2016. március 31.

MARCIPÁNOS BEJGLI ÚJRAGONDOLVA


Istentelen mennyiségű bejglit legyártottam már az utóbbi években. Mindig variálok rajtuk egy kicsit, de inkább a töltelékekben nyilvánul ez meg. Nagyon szeretem a könnyű tésztáját, de bizony néha kireped. A fene sem tudja, hogy miért. Azt mondják, hogy annyi tölteléket kell beletenni, amennyi a tészta súlya, de én általában többet teszek bele és ritkán reped. Időnként szétterül, az akkor fordul elő, ha híg a töltelék pedig úgy finomabb, krémesebb a bejgli.
Szerintem amelyik bejgli megjelenésre tökéletes, az nem is lehet annyira finom, így megnyugtattam önmagam és besoroltam a ronda, de nagyon finom kategóriába. Szóval ezt lehetne még ragozni, de minek. Különben is így karácsonykor már mindenki telítődött bejglivel, de húsvétkor is simán helye lehet az asztalon, vagy bármikor, mert szeretjük.
Az új kedvenc a mákos-marcipános. Hihetetlen finom!


Hozzávalók

tészta 4 rúdhoz

55 dkg liszt
1, 6 dkg élesztő
1 dl tej
1,5 dl fehérbor
2 tojássárgája
6 dkg cukor+ 1 t.k.
12,5 dkg vaj
1 öntet étolaj
1 csipet só

töltelék

bejglinként 20 dkg marcipán

máktöltelék

20 dkg mák
cukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
1 t.k. fahéj
picike tej
1-2 kanál darált háztartási keksz

meggytöltelék

1 üveg meggybefőtt leszűrve
cukor ízlés szerint
2 -3 kanál háztartási keksz
1 k.k. szegfűszeg
1 t.k. keményítő
picike meggylé



Elkészítés

A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és adjuk hozzá a 1 t.k. cukrot. Futtassuk fel az élesztőt.
Egy tálba tegyük a lisztet, a cukrot és a vajat. Morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a 2 tojássárgáját és a felfutott élesztőt, majd öntsük hozzá a bort. Gyúrjuk össze az alapanyagokat, majd borítsuk deszkára és egy öntet étolaj segítségével gyúrjuk ruganyosra.
Tegyük vissza a tálba, fedjük le fóliával és tegyük 1 napra a hűtőbe.

máktöltelék
A mákot szórjuk egy tálba, ízesítsük kedvünkre. Kevéske tejet forraljunk fel és azt locsoljuk a töltelékre. A lényege, hogy sűrű masszát kapjunk. Háztartási kekszből annyit adjunk hozzá, hogy formázható legyen.

meggytöltelék
A meggyet szűrjük le.
Tegyük egy edénybe, ízesítsük, picike lével öntsük fel, adjuk hozzá a kekszet.
A keményítőt keverjük ki kevés meggylével.
Melegítsük fel a meggyet, hogy a cukor elolvadjon, majd öntsük hozzá a keményítőt. Csak addig melegítsük, amíg szépen besűrűsödik.
Hagyjuk kihűlni, ha nem elég sűrű a darált keksszel még tudjuk igazítani az állagát.

Másnap osszuk 4 egyenlő cipóra a tésztát.
Egyenként nyújtsuk vékony téglaalappá.
A marcipánokat is nyújtsuk a tészta méretére és fektessük rá.
A sűrű masszából egy vastag hurkát fektessünk a marcipán tetejére és óvatosan tekerjük fel.
Felvert tojással kenjük le a tetejüket.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Amikor elérte a hőfokot, akkor megint kenjük át tojással a tetejüket, szurkáljuk meg villával és süssük szép pirosra.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nyomtat