2012. december 14.

FEKETE SPAGETTI RÁKKAL ÉS TINTAHALLAL (SPAGHETTI NERI)


Az egyik legkedvencebb ételemet osztom meg veletek. Túl gyakran nem kerül az asztalunkra, de azért évente egyszer kétszer elkészítem. Gyors, finom, egyszerűen tökéletes. Próbáltam már tejszínnel, kagylóval, vegyes herkentyűvel, de végül  a legegyszerűbb megoldás vált be nálunk.  
A spagettit a tintahal tintájával színezik feketére, ezért a legtökéletesebb hozzávalója szerintem a tintahal. 
Egyetlen egy titka van a herkentyűk elkészítésének, hogy nem szabad túlsütni őket!


Hozzávalók
4 adag

1 csomag fekete spagetti
0,5 kg fekete tigrisrák
1 szép nagy tintahal (friss)
1 csomag petrezselyem
5 gerezd fokhagyma
extra szűz olívaolaj
0,5 dl száraz fehérbor
1 citrom leve
pici csili
só, bors


Elkészítés

Lobogó, sós vízben főzzük ki a spagettit. 
A tintahalat jobb, ha frissen vesszük. Kihúzzuk a porcot középről, majd 1 cm-es karikákra vágjuk. Egy serpenyőbe öntünk olívát és felforrósítjuk. A karikákat 2-3 perc alatt átpirítjuk benne. Nem szabad túlsütni, mert rágós lesz! A rák fagyasztott volt, ezért külön készítettem.  Egy másik serpenyőben 5 gerezd szétzúzott fokhagymát  kevés olíván megfuttatunk. Rászedjük a rákokat és a petrezselyem felét. Nagy lángon rózsaszínre pirítjuk a rákokat, és meglocsoljuk a citrom levével. Amikor megpirultak, hozzáadjuk a petrus másik felét, a kész tintahalat, a bort.  Sózzuk, borsozzuk, adunk még pici szárított csilit hozzá. A kifőtt spagettit rászedjük, tűz felett összeforgatjuk, meglocsoljuk  még extra szűz olívával és már tálalhatjuk is. Kínáljunk mellé citromot. 

Én minden nap tudnám enni:)
Ezt az isteni eledelt sem kell dekorálni. Ez úgy gyönyörűséges, ahogy van!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat