2015. szeptember 25.

SZILVÁS GOMBÓC

szilvás gombóc

Hiányzott még a blogról ez az egyszerű, de nagyszerű szilvás gombóc recept.
Szerintem ez is egy olyan étel, amit szinte mindenki szeret és el is tud készíteni és mindenki esküszik a saját receptjére, vagy a másik véglet, amikor betonkeménységű gombócok garmada után feladja a küzdést.
Nos, kérem szépen a titok az apró részletekben rejlik. Nem árt, ha az ember azbeszt kezekkel rendelkezik, hogy gyorsan tudjon dolgozni a tűzforró krumplival. Amennyiben rendelkezünk ilyen kezekkel, máris nyitva áll előttünk a siker kapuja.

Hozzávalók

1-1,2 kg burgonya
30 dkg liszt (+, - kevés)
2 t.k. só
5-6 dkg vaj
12 szem szilva (nálam hatalmas ringló) 
12 t.k. cukor
fahéj

enyhén sós víz a kifőzéshez

15 dkg zsemlemorzsa
olaj (amennyit felvesz)
10 dkg cukrozott darált dió
1 k.k. fahéj

porcukor a szóráshoz


A recept elkészítése

Nálam most hatalmas gombócok készültek, mert extra méretű ringló került a belsejébe. Amennyiben rendes szilvából készül, jóval több gombócot kapunk a végén.
A szilvákat magozzuk ki.
Minden szilva közepébe tegyünk egy csapott t.k. cukrot és fahéjat.
A burgonyát héjastól főzzük meg jó puhára.
Tisztítsuk meg, tegyük egy tálba és törjük pépesre.
Adjunk hozzá pici sót, olvasztott vajat és a lisztet.
Borítsuk deszkára és gyors mozdulatokkal, óvatosan gyúrjuk össze a még forró krumplival. 
A liszt mennyisége változó a krumplitól függ, de nem szabad sokat hozzáadni.
A deszkát lisztezzük be és terítsük el rajta a tésztát. Kézzel elég kilapogatni, mert annyira puha.
A szilva méretétől függően kockázzuk fel. 6-8-10 centis kockákra. Nálam most a 10 centis működött.
Vegyük a tenyerünkbe a kis tésztákat, a közepébe tegyünk egy előkészített szilvát, majd gyorsan gombócóljuk be.
Egy nagy fazékba forraljunk vizet és főzzük ki a gombócokat, de ne zsúfoljuk össze őket, inkább kevesebbet főzzünk egyszerre. Amikor feljönnek a víz tetejére, megfőttek.
A prézlit az olajjal pirítsuk össze.
Amikor elkészült, adjuk hozzá a cukrozott diót és kevés fahéjat. Egyet keverjünk még rajta a tűzön, majd vegyük le. 
Ebben forgassuk át a gombócokat. Természetesen dió nélkül is tökéletes.
Tálaláskor alaposan porcukrozzuk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...