztát, mert előző nap elkészíthető, kiteszem a hidegre és 12 vagy 24 óra múlva csak megtöltöm és gyorsan elkészül. A tölteléket is előre megcsinálom.
A tölteléket úgy készítem, hogy a diót aprítógépbe teszem a cukorral és narancshéjjal. Összezúzom, de nem annyira, mint a darálóban. Szeretem, ha kicsit rusztikusabb az állaga. Tálba öntöm, hozzáadom a lekvárt, a rumot. Szoktam beletenni reszelt étcsokoládét és kandírozott narancshéjat is, de ez a kettő most kimaradt, de így is nagyon finom lett. Természetesen cukorból lehet többet tenni hozzá annak, aki édesebben szereti.  A tejet felforralom és a diós töltelékre öntöm. Alaposan összekeverem és hűvösre teszem felhasználásig.
Ez a mennyiség 4 emberes rúdra vonatkozik. Amikor csak jelképes ajándéknak készítem, akkor 6 kisebb rudat formázok ebből a mennyiségből. Azok karcsúbbak és csinosabbak. Mi itthoni fogyasztásra a ducikat szeretjük.
A megtöltött, feltekert bejgliket tojással lekenem kétszer kb. 10-15 perc különbséggel, így lesznek márványosak. A második kenés után szurkálni kell villával, hogy ne repedjen meg!

Mákos bejgli recept itt!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...