2016. március 23.

ÉDES-CSÍPŐS BÁRÁNYCSÜLÖK LASSAN SÜTVE, CITROMOS-MÁKOS TAGLIATELLÉVEL

lassan sült báránycsülök

A Hegyvidék bevásárlóközpontban tett bevásárlásom következő végterméke ez a hihetetlenül omlós és szaftos báránycsülök egy igazán különleges mákolajos tésztával.
Komolyan mondom érdemes ellátogatni erre az üzletsorra, mert annyi ihletet lehet ott meríteni, hogy nem lehet győzni a megvalósításukat :) Aztán, ha valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva nem tudna ez ember kellő képen inspirálódni, akkor üljön be a Michelin csillagos Tantiba egy laza ebédre és akkor már biztos, hogy senki és semmi nem állítja meg abban, hogy csodát alkosson saját kis konyhájában.
Húsvét közeledtével nálam kötelező a bárány. A Mészár Steak előtt többször elsétálgattam és nem győztem kapkodni a fejem a fejedelmi húskínálat láttán. A helyben érlelt marhahúsok lenyűgöző látványa, majdnem kísértésbe vitt, de aztán nem hagytam magam eltántorítani az eredeti elképzelésemtől, így guszta, kis báránycsülkök kerültek a kosárkámba.


Ezek után persze visszatértem a Delizia Gourmet & Mor-ba és tovább nyüstöltem a jobb agyféltekémet, hogy megvilágosodjak köretügyileg. Az olajoknál ragadtam le és hosszas válogatás után a mákolajra esett a választásom, aztán már könnyű volt a tésztát megtalálni hozzá.

Lássuk a receptet.

Hozzávalók
bárány

fejenként 1 báránycsülök
1/2 üveg édes- fokhagymás chili szósz
6 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
4 ág friss rozmaring
bors
2 evőkanál olíva a sütéshez
1 dl víz

köret

1 csomag csilivel ízesített tagliatelle
2 citrom leve
2-3 evőkanál mák
2-3 evőkanál mákolaj
1 ág friss rozmaring ( aprítva)
bors


Elkészítés

A báránycsülköket előző nap, dörzsöljük be a friss rozmaringgal, majd  kenjük be  az édes csiliszósszal. Egy műanyag dobozkába helyezzük el a húsokat. Tegyük mellé a rozmaringágakat, a fokhagymákat, őröljünk rá borsot, majd 24 órára hagyjuk a hűtőben.
Másnap, hevítsünk kevés olívaolajat és a csülköket minden oldalról pirítsuk körbe, közben alaposan sózzuk és borsozzuk.
Az előpirított húsokat tegyük egy sütőtálba, borítsuk rá a serpenyőből a zsiradékot, majd adjuk hozzá a rozmaringágakat és fokhagymákat, dobjunk mellé babérleveleket. A bárány tetejét vékonyan kenjük át a csiliszósszal.
Öntsünk alá kevés vizet és szorosan alufóliázzuk le.
A sütőt kapcsoljuk be és állítsuk a hőfokot 120 fokra és 4,5 órát süssük a húst.
A végeredmény igazán omlós lesz, a hús magától leválik a csontról.
A körethez  a tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki, de ne főzzük túl. Érdemes 1 perccel az elkészülte előtt leszűrni, mert a serpenyőben még hőt fog kapni.
Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk 2-3 evőkanál mákot. Sűrűn kevergetve addig pirítsuk, amíg elkezdi kiengedni a mák az illatát.
Ekkor adjuk hozzá a mákolajat, az apróra vágott rozmaringot és facsarjuk rá a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk és azonnal tegyük rá a kifőtt tésztát. Forgassuk össze és már tálalható is. (érdemes  főzőlevet félretenni és kevéssel felönteni a serpenyőben a tésztát)

lassan sült báránycsülök






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...